Uutiset

Työkoneet

Cat-dumpperit tarjoavat lisää automatiikkaa

Caterpillarin runko-ohjatut, kolmeakseliset dumpperit Cat 730, Cat 730EJ (Ejector) ja Cat 735 ovat uudistuneet. Ejector-mallissa lava saadaan tyhjäksi kippaamatta. Vanhat C-mallit siirtyvät historian lehdille ja nyt mallimerkinnöistä on pudotettu kirjaimet kokonaan pois. Dumppereissa on muun muassa uusi kuljettajan työympäristö, uudistunut hallinta, kehittyneempi voimansiirto automaattisine hidastuksineen sekä polttoainetta parhaimmillaan lähes 20 prosenttia säästävä ECO-työalue.

Myös rakenteisiin on tehty muutoksia, joiden avulla dumpperien omaa painoa on kyetty pienentämään jopa 22 prosenttia. Tyhjäpainot ovat 26,3 (730), 29,3 (730EJ) ja 27,8 tonnia (735). Kuormaa 730:set kykenevät kantamaan 31 ja malli 735 35,2 tonnia. Moottori on kaikissa kolmessa Cat® C13 ACERT™. Teholukemat ovat malleissa 730 ja

730EJ 274 kilowattia ja mallissa 735 319 kilowattia.

Ohjaamon takaikkunan kohdalta on pystytty eliminoimaan yksi pilari ja näin näkyvyyden taakse kerrotaan oleellisesti kohentuneen.

Uusi ”herätystoiminto” kytkee virrat mittareihin, kun ovi avataan. Oven kerrotaan olevan aiempaa kevyemmän ja sulkemiseen on avustin. Melutaso on valmistajan mukaan tippunut jopa seitsemän desibeliä edelliseen C-mallisarjaan verrattuna. Kuljettajan korvat lepäävätkin nyt noin 72 desibelin (A) melutasossa.

Edelleen ohjaamon voi lisävarustaa kauttaaltaan laseilla, jotka vaimentavat ohjaamoon tulevaa infrapunasäteilyä eli lämmön muodostumista. Molemmat sivuikkunat aukeavat liukumalla. Automaattinen ilmastointilaitekin on tehokkaampi kuin aiemmin, ja ilmaventtiilien määrää on kasvatettu kuljettajan yläpuolella ja takana. Istuimeen saa sekä viilennyksen että lämmityksen. Apukuskin jakkara on käännettävissä ylös ja sen pehmustusta on parannettu.

Pimeässä ohjaamoa lähestyvä arvostaa sitä, että ohjaamon kulkua valaisevat ulkovalot saa nyt päälle koneen ulkopuolelta. Lisävarusteena saa jo tehtaalta kattavan LED-valojen paketin.

Vakiovarusteena on vaaka ja ohjaamon joka kulmassa ovat ”liikennevalot” kertomassa lastaajalle reaaliaikaisen tilanteen lavalla. Kippauksen turvallisuus taataan Catin kehittämällä järjestelmällä (Cat Detect/Stability-Assist), joka estää lavan edelleen nostamisen stabiliteetin ollessa uhattuna.

Sekä voimansiirtoa että kippausta hoidetaan yhden vivun avulla. Jatkuvasti tehtäviä toimintoja voidaan myös automatisoida. Ohjaamossa on nyt katkaisin, jolla valitaan joko automaatti- tai manuaalinen kippaus. Kun katkaisin käännetään automaattiasentoon, pysäköintijarru kytkeytyy päälle ja vaihteisto vapaalle. Lava nousee lakipisteeseensä ja palautuu takaisin alas yhtä nappia painamalla. Lavan sylinterit ovat päätyvaimennettuja.

Lue seuraavaksi