Uutiset

Työkoneet

Caterpillarilta uusi puskukonemalli kahtena versiona

Caterpillar on julkistanut uuden puskukonemalliparin. Parin siksi, että samaan runkoon perustuvasta mallista on nyt tarjolla neljävaihteisella, täysautomaattisella powershift-voimansiirrolla tai sähköisellä voimansiirrolla varustettu versio. Polttomoottori on molemmissa sama, kuten myös muut runkorakenne. Kyse on kokonaan uudesta koneesta mallimerkinnältään D6. Myös ohjaamo on täysin uutta konstruktiota. Nykysuuntauksen mukaisesti koneeseen on jo vakiona asennettu 3D-koneohjausjärjestelmä. Tarjolle tulee myös uudentyyppinen, kääntyvä puskulevy vaihtoehtona perinteiselle.

Mekaanisella voimansiirrolla varustettu versio tottelee nimeä D6 ja sähköinen versio nimeä D6 XE. 21,5–24 tonnin haarukkaan asettuvat uudet D6:set korvaavat aikaisemman D6T-mallin. Moottorina molemmissa uusissa malleissa on Caterpillarin niin ikään uusi C9.3B-diesel, josta tehoa irtoaa 161 kilowattia ja päästöluokitus on Stage V.

D6 XE on valmistajan mukaan maailman ensimmäinen sähköisellä voimansiirrolla varustettu puskukone. Sille luvataan 35 prosenttia parempi polttoaineen hyötysuhde ja ketterämpi kulku verrattuna aikaisempaan D6T-malliin. Polttomoottori pyörittää generaattoria ja sähkövirta johdetaan kaapeleilla ohjausyksikön kautta vetävien napojen välissä olevalle sähkömoottorille. Voima välittyy tasaisemmin maahan, työntö on jatkuvaa ja käsiteltävyys on helpompaa. Se merkitsee nopeampaa työkiertoa. Polttoainetaloudellisuuden lisäksi D6 XE tarjoaa alhaisempia käyttö- ja kunnossapitokuluja. Huollettavuutta ja diagnosointia on selkeytetty. Valmistajan mukaan hieman suurempi hankintahinta tulee takaisin alle kahdessa vuodessa alentuneiden polttoaine- ja huoltokulujen muodossa.
Perinteisempää voimansiirtoa edustaa malli D6. Aikaisempi kolmeportainen vaihteisto on korvattu neljäpykäläisellä täysautomaattisella voimansiirrolla. Tuottavuuden sanotaan parantuneen kuten myös polttoainetaloudellisuuden, jopa 20 prosenttia. Automaattivaihteiston myötä perinteisen vaihtamistapahtuman hetkellinen ”empiminen” on historiaa, kun automaatti hoitaa vaihtamisen. Liike säilyy näin jatkuvan tasaisena koko ajon ajan. Caterpillar on toteuttanut voimansiirron siten, että vaihtamiset ylös ja alas sujuvat jouheasti. Voima välittyy maahan tasaisemmin, joka näkyy nopeampana työkiertona sekä parantuneena polttoainetehokkuutena. Ykkös- ja kakkosvaihteen väliin tullut yksi lisävaihde tekee vaihtamisesta pehmeämpää.

Vasemmalla perinteinen puskulevy, oikealla kääntyvä levy (VPAT). Saatavana on myös päistään taittuva levy. 

Molemmat uudet voimansiirtojärjestelmät tarjoavat kuljettajalle helppoa käytettävyyttä. Kuljettaja vain valitsee halutun ajonopeuden ja kone hoitaa loput eli säätää tarvittavan tehon kuorman mukaisesti. Sähköisessä voimansiirrossa ei ole vaihteita vaihdettavana ja neljäpykäläinen automaattivaihteisto hoitaa vaihtamiset huomaamatta. Kuljettajan ei tarvitse näin murehtia pykälän vaihtoa.

 

D6-mallin koneisiin saa nyt perinteisen suoran puskulevyn tilalle myös kääntyvän tai päistään taittuvan puskulevyn. Caterpillar käyttää niistä nimeä VPAT-levyt (Variable Power Angle Tilt). Päistään taittuvalla levyllä varustetun koneen siirtoleveys on alle kolme metriä. Sen siirtokapasiteetti on 5,2 kuutiometriä, kun suurin suoran levyn kapasiteetti on 5,8 kuutiometriä.
Koneet on varustettu päivitetyllä Cat Grade 3D -järjestelmällä. Uusi 10-tuumainen kosketusnäyttö tarjoaa helppoa ja nopeaa käytettävyyttä. 3D-järjestelmän antennit on sijoitettu kiinteästi ohjaamon takayläkulmiin, suojaisaan paikkaan.
Kokonaan uusi ohjaamo edustaa modernia ohjaamosuunnittelua. Suuri kosketusnäyttö helpottaa operointia ja vakiona oleva ilmajousitettu istuin on aikaisempaa väljempi. Istuimen ja käsinojien säätömahdollisuuksia on lisätty. Ohjaamossa on myös enemmän säilytystilaa pikkutavaroille.

Päistään taittuva levy.

Vähemmän huoltoa vaativia kohteita sekä pidentyneet huoltovälit alentavat valmistajan mukaan huoltokuluja jopa 12 prosentilla. Huoltokohteet on ryhmitelty selkeästi ja niiden lähelle pääsyä on helpotettu. Ohjaamon takana ovat alas käännettävät portaat tankkausta, ikkunoiden puhdistusta ja ohjaamon ilmansuodattimen vaihtoa helpottamaan.

Uudet D6/D6 XE -puskukoneet tarjoavat monipuolisen valikoiman varusteita; erilaisia puskulevyjä (perinteiset suorat & VPAT -puskulevyt) sekä erilevyisiä telalappuja. 660 millimetriä leveät telalaput yhdessä päistään taittuvan puskulevyn kanssa mahdollistavat alle kolmen metrin kuljetusleveyden. Koneisiin on saatavana maansiirron varusteiden ohella myös erilaisia ratkaisuja jätteenkäsittelyyn ja metsätöihin.

Vasemmalla mekaaninen voimansiirto, D6 ja oikealla sähköinen, D6 XE.

 

 

Lue seuraavaksi