Uutiset
Caset tutkimustyöhön
Kaksi uutta Casen kaivukonetta auttavat norjalaista, kauppa- ja teollisuusministeriön ylläpitämää Kings Bay AS –tutkimuslaitosta tärkeissä projekteissa niin mantereella kuin etäisissä saarissa. Uusia Case CX130C ja CX210C tullaan jatkossa käyttämään mm. Spitsbergenin saarella erilaisissa infrarakennustöissä. Saarella sijaitsee mm. Ny-Ålsundin lentokenttä ja sen ylläpidon lisäksi erilaisia tienrakennus- ja kaapelinvetoja löytyy saarella sijaitsevan, maailman pohjoisimman tutkimusaseman tiimoilta.
(Lue Case CX300C-kaivukoneen koeajojuttu tästä.)
Kings Bay rakentaa yhdessä Norjan kartoituksista vastaavien viranomaisten kanssa myös 1,5 kilometrin mittaista tietä uudelle observatoriolle Norjan Brandalissa. Asemalla sijaitsee yksi maailman VLBI-verkkoon kuuluvista antenneista, joka kerää tietoa maan pyörimisliikkeestä sekä siitä, miten siihen vaikuttavat mm. aurinkomyrskyt. Tarkoituksena on pystyä ennustamaan tulevaisuuden maanjäristyksiä ja tsunameita entistä tarkemmin ja aiemmin.
”Me tarvitsimme koneen sekä kaupunkien ja taajamien ahtaisiin paikkoihin sekä raakaa voimaa ojien kaivuuseen ja teiden rakentamiseen. Näin valitsimme 13 ja 21 tonnin koneet Casen tuoteperheestä. Kuitukaapeliden kaivaminen maan poveen on myös yksi suuri työllistäjä tänä ja ensi vuonna”, sanoo Kings Bayn tekninen johtaja Hallgeir Reitan (2. oikealta).
Kyseessä ovat Kings Bayn ensimmäiset Norjan jälleenmyyjältä, Dagenborg Maskin AS:ltä ostetut koneet. Reitanin mukaan eri konemerkkejä tutkittiin tarkkaan ja Casea tiedettiin käytetyn vastaavissa projekteissa muuallakin. Myös jälkimarkkinoinnin toimivuus oli puntarissa.
”Spitsbergenin saaren Ny-Ålsundin lentokentälle on vain kaksi lentoa viikossa, joten koneiden toimintavarmuus ja ennakoiva huolto ovat avainasemassa”, toteaa Reitan.
Tärkeä pointti oli, että koneiden rutiinitsekkauksiin ja huoltotoimiin ei tarvita tietokonetta, vaan kuljettaja voi suoriutua asiasta ohjaamon näyttöpanelin avulla. Etäällä kaikesta halutaan olla riippumattomia jälleenmyyjän huolto-organisaatiosta.
”Luonnon keskellä operoitaessa yrityksessä kiinnitetään erikoishuomiota päästöihin, mitä puhtaampi diesel sitä enemmän tiedemiehiä ja tutkijoita hymyilyttää”, nauraa Reitan.
”Olemme niin ylhäällä pohjoisessa, että talvikuukausina koneet seisotetaan halliin. Tämä tarkoittaa sitä, että kesäaikaan on työskenneltävä erityisen hartaasti ympäri vuorokauden. Seisokkeihin ei ole varaa. Aikomuksena on pitää koneet toimintakykyisinä seuraavat 20 vuotta.”
Dagenborg Maskin on varustanut koneet huippuistuimella, LED-lisävaloilla, kauhanpyörittäjällä ja tehostetulla lämmityslaitteella.