Uutiset

Työkoneet

Cat® Command laajenee

Caterpillar on panostanut autonomisiin koneisiin jo 30 vuoden ajan. Nyt markkinoille tuodaan menetelmä, jonka avulla kaivukonetta, puskukonetta tai jyrää voidaan hallita siististi ja turvallisesti sisätiloista. Simulaattoria muistuttava työasema (Cat Command Station) voidaan sijoittaa toimistoon ja yhteys työmaalle tapahtuu radiolähettimen ja -vastaanottimen sekä koneisiin asennettujen kameroiden avulla. Kaikki kuljettajan hallinnat ovat kuten koneen ohjaamossakin.

Valmistajan mukaan Cat Command Console ja Station -järjestelmät auttavat parantamaan turvallisuutta ja tuottavuutta monissa kohteissa. Kuljettajapula on totta maailmanlaajuisesti ja etähallinnan luvataan parantavan tilannetta. Yksi kuljettaja voi hallita vuorotellen useampaakin konetta työasemien ollessa vierekkäin. Työmaatoimistolta koneille liikkuminen vähenee ja samalla kustannukset pienenevät. Etätyö on nyt siis mahdollista myös maarakennuskoneiden käytössä.

Myöskin fyysiset rajoitteet on helpompi voittaa toimisto-olosuhteissa tapahtuvan koneiden hallinnan ansiosta. Etenkin vaarallisissa ja haastavissa oloissa työskentely nousee Caterpillarin mukaan aivan uudelle turvallisuustasolle.

Kaivoksilla esimerkiksi räjäytyksistä johtuvat töiden keskeytykset lyhenevät tai poistuvat kokonaan, kun turvaetäisyyksiä voidaan lyhentää. Huonot sääolosuhteetkin voidaan sietää paremmin, kun kuljettaja istuu lämpimässä ja mukavassa toimistossa.

Cat Command Console ja Station -järjestelmät ovat Caterpillarin mukaan täysin integroitu koneiden elektronisiin ja hydraulisiin järjestelmiin nopean toiminnan ja sujuvan hallinnan takaamiseksi. Käyttökomennot lähetetään suoraan koneen elektroniikkaan siis radioyhteyden avulla.

Associated Terminals käyttää Cat Command Station -järjestelmää laivojen lastauksessa ja purussa Missisippi-joella Lousiannassa. Se on auttanut työvoiman kohdentamisessa juuri oikein. Kaivukoneet ja pyöräkuormaajat työskentelvät laivojen ruumissa kuljettajien istuessa siististi toimistossa.

Valmistajan mukaan Cat Command on erillinen jälleenmyyjän jälkikäteen asentama paketti, joten se voidaan tarpeen vaatiessa jopa siirtää koneesta toiseen.

Ohjaamon ulkopuolelta

Toimistossa ohjattavan työaseman ohella on tarjolla myös kentällä käytettävä radio-ohjaus. Kuljettajalla on erillinen ohjain ja hän kuljettaa konetta näköyhteyden päästä. Tämä ei vaadi mitään erillistä tietojärjestelmää työmaalle, vaan se on nopeasti hyödynnettävissä lyhytaikaisessakin käytössä, esimerkiksi vaarallisissa kohteissa.

Kaivukoneiden ja puskukoneiden lisäksi nyt myös jyrät voidaan liittää järjestelmään. Puoliautomaattinen Cat Command for Compaction -teknologia automatisoi maan tiivistämisen. Command for Compaction on saatavana jälleenmyyjän asentamana pakettina uusiin ja B-sarjan Cat-jyriin.

Kuljettaja käyttää ohjaamon kosketusnäyttöä kartoittamaan nopeasti tiivistettävän alueen rajat. Tämän jälkeen hän syöttää tiivistysparametrit ja asettaa koneen automaattiseksi. Järjestelmä ohjaa sen jälkeen täysin tiivistystä. Integroitu esineentunnistusjärjestelmä ilmoittaa käyttäjälle myös jyrän tiellä olevasta esteestä.

Saiia käyttää etäohjausta esimerkiksi tuhkakentillä, joissa maapohja on arvaamatonta. Kuljettajat kertovat stressitasonsa laskeneen toimistoon siirtymisen myötä. Yksi etähallinnassa olevista koneista on pitkäpuominen Cat 340 -kaivukone.

Toimittajan huomautus: Cat Commandin kaltaiset etähallintajärjestelmät ovat löytäneet sovelluskohteensa sieltä, missä työ on toistuvaa ja olosuhteet vaikeat. Kaivoksilla näitä on jo käytössä usealla valmistajalla. Varsinkin juuri maanalaisissa, vaikeissa ja vaarallisissa olosuhteissa toimistosta käsin tehtävät hallinnat helpottavat kuljettajan työtä ja tekevät siitä turvallisempaa.

Maanpäällisiä etähallinnalla toteutettavia töitä voivat esimerkiksi olla erilaiset lastaustehtävät louhoksilla tai kaivutyöt pehmeillä ja upottavilla alustoilla. Kriisialueilla järjestelmälle saattaa löytyä hyvinkin käyttöä. Siellä missä ihmiset ja koneet liikkuvat vierekkäin, esimerkiksi rakennuksilla tai kunnallistekniikan työmailla, etähallinnalla tuskin voidaan operoida vielä pitkään aikaan. Ja muistettava myös on, että kuljettajan tarve ei poistu, vaan siirtyy ohjaamosta muualle. Teollisuudessa tällainen prosessinhallinta etäältä on ollut jo kauan totta. Maailma muuttuu ja me sen mukana.

Lue seuraavaksi