Uutiset

Työkoneet

Doppstadt DH608 -rumpuhakkuri tositoimissa

A. Tiikkainen Oy on erikoistunut laaja-alaisiin teollisuuden konepalveluihin ja energiapuu-urakointiin. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Saviselässä, noin 16 kilometriä Kärsämäen keskustasta Kajaaniin päin. Yritys työllistää 13–16 työntekijää vuodenajasta riippuen. Kalustoa A. Tiikkainen Oy:llä on edellä mainitun hakkuriauton lisäksi kaksi hakeautoa, ”kävelevä”-lattiainen Danson-puoliperävaunu, jonka vetoautona on teliveto Volvo sekä perävaunulla, kahdella hakekontilla ja koukkulaitteella varustettu Volvo. Energia- ja ainespuun korjuuta yritys tekee nyt uudella Logman Combi 811 C –yhdistelmäkoneella. Lisäksi yrityksellä on trukki ja pyöräkuormaajia, jotka ovat töissä sahalaitoksella ja haketerminaalilla.

A. Tiikkainen Oy hakettaa Kärsämäen ja Oulaisten ympäristössä pääasiassa Biowatti Oy:lle. Biowatilla on käytössä kaksi haketerminaalia, joista toinen, pinta-alaltaan hehtaarin kokoinen, on Kärsämäellä ja toinen samankokoinen Oulaisissa. Tiikkainen toimittaa tekemänsä hakkeen näihin terminaaleihin, jolloin kuljetusmatkat ovat suhteellisen lyhyitä, maksimissaan noin 60 kilometriä. Haketusta tehdään kesäaikaan yhdessä vuorossa, mutta syksyllä tulee mukaan toinen vuoro, kun hakkeen käyttö kasvaa. Terminaaleista hake ajetaan täysperävaunuyhdistelmillä pääosin Ouluun ja joskus muihin lämpövoimalaitoksiin.

Doppstadt DH608 -tehopaketti

Doppstadt DH608 –rumpuhakkurin voimanlähteenä on Mercedes-Benzin 490-hevosvoimainen OM460LA-moottori, jonka maksimi vääntömomentti on 2 200 Nm kierrosluvulla 1 300 r/min. Päästöluokitukseltaan moottori on EUROMOT III B. Voimansiirto moottorilta hakkurille tapahtuu turbiinin välityksellä, jolloin se ei rasita moottoria.

Hakkurin rummun leveys on 850 mm ja halkaisija 1 000 mm. Leikkuuteriä on neljä kappaletta rummun kehällä ja niiden asetusten ansiosta hakkurin voimantarve on pieni sekä palakoko optimaalinen. Rummun pyörintänopeus on 610 r/min riippuen moottorin kierrosnopeudesta.

Tärkeä ominaisuus Doppstadt DH608 –hakkurissa on sen kääntyvyys, joka on 270 astetta. Hakkuria voidaan syöttää aina parhaasta mahdollisesta suunnasta ja sillä voidaan hakettaa esimerkiksi molemmin puolin tietä olevista kasoista siirtämättä autoa. Koneen syöttöautomatiikka toimii hyvin, ainoastaan syöttöaukon korkeutta on muutettu Tiikkaisen toimesta, jotta syöttäminen olisi vieläkin helpompaa. ”Doppstadtin haketuskapasiteetti vastaa täysin tehtaan ilmoittamia arvoja”, toteaa Antti Tiikkainen tyytyväisenä.

Yksi tärkeä Doppstadtin ominaisuus on se, että heitin ja rumpu ovat samalla akselilla, jolloin suuren yhteismassan (2,5 tonnia) ja heittimen suuren halkaisijan ansiosta hake lentää riittävän pitkälle esimerkiksi puoliperävaunuun haketettaessa. Heitin toimii hyvin myös hieman märällä hakkeella ja heittimen kulutuspalat on helppo vaihtaa, koska ne on kiinnitetty pulttaamalla. Heittoputki taittuu ja kääntyy hydraulisesti, mikä nopeuttaa osaltaan toimintaa.

Doppstadt-rumpuhakkuri on suunniteltu siten, että kaikki huollot ja säädöt onnistuvat koneen ulkopuolelta. Lisäksi Doppstadtin hydrauliikka-, valvonta- ja turvallisuusjärjestelmien komponentit ovat suurten luotettavien valmistajien tuotteita.

www.jasto.fi

www.a-tiikkainen.fi

Miika Nyrö

 

Lue seuraavaksi