Uutiset

Työkoneet

Cat pärjää myös kevyissä töissä

Koiviston Vihertyö Oy on toiminut kaksikymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla. Suurimpia työllistäjiä ovat rakennusliikkeet, joille yhtiö urakoi kerros- ja rivitalokohteita sekä muita kiinteistöjä. Kalustossa on Cat-kaivukoneita malliston pienemmästä päästä ja kokemukset niistä erittäin positiivisia.

Konekalusto on piharakentamiseen soveltuvaa, eli riittävän kevyttä ja pienikokoista, mutta tehokasta. Erikoiskalustoa tarvitaan runsain määrin, pääasiassa ne ovat pienkoneita. Pyöräkuormaimia on neljä kuusitonnista ja viisi kaksitonnista, jotka ovat lisälaitteineen keskeisessä asemassa työmailla.

Koiviston Vihertyö Oy:n työpäällikkö Tomi Koivisto kertoo, että hänen isänsä Hannu Koiviston perustama perheyritys tekee pääasiassa rakennusliikkeille rakennuskohteiden ympäristörakentamista. ”Noin 70 prosenttia on rakennusliikkeiden osuus ja loput ovat kuntia ja kaupunkeja, yksityisille emme käytännössä juuri töitä tee”, Tomi esittelee yrityksen toimintaa, joka antaa töitä kesäisin kolmellekymmenelle – vajaalle puolelle näistä ympärivuotisesti – ja tekee hieman alle neljän miljoonan liikevaihtoa.

”Pääosin kohteet ovat uudisrakennusta, mutta myös saneerauskohteita teemme”, jatkaa Tomi. ”Usein korjausrakentamiskohteisiin kuuluu esimerkiksi salaojien tekoa, mutta parhaimmillaan osaamisemme on näkyvän pihan rakentamisessa: nurmikot, istutukset pihakiveykset, muurit, portaat ja niin edelleen.”

Suurin kone työmailla on kahdeksantonninen Cat 308E CR SB, joka on kolmena kesänä ollut vuokrattuna Wihurilta. ”Laskimme, että vuokraaminen on meille järkevä ratkaisu”, toteaa Tomi. ”Rahallisesti se menee hyvin samoihin oman koneen kanssa, mutta etuna on huolettomuus. Jos koneeseen tulisi joku vika, se korjattaisiin nopeasti ja isomman ongelman sattuessa saisimme toisen koneen tilalle. Varakonetta emme ole vielä koskaan tarvinneet, mutta huoltoa on sen verran kokeiltu, että tiedämme sen toimivan nopeasti ja asiantuntevasti. Joka tapauksessa voimme olla varmoja, että homma jatkuu varmasti.”

Jokaisena näinä kolmena vuonna kaivukone on ollut seitsemän kuukautta vuokralla. ”Koska koneelle ei ole ympäri vuoden töitä, se on edukas vuokrata. Käytännössä näin on käytössä uutta vastaava kone koko                        ajan”, Tomi täsmentää.

Viime syksynä tuli aika uusia toinen yrityksen omasta viisitonnisesta kaivukoneesta. ”Näiden koneiden omistamisen olemme laskeneet olevan järkevää meille. Toinen näistä oli uusintavuorossa viime vuonna. Tarjouskilpailussa oli mukana myös Cat-kone, johon erimerkkinen kone vaihtuikin.”

Viime syksystä Koiviston Vihertyön konekantaan on siis kuulunut Cat 305E CR -minikaivukone. Valintaperusteita kysyttäessä Tomi mainitsee tärkeimmäksi hinnan, jolla painoarvo oli puolet. ”Sitten tulevat valintaperusteeksi huollot ja muut jälkimarkkina-asiat, jotka tiedämme olevan Wihurilla todella hyvässä hoidossa. Myös tutun myyjän, jonka kanssa yhteistyö sujuu, osuus on merkittävä”, Tomi listaa.

Ympäristöasioiden suhteen Tomi tietää kaikkien uusien koneiden olevan hyvällä tasolla. Myös taloudellisuudella on merkitystä, mutta näissä pienissä kaivukoneissa sen merkitys on pieni. ”Lumitöissä pyöräkuormaimilla on polttoaineen kulutus selkeämmässä roolissa. Samalla koneella kesällä tankillinen polttoainetta kestää päiväkausia, kun lumitöissä tankata pitää joka päivä. Muutoin ympäristöasioita kysytään näissä urakoissa varsin vähän. Joskus on jollakin työmaalla, joka on ollut pohjavesialueella, pitänyt olla kasvipohjaiset öljyt, mutta ei oikeastaan muuta.”

Kaikkiaan Koiviston Vihertyöllä ollaan hyvin tyytyväisiä Wihurin palveluihin. ”Varmasti taas tarjous lähtee, kun tulee tarve kaluston uusintaan”, vahvistaa Tomi Koivisto.

Lue seuraavaksi