Uutiset

Työkoneet

Doosan-pyöräkuormaaja tuplavoimansiirrolla

Noin 23 tonnia painava DL420CVT-5 on Doosanin malliston ensimmäinen CVT-voimansiirrolla varustettu pyöräkuormaaja. Se oli esillä Demo Days -tapahtumassa. Konstruktio yhdistää hydrostaattisen ja mekaanisen voimansiirron edut. Hydrostaattinen puoli maksimitehoilla on käytössä matalilla nopeuksilla, esimerkiksi vaikkapa altakannossa. Mekaaninen puoli kytkeytyy maantienopeuksille täysin kuljettajan huomaamatta.

Kaksoisvoimansiirron tavoitteena on tietenkin pienentää polttoaineen kulutusta. Valmistaja kertookin mittauksissa saavuttaneensa 15 prosentin säästöt, kun vertailukohtana on perusmalli DL420-5. Uuden, matalampia moottorikierroksia hyödyntävän voimansiirron ansiosta on CVT-mallissa pystytty siirtymään pykälää pienempään Scanian

CVT tarjoaa sekä mekaanisen että hydrostaattisen voimansiirron yhdessä paketissa.

dieselmoottoriin eli malliin DC09. Kun perusmallissa DL420-5 on maksimimoottoriteho 257 kilowattia, riittää CVT-mallille 232 kilowattia.

Tämäkin on omiaan osaltaan parantamaan polttoainetaloutta. Scanian moottorin pakokaasuja puhdistetaan EGR/SCR-tekniikoilla eli partikkelisuodatinta ei ole. Muulta toteutukseltaan uusi DL420CVT-5 vastaa muita viitossarjan uusia pyöräkuormaajia, jotka ovat monesti olleet esillä jo Konepörssissäkin. Varustelun taso on korkea. Esimerkiksi pyöräkuormaajissa kaivukoneita harvinaisempi automaattinen tyhjäkäyntitoiminto aktivoituu heti, jos kuljettaja ei koske ohjauspyörään tai kuormaajan vipuun (vipuihin) 10 sekuntiin.

Myös moottorin pysäyttäminen voidaan ohjelmoida 3–60 minuutin tyhjäkäyntijakson jälkeen tapahtuvaksi. Pyöräkuormaajassa on kaksi uutta työskentelytapaa vanhojen “normal” ja “economy” lisäksi. “Digging mode” on käytössä alle kolmen kilometrin tuntinopeuksilla ja se antaa käyttöön maksimimomentin vaihteistolta.

“Driving mode” on nimensä mukaisesti tarkoitettu siirtoajoon ja yli 14 kilometrin tuntinopeuksille. CVT-voimansiirto antaa myös ryömintämahdollisuuden. Doosan asentaa nyt kaikkiin viitossarjan pyöräkuormaajiinsa DoosanConnect-etäseurantajärjestelmän jo tehtaalla vakioksi.

Korkealla maavaralla

Doosan DX160LC-5 HT (14,4 t) ja DX180LC-5 HT (18,5 t) ovat niin sanotulla korotetulla alavaunulla olevat uudet mallit. HT siis on yhtä kuin High Track. Alavaunujen komponentteja, kuten telarullia ja telarunkoja, on myös vahvistettu. HT-mallit onkin tarkoitettu koviin olosuhteisiin ja runsaaseen teloilla ajoon. Meillä korotettu alavaunu on käyttökelpoinen esimerkiksi metsässä työskenneltäessä.

Doosan DX160LC-5 HT antaa yli 60 senttimetrin maavaran.

Uudessa DX160LC-5 HT -mallissa yhdistyvät 14 tonnin mallin ylävaunu ja 18 tonnin korkea alavaunu. Tämä lisää perusmallin 410 millimetrin maavaran 615 millimetriin. Suuremmassa mallissa DX180LC-5 HT on maavara sama kuin pikkuveljellään eli tuo 615 millimetriä. Kasvua perusmallin 180:iin verrattuna on tullut lisää 155 millimetriä. Molemmissa koneissa on Perkins 1204F -dieselmoottori tehoilla 81,6 ja 94,9 kilowattia. Myös Perkins puhdistaa pakokaasunsa Stage IV -tasoon AdBluen avulla ilman partikkelisuodatinta.

Lue myös: Doosan Bobcat Demo Days – koeajoja koko päivä ja Bobcat kauko-ohjauksella

Uusimpia täydennyksiä pyöräalustaisten perheeseen on lyhytperäinen, 16,5 tonnia painava Doosan DX165W-5. Sen perän kääntösäde on 1 850 millimetriä ja kykenee työskentelemään normilevyisillä kaduilla yhdellä kaistalla. Alavaunu on sama kuin vanhaksi jäävässä mallissa DX160W-3, mikä tarjoaa valmistajan mukaan pitkän akselivälin ja näin ollen hyvän kaivuvakauden. Se kykeeneekin nostamaan lähes kuusi tonnia 4,5 metrin etäisyydeltä aina kolmen metrin korkeuteen saakka. Moottorina on neljäsylinterinen Perkins (102 kW). Tehoa on tullut lisää 10 prosenttia. Maksimi siirtonopeus on 37 kilometriä tunnissa. Uusia viitosperheen Doosaneita on esitelty aiemmin tarkemmin Konepörssinkin sivuilla, niin paperisilla kuin virtuaalisilla.

Lue seuraavaksi