Uutiset

Työkoneet

Cat 330 – 30-tonninen täydentää

Caterpillarin uuden kaivukonesukupolven mallisto täydentyy nyt 30 tonnin kokoluokkaan malleilla 330 ja 330 GC. Alkusysäys tälle uudelle mallistolle annettiin Malagassa viime vuoden marraskuussa, jolloin esiteltiin ensimmäiset mallit 320 ja 323. Kesällä saatiin samaan perheeseen päivitettynä 36 tonnin malli 336. Malleista 320, 336 ja nyt myös uutukaisesta 330 on saatavilla lisäksi niin sanotut GC-mallit, jotka ovat hankintahinnaltaan edullisempia ja vähemmän polttoainetta kuluttavia sekä varustelutasoltaan vaatimattomampia kuin rinnakkaismallinsa.

Uudet kaivukoneet varustellaan vakiona tehtaalla varsin monipuolisesti. Cat Grade 2D -koneohjausjärjestelmä antureineen, puomin liikkeet tiettyyn kohtaan rajoittava E-Fence, avustajat kauhalle, puomille ja kauhanvarrelle sekä kauhalliset punnitseva vaaka ovat uusissa malleissa jo tehdasasennuksina.

Vakiona olevasta koneohjausjärjestelmästä on saatavana myös kehittyneemmät versiot. Cat Grade advanced 2D (sisältää laservastaanottimen kauhanvarteen) sekä 3D-koneohjaus (GPS-valmius+antennit) jäävät vielä lisävarusteena hankittavaksi. Caterpillar tekee yhteistyötä Trimblen kanssa, jonka tekniikkaa nyt koneesta löytyy.

Erilaisia kaivuavustajia (assist) on useita. Ne tarkoittavat yksinkertaistettuna tiettyjen kaivuliikkeiden automatisointia tiettyyn korkoon tai kaltevuuteen sekä puomin liikkeiden rajoittamista tietylle alueelle. Kun erilaiset kaivuavustajat ja muu automatiikka asennetaan jo tehtaalla, saadaan anturit, johdotukset ym. integroitua paremmin rakenteisiin.


Vakiona on myös Cat Payload -järjestelmä, joka punnitsee jokaisen kauhallisen ja näytöstä voi lukea, paljonko sallittuun kuorman painoon vielä on matkaa. Caterpillarin mukaan uusi Cat 330 kuluttaa 20 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin malli 330F.

Cat 330:n vastapaino on aiempaa suurempi ja painaa nyt 6 700 kiloa. Tämä tarkoittaa sitä, että koneen toisessa päässä nostovoima on kasvanut 10 prosenttia. Käännössä hydrauliikkapaine on kasvanut, kääntömoottori on suurempi ja myös laakerin kokoa on kasvatettu. Tämä tietää viiden prosentin kasvua ylävaunun kääntömomenttiin. Asialla on vaikutusta esimerkiksi täyttöjä tehdessä tai rinteessä työskentelyssä.

Myös hydrauliikkaöljyn suodatin on uusittu ja tuplarakenteensa ansiosta se on muun muassa nopeampi ja puhtaampi vaihtaa kuin aiemmin. Tukkeutumisesta tulee varoitus ohjaamon näytölle. Suodattimen ulompi verkko rikkoo ilmakuplia ja estää näin kavitaatiota pumpussa. Tästä syystä hydrauliikkaöljysäiliön tilavuutta on kyetty pienentämään. Uuden suodattimen vaihtoväli on kasvatettu 2 000 tunnista 3 000 tuntiin.  Polttoainesuodattimien vaihtoväli on niin ikään kasvanut 1 000 tuntiin.

Koko koneen näyttö- ja navigointisysteemi on uusittu. Vakionäyttö on kahdeksan tuuman kokoinen. Sekä 2D advanced- että 3D-järjestelmää varten asennetaan vielä toinen, 10 tuuman kokoinen näyttö. Uutta on myös avaimeton nappikäynnistys. Sitä ei kuitenkaan voi tehdä ennen, kuin on näpytellyt oman PIN-koodinsa näytölle. PIN-koodi tuo muistista myös muita kuljettajakohtaisia asetuksia. Esimerkiksi kaivuliikkeiden nopeus ja herkkyys sekä kaivuvipujen nappien toiminnot voidaan säätää jokaiselle kuljettajalle omanlaisekseen sähköisen esiohjauksen ansiosta.

Moottorina molemmissa malleissa 330 ja 330GC on Cat C7.1. Ensinmainitussa teholukema on 205 ja jälkimmäisessä 152 kilowattia.

Lue seuraavaksi