Uutiset

Työkoneet

Cat 908H – ketterää voimaa talvikunnossapitoon

Koeajokone oli varusteltu esittelykoneeksi varsin viimeisen päälle. Lisähydrauliikassa ulosotot myös moottorihydrauliikalle, akseleille, nopea voimansiirto sekä vakaaja kuormaimessa kuuluvat normaalisti lisävarusteisiin. Liikkeessä kytkettävät tasauspyörästön 100 prosentin lukot sen sijaan ovat vakiona koneessa.

Kaikissa kolmessa koneessa on Z-aisasto, joka tarjoaa kohtalaisen näkyvyyden eteen. Työlaitteen pikakiinnitin on hydraulinen. Koeajokoneessa oli liitin, johon voidaan kytkeä pienkuormaintenkin laitteita – kilpailijoittenkin. Tämä kannattaa valita liitintyypiksi, jos kalustossa on jo pienkuormaimia ja niitten työvälineitä.

Voimansiirtolinja on kuten todettu hydrostaattinen. Vaihtoehtoja on kaksi; 20 tai 35 tuntikilometrin versio. Matalamman nopeuden versiossa on kaksi nopeusaluetta. 35 kilometrin nopeus saavutetaan kaksinopeuksisen vaihteiston avulla. Siirtonopeuden kytkeminen edellyttää aina koneen pysäyttämistä ja hetkellistä jarrupolkimen painamista.

Nopeusero on suuri ja Witraktor tuokin Suomeen vain nopeampaa versiota.. Koeajossa ei ihan 35 kilometrin tuntinopeuteen tosin päästy. Navigaattori näytti parhaimmillaan 33 kilometrin kiitoa, kun koneen oma nopeusmittari jäi 31:een.

Jos päätyy tähän kiivaampaan voimansiirtoon koneessaan, kannattaa varmasti myös varustaa kone aisaston jousituksella. Sen kuljettaja voi kytkeä joko automaatille, pois päältä tai päälle. Automaattiasennossa jousitus kytkeytyy päälle ennalta säädetyssä nopeudessa, joka koeajokoneessa oli 10 kilometriä tunnissa. Nopeus voidaan muuttaa tarpeen mukaan.

Cat C3.4 suorasuihkutusdieselin (Acert) moottoritehoksi valmistaja lupaa 60 kilowattia eli 82 heppaa. Lisähydrauliikasta virtausta löytyy maksimissaan 125 litraa minuutissa. Koeajossa kone oli edelleen varustettu 1400 litran vetoisella sorakauhalla.

Valmistajan antama kaatokuorma suorana (kuljettajalla, sorakauhalla) on pikaliitintyypistä riippuen joko 4155 tai 4440 kiloa. Runkonivel linkussa vastaavat arvot ovat 3295 ja 3530 kiloa.

Maksimi nostokorkeus trukkipiikeillä on noin 3300 millimetriä ja tyhjennyskorkeus Catin omalla sorakauhalla on 2540-2655 millimetriä ja sekin pikaliitintyypistä riippuen. Koeajokoneen kauhan tilavuus oli 1400 litraa ja leveys 2060 millimetriä.

Ohjaamossa kaksi ovea

Koeajoaamuna pakkasta oli 14 astetta ja pyöräkuormain suhteellisen jäykässä aamukunnossa. Ohjaamon kaikki ikkunat niin ikään paksu huurteen peitossa. Hehkutuksen jälkeen moottori hörähti talviaamuun pirteästi ja lämmityslaite sulatti ja kuivatti ikkunat 20 minuutissa moottorin hyrrätessä tyhjäkäyntiä. Lämmityslaite onkin tehokas ja suuttimien sijoittelu ja puhallusteho yhdessä takaavat talvioloissa kuljettajalle mukavat oltavat.

Ohjaamossa on ovi molemmilla sivuilla. Oikeanpuoleisen oven aukko tosin on ahdas, sillä sivukonsoli jatkuu pitkälle oviaukkoon. Konsoli kätkee sisäänsä myös sulakkeet ja releet. Oikeanpuoleinen ovi toimiikin lähinnä hätäpoistumistienä. Oven kulkureitille on vielä sijoitettu kaksi vaahtosammutinta.

Vasen ovi sen sijaan on leveä ja kiipeäminen ja poistuminen sitä kautta sujuu hyvin. Hartioitten kohdalla oven leveys on yli 700 millimetriä. Kokoluokkaa suuremmissakin pyöräkuormaimissa vastaava oviaukko voi jäädä alle 600 millimetrin. Ohjaamossa on myös tilaa yllättävän paljon ja pitkäraajaisellekin kuljettajalle. Ohjauspyörässä on kallistusmahdollisuus.

Ajoasento on hyvä. Suunnanvaihto tapahtuu joystick-ohjaimen keinukatkaisimesta – mitään vipua ei ohjauspyörän varressa ole. Levässä kuormaimen vivussa on edelleen painonappi kahden alimman nopeusalueen valitsemiseksi. Siirtonopeus valitaan oikeasta sivupanelista ja myös ryömintänopeuden säätöpyörä on oikealla sivustalla. Portaaton ryömintänopeus on varmasti käyttökelpoinen esimerkiksi harjalaitetta käytettäessä. Erittäin hyvä ominaisuus ja monipuolistaa koneen käyttöä. Joystick-ohjaimesta löytyy edelleen mm. tasauspyörästön lukon ja lisähydrauliikan hallintaa.

Koneen katkaisimet löytyvät panelista oikealta sekä ohjauspyörän takaa. Mittaristo ja varoitusvalot ovat ohjauspyörän takana olevassa konsolissa. Nopeuslukemat näkyvät suurimpina näytön keskellä, mutta kokonaisuutena näyttö saisi olla hieman kirkkaampi ja suurempi. Persoonallinen yksityiskohta on käyttötunti/ajettujen kilometrien määrä. Kun koneen voimansiirto on vapaalla, näkyy mittarin alaosassa koneen käyttötunnit. Liikkeellä oltaessa käyttötuntilukema korvaantuu ajetuilla kilometreillä. Saman näytön kehällä sijaitsee sitten joukko varoitusvaloja sekä mm. vaihteesta ja ajosuunnasta kertovat symbolit. Hallintalaitteet ovat simppelit, symbolit suhteellisen selkeät ja nopeasti opittavissa. Joystick-ohjain on miellyttävä käyttää.

Säilytystilat löytyy vasemmalta puolelta. Suhteellisen suuri laatikko ja sen päällä mm. mukitelineet tarjoavat enemmän kuin moni kilpailija. Näkyväisyys eteen kauhalle tai muulle toimilaitteelle on tavanomainen. Takanäkyväisyys on keskitasoa parempi, sillä poikittain sijaitsevan moottorin peittävä takapeitto viettää jyrkästi alaspäin. Ahtaissa väleissä työskenneltäessä näkyväisyyttä ei koskaan voi olla liikaa.

Mittauksia

Polttoaineen kulutus mitattiin hiekkakasalla, hiekkaa puolelta toiselle siirtämällä. Tuntikulutukseksi saatiin näin rapiat kuusi litraa. Nostovoima mitattiin kauhan huulilevystä, joka sijaitsee 1100 millimetrin etäisyydellä aisan tapista. Tästä syystä esitteen arvo on suurempi, kun se ilmoitetaan yleensä pikakiinnittimestä lähellä tappilinjaa.

300 millimetrin etäisyydellä maasta ei kaatokuorma muodostunut määrääväksi. Takapyörät pysyivät maassa ja vetovaaka näytti lukemaa 3280 kiloa. Kun etäisyyttä maanpintaan kasvatettiin 2000 millimetriin, saatiin sitten jo takapyörät irtoamaan maasta 3200 kilon lukemalla. Täydellä ohjauskulmalla kaatokuormasta saa ottaa pois 1000 kiloa. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 2000 kiloa on turvallinen kuorma kantaa paikasta toiseen.

Kuormaimen hydrauliikka on hätäinen. Noin kuuden sekunnin nosto/ ja laskuajat tietävät sen, että ahtaissakaan tiloissa ei tarvitse jäädä odottelemaan kauhan nousua lavan reunan yli. Pyöräkuormaimen veto-/työntövoima osoittautui 1400 litran vakiokauhalla vähintäinkin riittäväksi. Puoliksi jäätyneeseen maahankaan puskettaessa ei voimansiirto mene polvilleen. Sulasta rintauksesta kauha täyttyy ongelmitta.

Huolto- ja tarkistustoimenpiteitä varten Cat 908H:ssa on reilusti aukeava konepeitto koneen takana sekä pienet huoltoluukut sivuilla. Niitten kautta voidaan puhaltaa jäähdyttimen ja hydrauliöljyn lauhduttimen kennot puhtaaksi. Tiiviisti peräkkäin olevat kennostot saadaan kallistumaan erilleen moottoritilassa sijaitsevan vivun avulla, jolloin puhdistaminen on helpompaa.

Huoltovälit ovat tavanomaiset. Moottoriöljy ja –suodatin sekä hydrauliöljyn paluusuodatin suositellaan vaihdettavaksi 500 ja hydrauliöljy 1000 tunnin välein. Mikäli haluaa tarkistuttaa öljyjä Caterpillarin S.O.S-öljyanalyysissä, olisi näyte otettava 250 tunnin välein.

Lue seuraavaksi