Uutiset

Työkoneet

Cramo vuokraa koneet

Yrityksellä on pitkä ja menestyksekäs historia Suomessa konevuokrauksen osalta Rakentajain Konevuokraamo (RK) ja Projektivuokraus -brändien alla. Historia alkaa vuodesta 1953, jolloin Rakentajain Konevuokraamo perustettiin vuokraamaan pääasiassa maarakennuskoneita sodanjälkeisen vilkkaan rakennustoiminnan tarpeita tyydyttämään. Nykyinen Cramo on kehittynyt noista päivistä konevuokraamoksi, joka pystyy palvelemaan monipuolisesti kaikkia rakentajia, pikku remontin tekijästä atomivoimalan rakentajaan. Myös muun teollisuuden monet tarpeet voidaan tyydyttää Cramon ratkaisuin.

Vuoden 2006 alussa Rakentajain Konevuokraamo osti ruotsalaisen Cramon ja se liitettiin Rakentajain Konevuokraamon tytäryhtiöksi. Kaupan myötä henkilöstömäärä konsernissa kasvoi vajaasta 600:sta yli 1600 henkilöön ja yhtiö laajeni Ruotsin, Norjan, Tanskan, Alankomaiden, Latvian ja Liettuan vuokrausmarkkinoille. Nykyään Cramolla on yli 2200 työntekijää, ja se toimii 11:ssä eri maassa.

Kansainvälistä kasvua helpottaakseen ja toimintoja tehostaakseen, Rakentajain Konevuokraamo vaihtoi nimensä Cramoksi 24. marraskuuta 2006 alkaen. Cramo on kasvanut senkin jälkeen useiden pienempien yritysostojen myötä, kuten viimeisimpinä hankitut ruotsalainen GMM Hyrservice i Lund ja suomalainen Pohjolan Teline. Vahva kasvu Itä- ja Keski-Euroopassa näkyy myös yritysostoissa. Tsekin tasavallassa Cramo siirtyi markkinajohtajaksi ostamalla paikallisen Techniline-yhtiön aiemmin tänä vuonna.

Konserni toimii aktiivisesti myös siirtokelpoisten tilojen toimialalla Cramo Instant Oy:n alaisuudessa. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi sekä tilapäiseen että pysyvään käyttöön tarkoitetut toimisto-, päiväkoti- ja koulurakennukset ja vanhusten palvelukodit.
Cramo tarjoaa monia hyödyllisiä palveluita, joista voi valita täyden palvelun kokonaistoimituksen tai vain halutun palvelun osan. Valittavana ovat muun muassa seuraavat palvelut: sähköistys-, työmaatila-, julkisivu-, lämmitys-, lattia-, kuivaus-, timanttiporaus ja -sahauspalvelut sekä rakennusaikainen kosteudenhallinta.

Turvallisesti tulevaisuuteen

Koneiden ja laitteiden vuokraustoiminnalla on hyvät tulevaisuuden näkymät. ”Suhdannevaihtelut saattavat hetkellisesti muuttaa tilannetta, mutta toiminnan taas normalisoituessa yhä useammat laitetarpeet tyydytetään vuokraamalla”, uskoo maarakennuskoneista vastaava tuotelinjapäällikkö Visa Mönkkönen. ”Omistaminen ei ole enää yhtä tärkeää kuin ennen, nykyään osataan määritellä investointien mielekkyys. Esimerkiksi ei ole kovin järkevää omistaa kalustoa, jota käytetään vain vähän. Vuokraamalla useammat yritykset jakavat pääoma- ja ylläpitokustannukset, mikä tulee huomattavasti halvemmaksi kullekin yritykselle. Vuokrausratkaisuilla saadaan myös selkeä käsitys kunkin vuokratun koneen kustannuksista. Budjetointi ja hallinta ovat yksinkertaisempaa ja piilevät kustannukset muuttuvat näkyviksi.”

Koneisiin ja laitteisiin liittyvät työturvallisuustekijät ja -lainsäädäntö asettavat myös omat rajoitteensa työmailla käytettäville laitteille. ”Monivuotisen kokemuksemme perusteella Cramon vuokrausvalikoimaan valitaan luotettavimmat, nykyaikaista teknologiaa edustavat laitteet. Myös kasvava kysyntä vuokrakoneista luo haasteen kehittää kalustoa oikeaan suuntaan.”

Cramo-Turva on vakuutus, joka korvaa ennalta arvaamattomat vahingot. ”Turva myydään aina maarakennuskoneiden vuokrauksen yhteydessä ja muihinkin laitteisiin se on saatavana. Olemme saaneet Cramo-Turvasta hyvää palautetta, sillä se tekee vuokrauksesta molemmin puolin turvallisemman.”

Maarakennuskoneet

Maarakennuskoneista luovuttiin aikoinaan, kun urakoitsijat eivät tarvinneet ”ulkopuolisten” apua. Nyt toiminta on taas alkanut tarjoten monipuolisen laitevalikoiman maanrakennusurakoinnin laitetarpeisiin. Maanrakennuskoneet ovat vuokrattavissa Espoon Juvanmalmilta, Kaarinasta, Tampereen Hervannasta, Porista ja Oulusta. Juvanmalmin toimipisteessä konttoriaan pitävä Mönkkönen kertoo, että tällä pisteellä on oma kuljetuskalusto vuokrakoneiden siirtoja varten. ”Meillä on myös vuokrattavia perävaunuja 2,7 ja 3,5 tonnin kokonaispainoilla, joilla asiakas voi itse kuljettaa joitakin koneita.”

Mönkkönen esittelee maarakennuskonevalikoimaa: ”Minikaivukoneet on vuokrattavana kokoluokassa 1-7,5 tonnia. Ne ovat lyhytperäisiä, varustettu pikakiinnikkein sekä yleensä kahdella kauhalla. Suuressa osassa 5-7,5 tn. koneissa on rototilt. Liukuohjattuja kuormaimia löytyy 1-3,5 tonnin käyttöpainossa, ja näiden rinnalle on tullut Avant-kuormaimet. Pyöräkuormaimia löytyy 2-9 tonnin luokkaan ja dumppereita 0,2-2,5 tonnin hyötykuormalla. Jyriä on 12,5 tonniin asti yksivalssisena ja kaksivalssisena 4 tonniin asti. Kurottajamme ovat kaikki kiinteärunkoisia joiden nostokyky on 3-4 tonnia ja ulottuvuus aina 16 metriin asti. Juvanmalmilla generaattoreita on alkaen 15 kVA:n kapasiteetista yli 1MVA:n yksikköön ja kompressoreita 5 kuution minuuttituotosta alkaen.”

Huolto on vuokrakoneille luonnollisesti yhtä tärkeää kuin muillekin koneille. ”Pitkissä vuokrissa olevien koneiden huoltaminen ajallaan on varsin haasteellista. Päivittäisten huoltojen ja tarkistusten suorittaminen kuuluu vuokraajalle. Käyttöopastuksen yhteydessä vuokraajalle annetaan ohjeet muun muassa rasvauksesta. Suuri osa etenkin kaivukoneistamme on tosin varustettu rasvarilla”, kertoo Mönkkönen.

Isot generaattorit

Cramo osti viime vuoden lopulla Sisu Dieselin dieselgeneraattorien vuokrausliiketoiminnan. ”Järeän luokan dieselgeneraattoreita käytetään muun muassa väliaikaisten suurten työmaiden ja erilaisten suurtapahtumien sähköntuottajina. Cramo on Suomessa edelläkävijä väliaikaisen sähköistyksen palveluntarjoajana ja raskaat dieselgeneraattorit täydentävät entisestään yhtiön laajaa palveluvalikoimaa alalla.

Cramon vuokralle tarjoamat uudet generaattorit on suunniteltu tilaustyönä Sisu Dieselin kanssa ja niiden tehot ovat 105-413 kVA. ”Generaattorit on varustettu tahdistusautomatiikalla, joten suurempia, jopa 1,5-2 MVA:n tehoja tarvittaessa voimme kytkeä useita generaattoreita rinnan samaan verkkoon”, kertoo Mönkkönen. ”Ratkaisulla saadaan suurempi varmuus ja helpompi liikuteltavuus laitteille. Pienimmät yksiköt on rakennettu perävaunualustalle, joten siirrot onnistuvat pakettiauton tai maasturin vetäminä. Suuremmat yksiköt on rakennettu konteiksi. Generaattoreissa on etähallintajärjestelmä, jonka ansiosta pystymme järjestämään huollot ajallaan ja toimimaan nopeasti mahdollisessa vikatilanteessa.”

Cramon tarjontaan kuuluu muun muassa 180 000 rakennuskonetta, 2200 raskaan kaluston konetta ja 6800 nostinta. Hyvän käsityksen Cramon kalustosta saa Cramon Internet-sivustolta www.cramo.fi.

Lue seuraavaksi