Uutiset

Työkoneet

Cetelse Oy – imukaivuun asialla

Viime aikoina on kuultu paljon kaivutöistä aiheutuneista kaapeli- ja putkirikoista. Etelä-Suomi alkaa olla tällä hetkellä jo niin täyteen ahdettuna putkea ja kaapelia, mikä tuo omat haasteensa lähes kaikkeen kaivamiseen. Vaihtoehtoisena ja vähemmän riskiä aiheuttavana menetelmänä imukaivuu on saanut koko ajan enemmän ja enemmän jalansijaa kaivutöissä.
Laukaalainen Cetelse Oy on toiminut pitkään raskaan puhdistuskaluston parissa. Valikoimaan kuuluvat suurtehoimurit soveltuvat lähes sellaisenaan myös imukaivuuseen.

Cetelse täytti viime vuonna 30 vuotta. Yritys toimii hollantilaisen Amphitec B.V.:n edustajana Suomessa. Amphitec valmistaa suurtehoimu- ja puhalluslaitteistoja raskaaseen koneurakointiin. Amphitecin valmistamien laitteiden käyttökohteita ovat erilaiset puhdistus- ja siivoustyöt sekä eriste- ja täytemateriaalien puhallustyöt. Saneerauskohteet ovat tyypillisiä työllistäjiä näille laitteille.

Cetelsen tarjontaan kuuluu myös muita kunnallistekniikan ja teollisuuden puhdistustöissä tarvittavia laitteita, kuten Gamon-Trucks-imupaineyhdistelmälaitteistot sekä Pro-Jetting-korkeapainelaitteet (pumput, letkut ja muut tarvikkeet) jopa 2 800 baarin paineeseen.

Amphitec Vortex -suurtehoimuri on tässä varustettuna järeämmällä puomilla, jolloin laitteisto soveltuu hyvin imukaivuuseen. Imun lisäksi laitteella pystyy myös puhaltamaan.
Imukaivuu on vielä varsin uusi työtapa. Siinä suurtehoimurilla siirretään maa-aineksia. Menetelmän etuna on sen ”hellävaraisuus” maassa risteileviä kaapeleita ja putkia kohtaan. Cetelsen Ari Kainulaisen mukaan imukaivuun myötä jäävät putki- ja kaapelirikkoriskit minimiin.

Amphitecin laitteita on käytetty jo jonkin aikaa myös imukaivuuseen, mikä tuo kaivutöihin uusia ulottuvuuksia sekä turvallisuutta. Imukaivuu on materiaalin poistoa suurtehoimua käyttämällä, ilman että kohteessa tarvitsisi operoida perinteisesti kauhalla kuokkimalla. Pois jäävät myös kaapelinäytöt ja muut putkilinjojen selvitystyöt. Yhtä lailla historiaa ovat sähkö-, tietoliikenne-, viemäri- ja vesikatkot, kun rikkoja ei synny kaivuun aikana.

”Imukaivuu on hellävarainen ja kustannustehokas tapa poistaa materiaaleja hankalistakin paikoista. Menetelmä mahdollistaa myös rakennusten alta ja erittäin ahtaista paikoista kaivamisen eli tässä tapauksessa imemisen”, aloittaa Cetelsen Ari Kainulainen.

”Lisäksi imukaivuu onnistuu pitkienkin matkojen päästä ajotiestä. Kaikki tämä on nyt mahdollista nykyisten kiertomäntäkompressorien ansiosta. Ne tuottavat erittäin suuren alipaineen. Imukaivuu on myös tehokas tapa, kun kohteessa tehdään maavaihtoja. Siinä kaivuu ja lastaus hoituvat yhdellä työrupeamalla. Imukaivuu on myös työnä helppo suorittaa, eikä se aiheuta ympäristölle muita riskejä, kuten työkoneiden törmäyksiä ihmisiin, rakennuksiin tai muihin rakenteisiin. Ja ennen kaikkia menetelmä on harmiton maassa risteileville kaapeleille ja putkistoille. Imukaivuun avulla on myös helppo puhdistaa korjattavien putkien ympäristöä.”

Kiertomäntäkompressorilla imutehoa

Amphitecin imulaitteiden etuna on Kainulaisen mukaan niiden kiertomäntätyyppinen imuyksikkö. Näin saadaan aikaan reilusti suurempi alipaine verrattuna puhallintyyppisiin pumppuihin, joilla syntyy maksimissaan noin 0,4 baarin alipaine. Kiertomäntätyyppisen pumpun synnyttämä jopa 96 prosentin tyhjiö mahdollistaa raskaidenkin aineiden siirtämisen tehokkaasti. Myös sen hyötysuhde on optimaalisen ilmanvirtauksen johdosta parempi kuin puhallintyyppisen imurin, jossa tehoa kuluu yleensä hukkaan ilman suuren virtausnopeuden tarpeen johdosta. Amphitecin imukaivuuseen soveltuvassa laitteessa on paineenkestävä säiliö sekä puhalluslaitteisto, joka mahdollistaa materiaalien siirrot myös puhaltamalla.

”Tarjolla on kolme ilmamäärävaihtoehtoa; 9 000, 11 000 ja 18 000 kuutiometriä tunnissa. Ylipainetta on luvassa yhden baarin verran. Laitteistolla pystyy myös imemään nesteitä. Säiliön tyhjennys onnistuu kippaamalla jopa kahden metrin korkeuteen. Ja yhtä lailla laitteistolla pystyy imukaivuun lisäksi tekemään normaaleja suurtehoimutöitä, vaikka esimerkiksi imupuomi on kaivuumallissa järeämpää tekoa”, valaisee Kainulainen.

Ja vielä enemmän imutehoa

Muutama vuosi sitten saksalainen järeiden imulaitteiden valmistaja RSP GmbH & Co. KG osti Amphitec B.V.:n. Yritykset ovat nyt yhteistyössä kehittäneet Kainulaisen mukaan erittäin suorituskykyisen laitteen juuri imukaivuuseen. Kyseessä on malli nimeltä Ventus. Siinä yhdistyvät suuri ilmamäärä ja korkea alipaine. Laitteessa on kolme 9 000 kuutiometriä tunnissa ilmaa tuottavaa kiertomäntäkompressoria. Kompressoreja voidaan käyttää kaikkia samaan aikaan tai yksittäin.

Tarjolla on suuri ilmanvirtaus sekä korkea alipaine, jolloin syntyvät hyvät ”sieppausominaisuudet” eli imuletkun pään ei tarvitse välttämättä edes koskettaa isoakaan imettävää kappaletta sen saamiseksi imettyä säiliöön. Laitteisto soveltuu näin hyvin kivien, betonilohkareiden ja maapaakkujen imemiseen eli imukaivuuseen. Samalla siinä imeytyvät muutkin maa-ainekset, kuten sora, multa jne.

”Asia on vielä meillä Suomessa uusi, joten kannattaakin kysellä meiltä rohkeasti imukaivuun mahdollisuuksista ja sen laitevaatimuksista”, kehottaa Kainulainen lopuksi.


Amphitec Ventus