Uutiset

Työkoneet

Casen C- ja F–sarjalaiset kierroksella

Myyntipäällikkö Juha-Matti Haapala  sekä Turun Konekeskon uusi, keväällä aloittanut konemyyjä Teemu Virtanen olivat koneita esittelemässä.

”Casen tunnettavuuden eteen tehdään meillä nyt tosissaan töitä. Kanta on Suomessa hyvä, mutta viime aikoina varsinkin täällä lounaiskolkassa on ollut kaupankäynti aika hiljaista, osin vajaan henkilökunnankin takia. Urakoitsijoihin alueella on nyt otettu yhteyttä ja usein he toteavat, että eipä Konekeskolta olekaan pitkään aikaan kontaktia haettu . Nyt teemme näiden koeajojenkin kanssa merkkiä entistä tunnetummaksi ja panostamme jatkossa asiaan vahvemmin”, aloittaa Haapala.

”Eikä se tuotteista nyt ole kiinni. Konemallistot ovat kattavat ja kunnossa. Uudet mallit ovat joka osa-alueella nykyaikaisen valmiita”, lisää Virtanen.

Kaivukoneiden C-sarjaan esiteltiin ensimmäisenä vuoden 2011 alussa mallit CX250, CX300, CX350 ja CX370. Intermatissa (KP6/2012 tai www.koneporssi.com) keväällä mallistoa täydennettiin mm. malleilla CX130C, CX160C, CX180C ja CX210C. Lyhytperäisiä uutuusmalleja olivat  CX145 ja CX235 SR.

Kulutuksella on merkitystä

Uusissa malleissa polttoainetalouden luvataan olevan 10 prosenttia parempi kuin aiempien B-sarjalaisten. Hydraulijärjestelmää kehittämällä on valmistajan mukaan saavutettu myös merkittävä kaivutehon lisäys.

Hydraulijärjestelmässä on viisi uutta kaivualuetta, jotka omalta osaltaan alentavat valmistajan kulutusta. Puomin liikkuessa alaspäin tai käännön aikana, moottorin kierrosluku laskee. Kun kaivuvipuja ei käytetä viiteen sekuntiin, moottorin pyörimisnopeus alenee automaattisesti. Moottori myös sammuu kokonaan, mikäli vipuja ei heiluteta kolmeen minuuttiin.

C-sarjan kaivukoneiden ohjaamo on sekin aiempaa mallia tilavampi ja ohjaamon turvakehikon uudelleensuunnittelun avulla kuljettajan näkökenttä on entistä laajempi.

Ohjaamon melutaso on lupauksien mukaan alentunut sekin. Ilmastointilaitteen tehoa on nostettu kahdeksan prosenttia. Istuin on ilmajousitettu.

Kameran värillinen LED-näyttö on kooltaan peräti 178 millimetriä. Siitä voidaan helposti vaihtaa näkymä joko taka- tai sivukameraan (lisävaruste). Polttoaineen kulutus näkyy näytössä kuljettajan niin halutessa suoraan litroina koko ajan, mikä helpottaa taloudellisimpien työtapojen löytymistä. Kulutuslukema aktivoidaan näkyviin ns. ECO –katkaisimella näyttöpanelista.

Ohjaamon näyttöpaneelista kuljettaja voi säätää kaikkia tärkeimpiä toimintoja ja muistiin voidaan asettaa kymmenen eri lisälaitteen virtaus- ja painearvot. Paneelissa on myös diagnostiikan näyttö, mikä helpottaa ja nopeuttaa vikatilanteiden selvittämistä.

CX250 C on 25 tonninen

Kiertueella käynyt, Japanissa rakennettu Case CX250C painaa työkunnossa, tehdaskauhalla ilman kallistuvia liittimiä tai kauhanpyörittäjiä noin 25 tonnia. Tällöin telakengän leveys on 600 millimetriä ja kauhanvarsivaihtoehtona on keskimmäinen eli 3000 millimetriä. Muut kauhanvarsivaihtoehdot ovat 2500 ja 3520 millimetriä. Peruskoneesta on saatavilla myös vaihtoehdot NLC ja long reach. Pitkäpuominen (10,3 m) pituisen puomin omaava versio painaa jos yli 28 tonnia ja ulottuvuus on yli 18 metriä.

Kaivukoneissa Case käyttää siis EGR/DPF/DOC -tekniikkaa. Muuttuvatilavuuksinen turboahdin on sekin osa pienempää päästöluokkaa. CX250 C:n peltien alta löytyy 132 kilowatin tehoinen Stage IIIB Isuzu nelisylinterisenä versiona. Näyttöön tulee ilmoitus regeneroinnin tarpeesta. Kuljettajan tulee käynnistää regenerointi ohjauspaneelin napista. Tämän jälkeen automatiikka huolehtii tapahtumasta. Työn keskeyttämistä tapahtuma ei vaadi.Voimansiirrossa on kaksi nopeusaluetta eli 5,5 ja 3,5 kilometrin valinnat. Rusakkovalinnalla vaihtuminen nopeusalueiden välillä on automaattista.

Myös huollettavuutta on kehitetty uusissa C-sarjalaisissa mm. sijoittelemalla komponentteja uudestaan. Esimerkiksi jäähdyttäjät ja lauhduttajat on sijoitettu ryhmään ja ne on helposti puhdistettavissa. Moottoriöljyn vaihtoväli on nyt 500 ja hydrauliöljyn 5000 tuntia. 100 litraa minuutissa pumppaava tankkauspumppu omaa pysäytysautomatiikan.

Kolmella eri aisalla

Järeät F –sarjalaiset 721F, 821F  ja 921F esiteltiin jo viime vuonna ja mallisto täydentyi keväällä pienemmillä 521F ja 621F –malleilla. Casen 621F-921F -pyöräkuormaajissa on käytössä SCR –tekniikalla varustetut, Case omaa valmistetta olevat kuusisylinteriset moottorit eli AdBlue liuosta on lisättävä aika ajoin omaan säiliöönsä.

Kiertueella kävi nyt siis malli 721F suoralla XT-aisastolla varustettuna. Työpaino em. aisastolla on 14700 kiloa ja moottoriteho 133 kilowattia. Kaksi muuta aisavaihtoehtoa mallille 721F ovat Z ja XR.

Kaatokuorma (runkonivel taitettuna) on suurin Z-aisastolla eli 10529 kiloa ja pienin (8876 kg) suurimman murtovoiman omaavalla XR aisoilla. XR-versiolla päästään suurimpaan nostokorkeuteen eli tappikorkeus on 4374 millimetriä, kun se XT –versiossa on 4160.

Malleja 821F ja 921F ei saa XT-aisastolla, ainoastaan Z- ja XR –versioina. Sen sijaan pykälää pienempi malli eli 621F voidaan niin ikään varustaa suoralla XT –aisalla.

Taloudellisen kuormaamisen tarkkailuun auttaa se, että myös pyöräkuormaajissa polttoaineen kulutuksen näkee suoraan litroina näyttöruudusta. Voimansiirtoon saa optiona viisinopeuksisen laatikon (721F-921F), jossa on muuntimen lukitusmahdollisuus siirtoajoa varten. Maksimi siirtonopeudeksi neliportaisella vakiovaihteistolla valmistaja ilmoittaa 38 kilometriä tunnissa.

Myös pyöräkuormaajien työhydrauliikkaan on ohjelmoitu neljä eri työaluetta, joita kuljettaja voi valita työtehtävän mukaan. Niin muodikas Economy alue on tietenkin se, jolla polttoainetta säästetään, mutta tehokkuudessa hävitään. Toista ääripäätä edustaa sitten Maximum, jolla käytössä on maksimi teho ja voima.

Kiertuekone oli varustettu myös optiona saatavilla olevilla joystick-ohjauksella sekä peruutuskameralla.

Internet:

www.konekesko.com

Lue seuraavaksi