Uutiset

Työkoneet

Drillcom-pienlaitteet kallionporaukseen

Drillcom on viidessä vuodessa vakiinnuttanut paikkansa kallioporalaitteiden valmistajana, huoltajana ja varaosien toimittajana. Vauhdilla kasvanut yritys muutti viime keväänä Nokialta entistä paljon suurempiin tiloihin Tampereen Pihtisulunkadulle, mikä on alan toimijoille hyvin tunnettu osoite. Toimintaa on kehitetty asiakaslähtöisesti, mistä hyvänä esimerkkinä käsikoneella porausta korvaamaan kehitetty pienien kaivukoneiden lisälaitteeksi tehty poralaite.

Pienporalaite on helposti ja nopeasti koneeseen kytkettävissä. Itse vasara tulee puomin päähän pikakiinnikkeellä ja se saa käyttövoimansa peruskoneen ”vasarahydrauliikasta”. Ohjainlaitteet on saatavana radio-ohjauksena, jolloin asennus helpottuu vielä hieman. Huuhteluun ja imuriin ei pienissä koneissa moottoriteho riitä, joten asia on ratkaistu erillisellä polttomoottorilla. Tämä yksikkö on asennettu joko puskulevyyn holkkiliittimellä, jolloin siirtäminen tapahtuu helposti peruskoneen mukana, tai erillisenä yksikkönä, jota voidaan nostella mukana puomin avulla.

Pienporalaitteet ovat erityisen käteviä korvaamaan käsiporausta suosiotaan kasvattavalla kiilauksella suoritettavissa louhinnoissa. Tyypillisesti nämä työmaat ovat ahtaissa paikoissa ja peruskoneen ulkomitoille asetetaan monesti hyvin minimaaliset rajat.

Drillcomin asiakaskuntaa on runsaasti ulkomailla ja paljon on myös kaivosasiakkaita. Pienkaivukoneen lisälaitteen kehittäminen on lähtenyt juuri näiltä lähtökohdilta. ”Kaikkiaan olemme tehneet nyt kuusi pienlaitetta. Ne kaikki on valmistettu asiakkaiden toiveiden perusteella tavallaan räätälöitynä. Nyt näiden kokemusten perusteella alamme tarjota ratkaisua valmiina pakettina”, sanoo markkinointipäällikkö Teemu Hänninen.

Pienporalaitetta on kahta versiota: EX22D tavanomaiseen maanpäälliseen poraukseen pystyasennossa ja EX28R, joka on rajoittamattomasti ympäripyörivällä liittimellä ja tarkoitettu erityisesti maanalaisiin kaivoksiin. Pyörivän liittimen ansiosta porapalkin peittoalueesta saadaan täysin kattava joka suuntaan. Peruskoneen kokoluokka lähtee viidestä tonnista. Poraussyvyyttä laitteella saavutetaan reilut kolme metriä.

Uusissa tiloissa Pihtisulunkadulla Drillcomilla on kaikille osa-alueille entistä enemmän tilaa. Niin kipinätöitä kuin erityistä puhtautta vaativille töille on omat työtilansa. Erityisesti puhdasta tilaa käytetään porakoneiden kokoamistyössä. Samalla henkilökunta on kasvanut ja Drillcom työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä.

Huolto- ja asennustoimintaa varten on täyskorkea tila, johon mahtuu kaksikin konetta kerralla. Huoltotyöt ovatkin lisääntyneet Drillcomilla miesten mukaan 20–30 % vuosittain, samaa tahtia varaosatoiminnan laajenemisen myötä. Huollot tehdään kaiken merkkisiin porauslaitteisiin.

Konepajaosasto on jo pelkästään kooltaan samaa kokoluokkaa kuin aikaisemmat tilat ja sekin on jo melkein täynnä metallintyöstökoneita. ”Olemme investoineet konekantaan niin, että pystymme tekemään kaiken tarpeellisen itse. Samalla on kapasiteettia tullut siinä määrin, että otamme myös erilaista osavalmistusta aliurakointina. Meillä on osaamista ja konekantaa myös haastavien kappaleiden valmistukseen. Oikeastaan kyllä haastavimmat osat ovat meidän omissa tuotteissamme”, selittää tuotanto- ja huoltopäällikkö Heikki Tervonen. ”Yhtenä haarana tuotteissa on erilaisten koneiden varaosat, puslat, tapit, korvakkeet ja sellaiset, joita voimme valmistaa alkuperäisiä osia korvaamaan, esimerkiksi vahvistettuina.”

Puhdas kokoamistila on erityisesti tärkeä porakoneiden kokoonpanossa, mutta helpottaa ja parantaa asennusten laatua monissa muissakin tehtävissä.

Varasto on vielä oma lukunsa. Drillcomilla on tähän panostettu ja miehet kertovat varaston määrän kasvaneen vuosittain noin sadalla prosentilla. ”Nykyään meillä on lähes kaikki osat varastossa, kuten myös vasaramallit. Varaosia on niin omiin laitteisiimme kuin muiden valmistamiin, joten osamäärä on kasvanut melkoiseksi. Näin saamme toimitusnopeuden huippuunsa, mutta myös omaan huolto- ja korjaustoimintaamme nopeutta”, mainitsee Tervonen.

Drillcomin oma kallioporakonemallisto on vahvana osana yrityksen toimintaa. Mallisto vastaa tällä hetkellä hyvin kysyntää, joten tuotekehityspanokset ovat tällä hetkellä muualla. Mallisto alkaa 29 mm reikäkoosta 7/8” kuusiotankokalustolle tarkoitetusta vasarasta suurimman ollessa R45-kierrekalustolle ja 89 mm reikäkoolle tarkoitettu. Tämä väli katetaan erilaisilla variaatiolla erilaisiin käyttökohteisiin optimoituna.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi