Uutiset

Työkoneet

Dino DC400Ri poraa Seinäjoella

Uuden Sandvik Dino DC400Ri -poravaunun tuotanto pääsi alkuun viime vuoden puolella ja aivan vuodenvaihteeseen saatiin ensimmäinen vaunu myös suomalaisasiakkaalle. Tämä Dino DC400Ri poraa nyt pääasiassa Seinäjoen alueella urakoivan Pekka Saarelan työmailla. Reilun kuukauden kokemukset kertovat jo uutuuden vastanneen odotuksiin erittäin hyvin, jopa ylittäneen ne.

Panostus Pekka Saarela Oy on yhden miehen louhinta- ja panostusyritys. Kalustoon kuuluu Dinon lisäksi vuoden vanha Commando-poravaunu, kaivukone ja traktori lavettivarustuksella, jolla kaluston siirrot tapahtuvat. Saarela on ollut 16-vuotiaasta maarakennustöissä ja vuonna 1989 hän aloitti panostajana Lemminkäisellä. Vuodesta 2000 Saarela on toiminut itsenäisenä yrittäjänä.

Kahden poravaunun kanssa toimimista Saarela perustelee sillä, että aina on työmaalle sopivan kokoinen laite. ”Ahtaissa paikoissa Commando on aivan ehdoton, isolla vaunulla ei monesti edes sopisi toimimaan. Isommalla vaunulla taas tehot ovat eri luokkaa.” Saarela toimii pääasiassa yksin, mutta hänen nuorempi poikansa on ollut parina kesänä myös poraamassa. ”Kesällä hän vapautuu armeijasta ja sitten taas saadaan tuoretta verta toimintaan”, iloitsee Saarela.

Uuden Dinon ominaisuuksista Saarela kiittelee ensimmäisenä sen vakauden. ”Tukijalkaa ei yleensä tarvitse käyttää näissä minun urakoissani, koska reikäsyvyydet eivät ole kovin suuria. Kone pysyy paikoillaan eikä lähde nyökkimään. Myös ulottuvuus on erinomainen ja vakaus maksimiulottuvuuksillakin hyvä.”

Dino 400 painaa karvan yli 10 tonnia. ”Rauta rauhoittaa”, toteaa Kari Tantarimäki Sandvikin tehtaan myynnin tuesta. ”Ei sitä materiaalia turhan takia ole koneeseen käytetty, lopputulos on tarkkaan harkittu.”

Seuraava Saarelalta kiitoksia saava uutuus koneessa on RD414-vasara. Se on nyt pienin Sandvikin vasaroista, joka on varustettu stabilaattorilla. Korkeataajuusporakone on teholtaan 14 kW. ”Poraus on normaalilla tasolla puoliteholla ja täydellä teholla se uppoaa todella nopeasti, tuntuu ihan mahdottomalta. Mietityttää vallan, että miten niskat mahtavat kestää.” Laitteen myynyt Hemmo Ruusuvuori vakuuttaa, että kokemukset kaluston kestosta ovat hyviä. ”Näitä uusia Dinoja on mennyt ulkomaille jo kymmeniä kappaleita ja kokemukset ovat hyviä. Näyttää, että tämän kokoluokan nykyaikaiselle laitteelle on paljonkin kysyntää niin maailmalla kuin meillä täällä Suomessakin. Todennäköisesti tässä kun lumet alkavat sulaa, alkaa poravaunujen kotimaankauppa käydä.”

Viereiseltä videolta voit kuunnella kuinka korkeataajuuskone nakuttaa.

Suunnittelun lähtökohtana Dino 400:lla on ollut reikäkoko 64 mm, mutta se soveltuu hyvin 51–76 mm kokoihin. ”Olen nähnyt protokoneella porattavan 127 mm kruunulla, eli viisituumaisella, ja hyvin sekin on mennyt. Toki vauhti jo alkaa kärsiä noilla läpimitoilla”, kertoo Tantarimäki. Pienempääkin reikää, 43 millistä, voidaan tällä porata drifterin avulla.

Porakalustona käytetään R32-, T35- tai T38-kalustoa. Startterikankena käytetään 4,3-metristä ja perään lisätään kolmimetrisiä kankia. ”Dino 400:ssa on kangenvaihtoautomatiikka, jossa on yksi lisäkanki. Jos tarvitaan enemmän jatkokankia, pitää kasettiin nostaa aina uusi kanki”, taustoittaa Tantarimäki. Saarela kertoo, että hänen työmaillaan reikäsyvyydet ovat pääasiassa sellaisia, että yhtä lisäkankea enempää ei useinkaan tarvita.

Uutta Sandvik-poravaunussa on Volvo-moottori. ”Vähäruokainen tämä on. Ihan tarkkoja kulutuslukemia en ole mitannut, mutta selvästi vähemmän tämä kuluttaa kuin tätä aiemmin minulla ollut Dino 550. Lisäksi arvostan koneen hiljaista käyntiääntä”, mainitsee Saarela.

Moottori on Volvon nelisylinterinen 5,1-litrainen diesel, josta saadaan tehoa 105 kW. Kyseessä on ns. ureamoottori ja se täyttää päästöluokan Stage IV.

Kuljetettavuus on yksi seikka, joita Saarela kehuu uutukaisessa. Puomi taittuu nippuun koneen päälle samaan tapaan kuin Commandossa. Näin kuljetuskorkeudeksi on saatu 2,8 metriä. Leveyttä laitteella on 2,4 metriä.

Aivan vähäisimpänä asiana Saarela ei pidä Dino 400:n tyylikästä ja onnistunutta ulkonäköä. Urakoitsijat arvostavat myös, että katteet on valmistettu pellistä. Saarela on vielä korostanut ulkonäköä heijastavin teippauksin ja lisäämällä valaistusta. Ulkonäön lisäksi suunnittelijat ovat onnistuneet huoltokohteiden kanssa, sillä Saarela mainitsee ne helposti käsillä oleviksi. Mainittakoon yhtenä fiksuna yksityiskohtana laitteen rungon sisällä oleva porakankien säilytystila, jolloin kanget eivät ole minkään tiellä.

Ajomoottorit ovat uudessa Dinossa samat kuin Rangerissa. ”Eteneminen ei ole tässä voimasta kiinni. Ei tätä niin syvälle ajakaan, etteikö se nousisi.” Kätevä seikka on myös porapalkin automatiikka, jossa porakone nousee pikaliikkeellä automaattisesti ylös siten, että loppumatka tapahtuu hidastaen.

Uusi Dino vaikuttaa varsi houkuttelevalta paketilta jo nyt. Sandvikin tehtaalla ei kuitenkaan ole jääty ihailemaan lopputulosta, vaan protokone on edelleen kehitystyön alaisena. Testissä on ”rollikka”, roll over, eli pyörittäjä. Sen avulla saadaan suoritettua säteittäisporaus, eli porareikiä voidaan porata periaatteessa mihin suuntaan tahansa. Tällä varustuksella Dino on valmis myös tunnelityömaille.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi