Uutiset

Työkoneet

ConExpo 2011 1/2 – Amerikanherkkujen kokoontumisajot

Osa 2 tästä.

Bobcatilta 2,6-tonninen

Bobcatin minikaivukoneiden M –sarja saa täydennystä. Lyhytperäinen, 2.6 tonnia painava E26 on esillä ensi kertaa ConExpo –näyttelyssä Las Vegasissa. Heinäkuussa markkinoille tuleva, Tsekin tehtaalla valmistettava kaivukone korvaa mallistosta sellaiset vanhat palvelijat kuin 324 ja 425. Uutuus on jo etuajassa varustettu Tier 4i/Stage IIIB –yhteensopivalla moottorilla (20 kW). Peränylitys telalinjasta on 20 millimetriä.
Kauhanvarsivaihtoehtoja on kaksi, pidemmällä pääsee 2.9 metrin kaivusyvyyteen ja lyhyemmällä maksimi syvyys on 2.6 metriä. Nopeusalueen vaihto tapahtuu automaattisesti. Maksimi nopeudet ovat 2.6 ja 4.4 kilometriä tunnissa.
Edelleen näyttelyssä saa ensiesittelynsä liukuohjattu pienkuormaaja S750 ja sen rinnakkaismalli teloilla eli T770. S750 painaa 3,9 tonnia ja turbodieselin teho on 63.4 kilowattia. Työkuorma on 1452 kiloa ja nostokorkeus trukkipiikeillä 3,3 metriä.
Tela-alustaisen T770 –mallin työkuorma on hivenen isompi eli 1610 kiloa.

JCB laittoi 1 CX:n teloille

Maailman pienin kaivurikuormain JCB 1CX on Conexpossa esillä myös uutena tela-alustaisena versiona 1 CXT. Alusta on tuttu liukuohjatuista tela-alustaisista pienkuormaajista, joten ketteryys ja ohjattavuus ovat liukuohjatun luokkaa. Uutuus tulee markkinoille loppuvuodesta 2011.
Myös pyöräalustaisen 1CX -koneen perusrakennetta on muutettu. Kuormaimen aisojen pituutta on kasvatettu 100 millimetriä ja kaivulaitteeseen saa teleskooppivarren optiona. Teleskooppi lisää ulottuvuutta 500 millimetriä ja maksimi kaivusyvyys onkin nyt hieman yli kolme metriä. Kaivulaitteen hallintaan saa optiona myös esiohjauksen mekaanisen hallinnan sijaan. Esiohjatun hallinnan ansiosta kuljettajan ei tarvitse nojata eteenpäin kaivaessaan ja jalkatilaa on käytössä enemmän.
Esiohjatut kaivuvivut tuovat kuljettajalle myös proportionaalisen lisähydrauliikan hallinnan. Mekaanisten vipujen kanssa lisähydrauliikkaa hallitaan jaloilla.
Uusi istuin lisää sekin jalkatilaa 50 millimetriä. Työvalojen tehoa on kasvatettu ja vaihteiston hallinta on sähköinen.
Tela-alustaisessa mallissa on 44,7 kilowatin turboahdettu diesel, kun pyöräalustaisessa tehoa on kahdeksan kilowattia vähemmän. Tela-alustaisen 1CX:n lisähydrauliikan tuotto on 125 litraa minuutissa ja ohjaamoon saa lisävarusteena ilmastoinnin.
Tela-alustalla kone painaa 3,9 ja pyörillä 2,85-2,95 tonnia. Edelleen teloilla saadaan maksimi kuormauskorkeudeksi 2,73 metriä, kun pyörillä täytyy tyytyä 2,65 metriin.

JCB:n pienkuormainperhe täydentyy

Viime vuonna Savannahin tehtailla Amerikassa esitelty JCB:n uusi seitsenjäseninen pienkuormainperhe saa lisäystä. Vertikaalimallit 260, 280, 300, 330, 260T, 300T ja 320T saavat nyt seurakseen kaksi radiaalisesti nostavaa pienkuormaajamallia 225 ja 225T. T –kirjain mallimerkintöjen perässä merkkaa tela-alustaa. Nyt valmiina on siis jo yhdeksän mallia ja tavoite on kaikkiaan 18 koneen mallisto tulevaisuudessa.
Radiaaliaisasto tarkoittaa sitä, että maksimi ulottuvaisuus kuormaajalla saavutetaan nostokorkeuden puolivälissä eikä maksimi korkeudessa. Lue Konepörssistä 12/2010 tai tästä linkistä artikkeli JCB:n uusista pienkuormaajista.

Katso video: JCB Dancing Diggers in ConExpo.

Komatsu toipuu maanjäristyksestä – Tier4i/StageIIIB päivityksiä

Japanilainen koneteollisuus sai myös iskun äskettäisessä maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa. Komatsukin ilmoittaa kolmen Japanin tehtaansa kokeneen eriasteisia vaurioita ja tuotantokapasiteetin laskeneen väliaikaisesti.
”Normaaliin tuotantovauhtiin tulemme pääsemään toukokuun puoliväliin mennessä”, lupasi Komatsu American johtaja Dave Grzelak Conexpon avajaispäivänä Las Vegasissa.
Yksi tehtaista sijaitsee lähellä Fukushiman vioittunutta ydinvoimalaa ja sen avaaminen voi kestää kahta muuta tehdasta kauemmin. Grzelakin mukaan koko Kooriyaman tehtaan kohtalo on epäselvä. Tehtaiden avaamista haittaavat jälkijäristykset sekä sähkön ja veden saannin vaikeus.
”Ja vaikka tuotantolinjat saadaankin toimimaan, haittaa teiden ja satamien vahingoittuminen vielä pitkään koneiden toimituksia. Myös polttoainepula sekä junien liikennöintiin vaikuttavat sähkökatkot haittaavat tai jopa estävät työntekijöiden matkat työpaikalle”, jatkaa Grzelak odottamatta eteen tulleiden esteiden luettelemista.
Koillisjapanissa on tuhoutunut myös Komatsun jälleenmyyjän ja vuokrauspisteiden toimitiloja. Yhteensä 12 eri toimipisteeseen on koitunut maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamia tuhoja. Komatsu onkin tarjonnut resursseja alueen toimijoille, jotta ne saataisiin uudelleen avatuksi mahdollisimman pian.
Itse näyttelyssä Komatsu lanseeraa uudet 10-sarjan kaivukoneet tyyppimerkinnöiltään PC240LC, PC360LC ja PC490LC. Kyseessä on tietenkin Tier 4i/Stage IIIB päivitys. Komatsu käyttää pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR), partikkelisuodatinta sekä muuttuvasiipistä turboahdinta kymppisarjan koneissaan.
Uutuutena Las Vegasin kävijät saavat ihmetellä myös Pohjois-Amerikan markkinoille lanseerattua, toisen sukupolven hybridikaivukonetta HB215LC-1. Komatsun mukaan jo 700 hybridikaivukonetta on myyty ja käyttötunteja on kertynyt yli miljoona. Polttoaineen kulutuksen kerrotaan olevan 25 prosenttia alhaisempi kuin pelkällä dieselmoottorilla varustetussa mallissa.
Pyöräkuormainuutuus ConExpossa on WA380-7 (142 kW), joka on niin ikään askel Tier 4i aikaan.

Sandvikilta uusia vasaramalleja

Sandvik toi markkinoille minikaivukoneisiin ja kaivurikuormaimiin (1,9 – 12.5 t) sovitettavia uutuus vasaroita Conexpossa. Pienin malli on BR555 ja se painaa 275 kiloa. Seuraava järjestyksessä on BR777, joka painaa vastaavasti 370 kiloa ja suurin malleista BR999 505 kiloa.
Sandvikin mukaan uudet vasarat on kehitetty myös konevuokraamoiden vaatimuksia ajatellen. Asentamisen peruskoneeseen kun sanotaan käyvän helposti. Uusissa vasaroissa on vähemmän osia kuin aiemmin, jolloin huoltoa tarvitaan vähemmän. Uuden rungon avulla melun ja tärinän sanotaan olevan myös aiempaa pienempiä. Conexpossa Amerikan ensi-iltansa saivat myös keskikokoinen vasaraperhe eli mallit BR2155, BR2577, BR3288 ja BR4099.

Allun työnäytökset suosittuja

Allu esitteli maaliskuussa D –sarjaansa Las Vegasissa ryminällä. Työnäytöksessä töitä tekivät Allu DNS 3-12 -hienojaekauha ja Allu  -DH 4-17 kauha varustettuna teräpalallisilla rummuilla. Lisäksi pieni liukuohjattava kuormaaja oli varustettu A  DNS 2-09 mallisella hienojaekauhalla. Tämä kolmikko ei jättänyt ketään kylmäksi Las Vegasissa välillä viileästikin puhaltavan tuulen alla.
Tänä vuonna Conexpo -messut keräsivät noin 120 000 vierasta. Nämä edustivat 150 eri maata. Tämä näkyi muun muassa Allun osastolla suurina joukkoina kiinnostuneita työnäytösten katsojia ja pinona potentiaalisia kontakteja. Kaiken kaikkiaan messukävijöiden palautteesta oli havaittavissa positiivista uskoa tulevaan, sanotaan Allulta.
”Messut onnistuivat erinomaisesti ja selvästi käänne parempaan suuntaan on havaittavissa. Joissakin maissa liike on nopeampaa ja joissakin nousu on lähtenyt hieman hitaammin käyntiin, mutta suunta on oikea”, myhäili Allun toimitusjohtaja Kauko Pylväs.
Allu -seulamurskaimet juhlivat tänä vuonna jo 20-vuotista historiaansa. Tuotetta on kehitetty vuosien varrella eteenpäin ja tämän päivän Allu -seulamurskain on näyte asiakkaiden ja Allun tiiviistä yhteistyöstä. Kehitystyö ei ole Allun mukaan milloinkaan ohi, vaan uusia ideoita kerätään asiakkailta koko ajan.
Työnäytökset, jotka pyörivät aamusta aina messujen sulkemiseen saakka koko messujen ajan saivat katsojiltaan paljon positiivista palautetta. Materiaali, jota näytöksessä käsiteltiin, oli erittäin raskasta ja se sai useat messuvieraat palaamaan näytökseen uudestaan katsomaan, kuinka Allu seuloo isotkin lohkareet sisältäneen soran silmää räpäyttämättä. Kauhan vahva rakenne ja useat käytännön toimintaan liittyvät innovaatiot olivat juuri sitä, mitä alan ammattilaiset arvostivat erityisesti.
Conexpon kävijät pääsivät myös näkemään uuden Allu PMX -sekoittimen, joka lanseerattiin virallisesti Conexpossa. Uusi sekoitin on osa Allu Stabilointijärjestelmää, joka on tarkoitettu mm. pehmeikköjen kovettamiseen, saastuneiden maiden- ja ruoppausmassojen käsittelyyn. Uudessa PMX -sekoittimessa on useita uusia innovaatioita, joista mainittakoon mm. rumpujen kallistus, jonka avulla ns. kuollut alue rumpujen keskellä on mahdollisimman pieni. Tämä edesauttaa helpompaa maakerrosten läpäisyä, vaikka maan pinta olisi kovempikin.

Internet osoitteet:

Kuvasatoa näyttelystä (Youtube):   Osa 1   —    Osa 2