Uutiset

Työkoneet

Catin K-perhe täyteen

Kun Caterpillarin pyöräkuormaajien suureen päähän on jo esitelty ensimmäiset M-perheen mallit  (lue Konepörssi 3/2013), niin pienempää päätä tuetaan vielä Stage IIIB eli K-sarjan täydennyksillä.  Uudet 910K (7130 kg/69 kW) ja 914K (8126 kg/69 kW) korvaavat tuotannosta sekä 914G2 että IT14G2 –koneet.

Tuttua on kuormaaja, jossa on sekä Z-aisaston tunkeutumiskyky ja murtovoima, mutta myös suorasta aisastosta tuttu mahdollisuus vaakatasonostoon esimerkiksi trukkipiikeillä. Molemmissa koneissa on Catin uusi Hystat-hydrostaattivaihteisto sekä uusi ohjaamo.

Moottorina on pitkittäin  taakse asennettu Cat C3.8B. Näin Cat lupaa hyvän pääsyn moottorin kyljille. Pakokaasujen puhdistukseen käytetään partikkelisuodatinta.

Lisävarusteena saa hydraulisesti, vain tarpeen mukaan pyörivät tuulettimen siivet. ECO-alueella moottorin käyttämiä maksimikierroksia rajataan polttoainekulujen pienentämiseksi.

Kuormaajan muotoilulla ja hydraulilinjojen uudelleen sijoittelulla Cat lupaa parantaneensa näkyvyyttä myös työlaitteelle. Deluxe-ohjaamossa on kaksi ovea, kallistuva ohjauspyörä, ilmajousitettu ja lämmitettävä istuin ja lisävarusteena saa varakaudenestolaitteenkin.

Kuormaajan vipuun on keskitetty myös voimansiirron, tasauspyörästön sekä lisähydrauliikkojen hallinnat. Molempiin koneisiin saa myös korkealle nostavan aisaston, jolloin taakka saadaan vielä 335 millimetriä ylemmäs. Vakio tappikorkeudet ovat 3658 ja 3683 millimetriä.

K-sarjan pienissä pyöräkuormaajissa 910K, 914K, 924K, 930K ja 938K on hydrostaattinen, sähköisesti ohjattava, neliportainen voimansiirto (40 km/h). Cat on antanut sille nimen Hystat. Nyt sen ohjaukseen on kehitetty uusi systeemi, jossa kuljettaja voi ohjaamoon asennettavan lisänäytön avulla valita kolmesta eri voimansiirtoa käskevästä vaihtoehdosta keliolosuhteisiin tai omiin tottumuksiin sopivimman.

Valittavat vaihtoehdot ovat Hystat-, TC- ja Ice-mode. Voimansiirto reagoi eri tavalla ajopolkimen painamiseen ja esimerkiksi Hystat-valinnalla voimansiirron tarjoama nopeus reagoi lineaarisesti polkimen painamiseen ja pysäyttää koneen nopeasti, mutta pehmeästi, kun poljin vapautetaan. TC-asennossa hydrostaattinen voimansiirto reagoi enemmän muunninvaihteiston tapaan, joka Catin mukaan takaa esimerkiksi tehokkaamman nousun rinteissä.

Ice-valinta tehdään silloin, kun kitkaa pyörien alla on minimaalisesti eli esimerkiksi jäisillä tai kovilla lumisilla pinnoilla aurattaessa.

Edelleen voimansiirtojärjestelmään on sisällytetty esimerkiksi ryömintämahdollisuus sekä erilaiset esivalitut ohjelmat moottorin kuormitukseen (60, 80 tai 100 prosenttia).

Kuormaajan automatiikasta löytyvät tietenkin automaattinen vaakatasoon palautus sekä ns. ”Lift Kickout” –toiminto, joka palauttaa kauhan tai muun työvälineen ennalta säädettyyn korkeuteen.

Lue seuraavaksi