Uutiset

Työkoneet

Caterpillar täydentää, osa 2 – H2 pistää paremmaksi

Katso ensimmäinen juttu tästä. (myös videolinkki)

Pienten kompaktipyöräkuormaajien perhe on tyyppimerkinnältään nyt H2. Uudet mallit ovat 906H2 (5,6 t/55 kW), 907H2 (5,8 t/55 kW) ja 908H2 (6,5 t/55 kW). Kaikissa pyöräkuormaajissa on siis sama Cat C3.3B moottori, joka täyttää nykyiset päästömääräykset. Aiempi Cat C3.4 moottori siirtyy näin historiaan ainakin Euroopassa myytävistä koneista.

Moottori on sijoitettu poikittain taakse, joten se kyljeltä avautuu huoltomahdollisuus ilmansuodattimeen ym. tavanomaisiin tsekkaus- ja huoltokohteisiin.

Uuden moottorin lisäksi hallintaan on tehty muutoksia. Joystick on uusi ja valmistajan mukaan lisähydrauliikan hallintaa on kehitetty ja kuormaajan venttiilistö on uusittu. Nyt Catilta luvataan, että hydraulisten työlaitteiden ja kuormaajan sylinterien yhtäaikainen käyttö on mahdollista.

Työlaitteiden kytkentävaihtoehtoja on vähennetty ennen tarjolla olleesta seitsemästä kolmeen. Saatavilla on pienkuormaajien kanssa yhteensopiva kiinnike, jolloin työlaitteita voidaan vaihtaa pienkuormaajasta pyöräkuormaajaan ja päinvastoin. Kaikki hydrauliikan liittimet ovat paineen purkavia, jolloin hydrauliletkujen kiinnittäminen on entistä helpompaa.

Kaivurikuormaimissa E-sarja siirtyy sekin vähitellen historiaan ja tilalle astuvat uudet F-mallit. Nyt esillä olivat jo pienemmän pään mallit 422F (9,5 t/65 kW), 428F (10,7 t/66 kW) ja 432F (11 t/71 kW). Suluissa oleva paino on koneen maksimi työpaino.

Kyseessä on siis jäykkärunkoiset perinteiset mallit, joissa etupyörät ovat takapyöriä pienemmät. Ehkä Skandinaviaa enemmän koskevat koneet eli neljällä yhtä suurella pyörällä varustetut, nelipyöräohjatut mallit 434F ja 444F tullaan esittelemään tämän vuoden loppupuolella. Useat muutokset niissä tulevat kuitenkin noudattelemaan pienempien mallien esimerkkiä.

Nyt esillä olleista kaivurikuormainmalleista vain 428F ja 432F ovat saatavilla Euroopassa. Näissä moottoriteknologia on nyt Stage IIIA ja IIIB tullaan koneisiin istuttamaan vielä tämän vuoden puolella.

Täysi Autoshift-vaihteisto on saatavilla malliin 428F, joka tarkoittaa myös momentin muuntimen lukitusmahdollisuutta. Se parantaa polttoainetaloutta ja lisää maantienopeutta.

Jarrujen tehostusta on parannettu kaikissa malleissa, mikä tietää pienempää kuljettajalta vaadittavaa poljinvoimaa. Kuormaajan aisastot ovat uutta muotoilua ja yhdensuuntaisnosto on mahdollista trukkikäytössä. Maksimi kuormauskorkeus on kasvanut hieman ja myös nostovoimaa on tullut lisää viitisentoista prosenttia.

Konepeitto viettää entistä enemmän alaspäin ja näkyvyyden eteenpäin väitetään senkin kohentuneen. Polttoainesäiliö on nyt tilavuudeltaan 160 litraa ja materiaaliltaan muovia, joten kondenssivettä ei pitäisi esiintyä. Hydrauliöljysuodattimen kokoa on kasvatettu.

Konepeitto aukeaa avarammin kuin ennen ja kuljettajaa varten on tehty jalansijat koneen kylkeen huoltokohteisiin pääsyä helpottamaan.

Leicesterin kaivurikuormainvalmistus aloitettiin vuonna 1985 esittelemällä A-sarjan koneet. Viime vuonna tehtaan henkilökunta juhli merkittävää 250.000 valmistetun kaivurikuormaimen rajapyykkiä. Vaikka meillä konetyypin suosio on hiipunut rajusti, on maailmalla kaivurikuormaimille edelleen kysyntää.

Neljä kurottajaa

Myös kurottajaperhe uusiutuu tämän vuoden aikana. Uudet mallit ovat Cat TH336C, TH337C, TH406C ja TH407C. Näistä esillä oli jo järein malli TH407C, jonka maksimi nostokorkeus on 7,3 metriä ja maksimi nostokuorma 3700 kiloa.

Kaikissa malleissa, myöhemminkin esiteltävissä tulee olemaan Cat C4.4 Acert dieselmoottori saatavana kahdella eri teholukemalla (92,6 tai 106 kW).

Vaihteistona on Catin oma powershift, joka tarjoaa kuusi pykälää eteen ja kolme taaksepäin. Maksimi siirtonopeus on 40 kilometriä tunnissa.

Joystickiin on nyt alistettu myös voimansiirron ja lisähydrauliikan hallinta, joka on proportionaalinen.  Kuljettajan mukavuutta lisää paineilmajousitettu istuin ja kasvatettu lasipinnan ala. LCD näyttö ohjaamossa on sekin uusi.

Lue seuraavaksi