Uutiset

Työkoneet

Caterpillarin K-sarja – ohjauspyörä korvataan vivulla

Maxpossa syyskuun alussa oli jo esillä yksi K –sarjalainen, nimittäin 25 tonnin kokoluokkaan sijoittuva 966K (Katso Maxpo –artikkeli tästä).
K –perheestä esiteltiin Malagassa mallit  966K (199 kW/24,2 t), 972K (215 kW/26,2 t) ja 980K (274 kW/31,2 t). Kahdessa pienimmässä mallissa on Catin  C9.3 Acert moottori, ja suurimmassa koneessa 980K moottorina on C13.
Moottorien Stage IIIB –tekniikka on sama kuin kaivukoneissa. Muutkin piirteet ovat hyvin yhteneväisiä. Esimerkiksi tyhjäkäynnille moottorikierrokset tippuvat heti kun pysäköintijarru kytketään. Pyöräkuormaajissa automaattinen moottorin ja elektroniikan mykistys voidaan säätää 3-60 minuutin ajanjaksolle.
Ohjaamoon kulkua on helpotettu paitsi leveämmällä ovella myös kallistetuilla portailla sekä kaasujousen avulla avautuvalla ovella. Vakio portaiden kallistus on 10 astetta, mutta koneisiin saa myös 18 asteen kallistuksen.
Ohjaamon katolla on käsituki ja tuulilasin edessä on nyt huoltotaso. Näin tuulilasin pyyhkiminen pölystä ja liasta tulee tehtyä, kun se on helppoa. Sivupeilit ovat käännettävissä sivuun koneen päälle kiivettäessä ja optiona niihin saa lämmityksen.

Z –aisalla myös trukkitöitä

Kuten jo Konepörssi kympissä todettiin, koneen ohjaukseen on nyt vakiona vipu ja ohjauspyörä on lisävaruste. Vipu toimii niin, että ohjauskulma on verrannollinen vivun kulmaan. Keskitetty vipu suoristaa myös runko-ohjauksen ja vivun vaste kasvaa nopeuden noustessa. Suurissa nopeuksissa ohjaamista auttaa myös se, että vipu on kiinnitettynä istuimeen. Ohjauspyörän puuttuminen ja istuimen sijoittaminen hieman aiempaa eteenpäin parantavat etunäkyväisyyttä.
Ohjaamon melutason luvataan olevan 72 desibeliä mallissa 980K ja pienemmissä jopa alle 70. Melutasoon ja tärinään laskevasti vaikuttavat Catin mukaan mm. uudet ohjaamoripustuksessa käytettävät viskoosityynyt.
Ohjauspyörän puuttuminen on antanut eväät asentaa eteen entistä suurempi näyttö. Viisi viisarimittaria näytöllä ovat reilun kokoiset ja myös tekstille varattu LCD –näyttö on reilun kokoinen. Uusi Help –näppäin opastaa koneen käytössä ja näyttää muun muassa erilaisten katkaisimien käyttötarkoitukset. Myös pyöräkuormaajien näyttö kommunikoi suomeksi.
Hydaulijärjestelmä on kuormantunteva ja se sallii samanaikaisen noston ja kallistuksen. Näin Z –aisastoa voidaan kätevästi käyttää myös yhdensuuntaisuusnostossa vaikkapa trukkipiikeillä.
Momentinmuunnin on uusi ja suurimmassa mallissa 980K muunnin  lukittuu automaattisesti 2-4 vaihteella jäykäksi nopeuden noustessa tiettyyn arvoon. Tämä vähentää polttoaineen kulutusta ja antaa voimansiirtoon sitkeyttä kuormaa kannettaessa.
Uutta voimansiirtoa demonstroitiin vanhan mallin 980H avulla. Molemmat koneet lähtivät kauha täynnä kiihdyttämään paikaltaan ylämäkeen. H –malli jäi kymmeniä metrejä K –mallin taakse hetkessä, kun mäki  jyrkkeni.
Voimansiirto myös vaihtaa automaattisesti ykköseltä neloselle ja päinvastoin, kuljrttajan niin halutessa. Kaikissa uusissa K –sarjan pyöräkuormaajissa kuormaajan jousitus (Ride Control) on vakiona.
Konepeitto nousee  nyt sähköisesti kokonaan ylös. Tosin takaa aukeaa myös pienempi luukku, jolloin esimerkiksi jäähdyttimien puhdistus sekä tankkaaminen onnistuu koko konepeittoa nostamatta.
Maan tasossa seisten kuljettaja ylettyy kahteen keskitettyyn huoltopisteeseen. Toiseen on kerätty sähkökomponentteja ja toinen keskittyy hydrauliikan huoltoon.
Ilmansuodattimen elinikää on kyetty Catin mukaan reilusti kasvattamaan asentamalla järjestelmään esisuodatin. Sen luvataan eliminoivan jopa 93 prosenttia pölyhiukkasista ennen varsinaista kaksivaiheista ilmansuodatinta.

Video Youtube 1Video Youtube 2Video Youtube 3

Lue seuraavaksi