Uutiset

Työkoneet

Conexpo 2023: Volvon uusi 50-tonninen

Messuilla esillä oleva uusi 50-tonninen Volvo EC500 on vasta prototyyppiasteella ja on ensimmäinen uuden mallisarjan kone. Se tulee korvaamaan tuotannossa vanhan mallin EC480E ja Volvo CE:n mukaan se on sopiva työpari A25G- ja A35G-dumppereille. Kone tulee ensin markkinoille Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Etelä-Koreassa. Sarjavalmistus alkaa kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä Changwon tehtaalla Etelä-Koreassa.

Volvo CE:n mukaan uutuusmalli edustaa siis uuden sukupolven kaivukoneperhettä. Ohjaamon layout on laitettu uusiksi ja turvallisuutta parannettu esimerkiksi ympäristön liikkeisiin tai paikallaan pysyviinkin esteisiin reagoivalla esteentunnistuksella (Volvo Smart View with Obstacle Detection). Kuljettaja näkee ohjaamon isolta näytöltä 360 asteen näkymän koneen ympäriltä ja hälytysäänet varoittavat, kun jotain tulee liian lähelle konetta.

Uutuusmalli on varustettu erilaisilla kuljettajaa avustavilla ominaisuuksilla. Volvo Dig Assist on 2D-koneohjausjärjestelmä, joka voidaan päivittää myös 3D-tasolle. Kehitys vie näin kohti yhä monipuolisempia tehdasasennuksia vähentäen myöhäisemmän varustelun tarvetta. Volvo tekee yhteistyötä Topconin ja Trimblen kanssa.

Muita avustavia toimintoja ovat Volvo Lift Assist ja Volvo Active Control, joka automatisoi kaivutapahtumaa. Sen avulla voidaan asettaa myös esimerkiksi käännölle raja-arvot, joiden ulkopuolelle ylävaunu ei käänny.

”Uuden sukupolven Volvo EC500 tarjoaa tukun uusia avustavia teknologioita, joiden avulla kuljettaja työskentelee yhä tehokkaammin, nopeammin ja tarkemmin”, tiivistää Volvo CE Pohjois-Amerikan kaivukoneiden tuotepäällikkö Sejong Ko.

Kuva Nick Drew

Kaivuvivut ovat sähköisesti esiohjatut. Sähköisyys tuo vipuihin lisää toimintoja. Esimerkiksi koneen voimansiirron hallinta voidaan alistaa kokonaan vipuihin. Jalkapolkimet ja ajovivut toki edelleen ohjaamosta löytyvät. Jokaiselle kuljettajalle voidaan nyt ohjelmoida oma profiili esimerkiksi hydrauliikan nopeuksien ja käytettävien työlaitteiden mukaan.

Huoltovälejä on pidennetty ja ne ovat nyt 2 000–3 000 tuntia.

Ohjausta kauempaa

Conexpossa esitellään myös lyhyen kantaman langatonta radio-ohjausta kaivukoneessa EC250E. Se on saatavilla myös järeämpiin EC300E- ja EC350E-malleihin. Käyttökelpoinen järjestelmä esimerkiksi sellaisissa paikoissa, joihin liittyy jonkinlainen vaaramomentti. Rinteet, joissa on kaatumisvaara, purkutyömaat, kaivokset ym. saattavat olla paikkoja, joissa etähallinta on järkevää. Joskus on myös hyvä päästä katselemaan huulilevyn kulkua ihan vierestä. Vaikkapa kaupunkikaivannoissa, joissa monttu on täynnä kaapeleita, putkia ym.

Volvon mukaan yhteys toimii aina 100 metriin saakka. Kauko-ohjaus voidaan mykistää ohjaamosta käsin ja valomajakka koneen ulkopuolella kertoo, onko kauko-ohjaus käytössä vai ei. Kauko-ohjaimen toiminnot voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden ja työkohteiden vaatimusten mukaan.

Jatkossa Volvo kertoo laajentavansa kauko-ohjausmahdollisuuden myös muihin kaivukonemalleihin edellä mainittujen lisäksi.

Volvon miehet Stephen Roy (vas.), Martin Lundstedt ja Melker Jernberg peukuttavat Conexpossa uutta Volvo EC500 -kaivukonemallia.


Lue seuraavaksi