Uutiset

Työkoneet

Cat XE ilman muunninta

Caterpillarin pyöräkuormaajien M-perheen ensimmäiset mallit esiteltiin ensi kertaa Malagassa tammikuussa. Valmiina olivat sellaiset mallit kuin 966M (23 t/229 kW), 972M (25 t/247 kW), 980M (30 t/313 kW) ja 982M (36 t/321 kW). Ilman momentinmuunninta toteutetulla voimansiirrolla olevat XE-rinnakkaismallit ovat niin ikään tarjolla kokoluokkiin 966M XE (23 t/222 kW) ja 972M XE (25 t/232 kW) . Muunninvaihteistoissakin on nyt vakiona lukitusmahdollisuus.

Sama XE-voimansiirto oli jo K-sarjan pyöräkuormaajassa 966K XE. Tätä, vuonna 2012 Intermatissa esiteltyä pyöräkuormaajaa ei tosin ole ollut  saatavana täällä meillä. Ensimmäisiä M-sarjalaisia voidaan odottaa Suomeen kesän jälkeen.

XE on niin sanottu voimajaettu vaihteisto, joka koostuu hydrostaattisesta ja mekaanisesta puolesta. Moottorin tuottama vääntö jaetaan vaihteiston sisääntuloakselilla näihin kahteen polkuun ja yhdistetään jälleen planeettavaihteistoissa.

Vaihteiston ulostuloakselin kautta voima välitetään pyörille. Pienemmillä nopeuksilla hyödynnetään hydrostaattista puolta, suuremmilla nopeuksilla mekaanista. Huippunopeuksilla yhdistetään nämä molemmat. XE-vaihteistossa yhdistyy Catin mukaan molempien teknologioiden parhaimmat puolet.

Sen lisäksi, että suorituskyky on parantunut ja koneella työskentely on entistä helpompaa, niin lisäksi polttoaineen kulutus on pienentynyt Catin mukaan noin 25 prosenttia uuden XE-voimansiirron ansiosta.

XE-versioissa myös dieselmoottorista otetaan ulos hieman vähemmän tehoja kuin muunninkoneissa.

Kaivukoneiden uudet mallit ovat 374F (71-75 t) ja kuvan 390F (89-92 t). Ne korvaavat tuotannossa vastaavat D-sarjalaiset. Näissä kokoluokissa E-malli ja Stage IIIB ovat jääneet väliin eli IIIA:sta hypätään suoraan versioon IV. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että pienemmissä kokoluokissa nähty E-sarjan päivitys uusine ohjaamoineen  tulee nyt myös näihin kokoluokkiin.

Merkittävä uudistus on hydrauliikan uusi venttiililohko. Cat on antanut kehittämälleen venttiilille nimen ”Cat Adaptive Control System”. Sähköisesti ohjatun venttiilin luvataan reagoivan tarkemmin kaivuvipujen liikkeisiin. Uuden venttiilin luvataan myös alentavan polttoaineen kulutusta ja  hydrauliikan hyötysuhdetta  sekä parantavan hallintaa entisestään.

Katso oheinen kuvakavalkadi uusista pyöräkuormaajista ja kaivukoneista.

Lue myös Caterpillar Stage IV-aikaan.

Lue koko artikkeli Catin uutuuksista Konepörssistä 3/2014, joka ilmestyy 3.3.2014.

Lue seuraavaksi