Uutiset

Työkoneet

Ensimmäinen Doosan DX80R Etelän Talotarha Oy:lle

Kesällä 2008 Similä kuuli täysin uuden Doosan DX80 R –mallin tulosta Suomeen ja niin kone vaihtui loppuvuodesta uuteen ja hieman isompaan sekä tehokkaampaan.

Kompaktin kokoinen

DX80 R ei ole aivan sataprosenttisesti lyhytperäinen, sillä peräylitys on 150 mm 450 mm:n teloilla. Se on kuitenkin kompaktin kokoinen työskentelemään ahtaissakin paikoissa, joita Etelän Talotarhan työmailla usein on. Koneen alavaunun leveys on 2300 mm, pituus 3282 mm puskulevyn kanssa ja työpaino varusteilla on noin 8,6 tonnia. Koneen ohjaamo on nyt täysimittainen, leveys on 1030 mm ja korkeus 2638 mm.

Ohjaamoon kulku on helpottunut entisestään ja jalkatilan pituus on kasvanut 125 mm. Hallintalaitteiden ergonomia on entistä parempi samoin kuin näkyvyys kaikkiin suuntiin. Tähän koneeseen on lisäksi asennettu laajakulmapeilit, joista kuljettaja näkee aivan koneen taakse. ”Myös lämmitys-/ilmastointilaitetta on parannettu Suomen oloihin, nyt ikkunat pysyvät kirkkaina säällä kuin säällä”, kertoo Jukka Similä. Kumityynyjen varassa oleva ohjaamo on hiljainen, radion kuuntelu sujuu vaivatta, jos ohjaamon ovi on kiinni.

Tehokkuus ja hallinnallinen tarkkuus

Yanmarin 4-sylinterinen, 55-hevosvoimainen, polttoainetaloudellinen moottori yhdessä uuden High-tech-hydrauliikkajärjestelmän kanssa takaa tehokkaan, juohean ja tarkan työskentelyn.

Puomin käännön uudelleen suunniteltu rakenne yhdessä voimakkaamman kääntösylinterin kanssa ovat tuoneet lisää voimaa ja kestävyyttä. Moottorin uusi elektroninen kierroslukusäädin säätää moottorin kierrosluvun sopivaksi työtilanteen mukaan. Se ja vakiona oleva automaattityhjäkäynti säästävät polttoainetta. Erityistä kiitosta DX80 R saa Jukka Similältä hydrauliikan sekä eteen- ja taakseajopolkimien käytettävyydeltä ja tarkkuudelta, koska usein työmaat ovat ahtaissa sisätiloissa.

Parempi huollettavuus

Uuden Doosan DX80 R:n kunnossapito ja huollettavuus ovat parantuneet, päivittäiset tarkastukset ja huollot on helppo suorittaa työtehon kärsimättä. Koneen oikealle sivulle sijoitettu moottori tulee esille yhden kopan ylösnostamisella, samoin veivillä kallistuva ohjaamo mahdollistaa helpon pääsyn hydrauliikkajärjestelmään.

Voitelupisteet on keskitetty kääntökehälle ja puomin kääntösylinterille. Kaikkiaan koneessa on neljä voitelutukkia, mikä mahdollistaa nopean käsivoitelun ja siten mahdollisuuden käyttää vahvempia voitelurasvoja.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi