Uutiset

Työkoneet

Cat 336E – katkeamatonta murskaimen syöttöä

Rudus Murskaus Oy:llä on kahdeksan, tela-alustaisia murskaimia käyttävää, helposti liikuteltavaa asemaa. Tämän lisäksi perinteisiä asemia on vielä 12 kappaletta. Jari Purosen pääliköimällä ja Metson murskaimia käyttävällä asemalla murskaimen syöttöä tekee Cat 336E –kaivukone (37 t), jonka mittariin on jo pyörähtänyt rapiat 4000 tuntia. Purosen murskausporukka kiertää yleensä pääkaupunkiseudulla. Pääasiassa Keravalta piirretyn, 35 kilometrin säteisen ympyrän sisällä riittää murskattavaa.

Koneen toisena kuljettajana on Ilkka Kojo.

Mutta mitä mieltä Kiteellä syntynyt ja siellä edelleen asuva, kuljettaja Ilkka Kojo on kaivukoneestaan.

”Luulin, että olen urani ja onneni huipulla, kun ajoin edellistä konetta 345:sta. Mutta uusi malli osoitti taas kehitystä. Nopeus sekä teho-/painosuhde Cat 336E:ssä on erinomainen. Tekniikka on myös kulkenut eteenpäin mitä tulee hydrauliikkaan. Käsiteltävyys ja kaikkinainen juoheus on entistä parempi”, suitsuttaa Kojo.

”Catin 2,4 kuutiometrin vetoisen kauhan muoto ja kulutuskestävyys on hyvä meidän molempien kuljettajien mielestä. Tosin tässä kauhassa viidestä hampaasta on siirrytty neljään ja pykälää suurempaan. Kärkikynnet ovat myös noin 50 millimetriä etäämmällä kuin reunimmaiset. Seuraavassa remontissa pyydän kasvattamaan eron 70 millimetriin. Se parantaa tunkeutuvuutta edelleen ja vähentää minun käsitykseni mukaan myös polttoaineen kulutusta per tonni, kun täyttö onnistuu nopeammin”, lisää Kojo.

Rudus Murskaus Oy:n toimitusjohtaja Reijo Savolainen kertoo, että keskimääräinen siirrettävän murskausaseman tuotanto on vuodessa 750 000 – 800 000 tonnia eri lajikkeita.

Työmaapäällikkö Jari Purosen  johtamassa, Metson murskaimista muodostuvassa ketjussa ovat LT110 etupää ja LT300GP väli- ja LT300GPB jälkimurskaimet. Vuodessa murskattava määrä vaihtelee lajikkeiden mukaan. Pääkaupunkiseudulla 6-16 sepeli on suosikkituote ja sen tekeminen sivussa jarruttaa tuotantoa hieman. Murskaimien syöttökoneet ovat pääosin Ruduksen omia. Rikottamisen koneet  sekä varastointiin tarvittavat altakantokoneet hoidetaan yleensä aliurakoitsijoilla.

Työmaapäällikkö Jari Puronen (vas.) ja Cat 336E:n kuljettaja Ilkka Kojo toteavat, että murskainta syöttävällä koneella ja sen toimintavarmuudella on suuri merkitys lopulliseen tuotantomäärään. Kuljettaja voi omalla ammattitaidollaan vaikuttaa polttoaineen kulutukseen ja koneen komponenttien kestävyyteen.

Lue lisää Konepörssistä 11/2013, joka ilmestyy 7.11. ja myös Lehtiluukkuun.

Lue seuraavaksi