Uutiset

Työkoneet

Case-koneita jätteenkäsittelyyn

Englantilainen Case-jälleenmyyjä Warwick Ward on toimittanut Britanniassa vaikuttavalle Impetus Waste Management -yritykselle Case F-sarjan pyöräkuormaajia ja Case CX210B korkealle nostavan materiaalinkäsittelykoneen. Yritys toimii jätteenkäsittelyn alalla. Lisäarvoa toimitukselle tuo vielä asiakkaan vaatimusten mukaan räätälöity huoltosopimus.

Impetus on yksi alueensa suurimpia jätteenkäsittelijöitä. Yritys käsittelee vuosittain yli 900.000 tonnia jätettä. Työntekijämäärä on 240.   Ne sijoittuvat eri sektoreille, kuten jätteenkuljetukseen, lajitteluun, varastointiin ja kompostointiin.

Kun yritys oli hankkimassa uusia koneita, oli vaatimuksena klilpailukykyisesti hinnoitellut koneet, jotka pystyisivät tarjoamaan erinomaisen suorituskyvyn, luotettavuuden sekä hyvän polttoainetehokkuuden. Myös alhaiset käyttö-, huolto- ja korjauskustannukset olivat vaatimuslistalla. Hyvin toimivat jälkimarkkinoinnin toiminnot ovat elintärkeitä, koska koneet työskentelevät pitkiä päiviä erittäin vaativissa olosuhteissa.

Testattuaan perusteellisesti useita eri konemerkkejä, Impetus päätti keskittyä vain yhteen valmistajaan. Tämän uskottiin tarjoavan paremmat lähtökohdat hankintaan sekä tehostavan huoltopalvelua jatkossa. Case onkin nyt toimittanut 24 viimeisen kuukauden aikana 17 uutta konetta yrityksen eri toimipisteisiin.

Yrityksen uusimmassa, 8 hehtaarin laitoksessa Pohjois-Teessä jalostetaan energiajätettä. Materiaalia käsitellään vuosittain 640.000 tonnia – 24/7-periaatteella, 365 päivänä vuodessa.

Laitos pystyy vastaanottamaan jopa 2.000 tonnia jätettä ja toimittamaan edelleen 1.000 tonnia materiaalia päivässä. Jätteen siirtelyyn ja purkuun käytetään kahta Case 721F -pyökuormaajaa, Case 821F XR -pyöräkuormaajaa, Case 921F XR -pyöräkuormaajaa ja Case 1021F XR -pyöräkuormaajaa. Koneet työskentelevät yhdessä Case CX210B:n kanssa, joka on korkealle nostava materiaalinkäsittelykone. Se lajittelee jätettä ja syöttää Metson jätemurskaimeen 70 tonnia tunnissa.

Jokainen kone työskentelee vähintään 22 tuntia vuorokaudessa. Loput kaksi tuntia käytetään koneen huoltoon ja täydelliseen puhdistukseen.

“Koneet ovat erittäin tehokkaita”, sanoo laitoksen päällikkö Craig Jones.

“Ja mitä luotettavuuteen tulee, ne ovat erinomaisia. Huomioiden miten paljon ajamme koneilla, on meillä ollut erittäin vähän ongelmia. Se on erinomainen asia, kun mietitään miten paljon käsittelemme materiaalia päivittäin”

Case 721F XR (145 kW), 821F XR (172 kW) ja 921F (190 kW) pyöräkuormaajissa on 6,7 litran moottorit. Suuremmassa pyöräkuormaajassa Case 1021F XR on 8,7 litran Stage IV-dieselmoottori. Kyseinen suurin pyöräkuormaaja on erityisesti suunniteltu jätteenkäsittelykäyttöön. Turbossa on välijäähdytin, EGR-venttiiliä ei ole, moottori käyttää vain puhdasta ilmaa eikä enempää jäähdytystä tarvita. Käytössä on Common Rail -järjestelmä, monipisteruisku sekä HI-eSCR (DOC + SCR). Pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmä sekä taakse asennettu moottori tekevät koneesta vakaamman. Se tarkoittaa, että kauhan hyötykuorma kasvaa 10-15 prosenttia jokaisessa työkierrossa.

Kaikissa neljässä koneessa on Casen ainutlaatuinen Proshift-vaihteisto, viisinopeuksinen Powershift lukituksella. Se auttaa lyhentämään työkiertoja sekä alentamaan polttoainekuluja. Casen vankkatekoisen jäähdyttimen ainutlaatuisen muotoilun johdosta se on erityisen tehokas pölyisissä olosuhteissa. Se tarkoittaa luotettavampaa toimintaa sekä pidempää käyttöikää.

Puumateriaalin, viherjätteen ja muiden helposti syttyvien materiaalien käsittely voi olla vaarallista, erityisesti ulkona. AdBlueta ruiskutetaan suoraan dieselin pakojärjestelmään, jotta vähennetään paloriskiä. HI-eSCR:n  maksimilämpötila on 500 astetta, joka on 200 astetta vähemmän mitä partikkelisuodattimen maksimilämpötila.

“Koneet ovat erittäin pehmeitä ja mukavia ajaa. Hallintalaitteiden käyttö on erittäin jouheaa”, sanoo koneenkuljettaja Richey Maughan. “Ilmastointilaite on loistava, erityisesti kesällä. Näissä olosuhteissa voi olla erittäin kuumaa. Kun vietät työvuoron aikana 11 tuntia koneen ohjaamossa, on erittäin tärkeää, että hytissä on viileää. Myös näkyvyys on erittäin hyvä, kaikki kuolleet pisteet on eliminoitu. Peruutuskamera helpottaa toimintaa, erityisesti, kun ympärillä on samanaikaisesti paljon pilareita, joskus niitä voi olla neljä tai viisi. Meillä on täällä aina kiire, joten hyvä näkyvyys on tärkeää turvallisuuden kannalta. Kärkikippaava kauha on erittäin hyvä käytössä. En muuttaisi mitään näissä koneissa.”

Case CX210B:n polttoaineen kulutus on todistetusti alhainen. Samanaikaisesti tapahtuvat käännöt ja puomin nostot lisäävät tuottavuutta. Suuret nostovoimat helpottavat tyhjennystä pitkillä puomeilla. Case CX B-sarjan suuri ohjaamo tarjoaa hyvän näkyväisyyden. Hytti on kiinnitetty tukevien nostovarsien varaan, joiden avulla ohjaamo nousee yli 5 metrin korkeuteen pysyen koko nousun ajan vaakatasossa.

Tämä on erittäin tervetullut ominaisuus, kun kuormataan ja puretaan lasteja korkeilla lavanreunoilla varustetuista kuorma-autoista. Suora näkyvyys kauhaan helpottaa ja nopeuttaa käsittelyä. Ohjaamon laskua voidaan ohjata niin ohjaamosta kuin ohjaamon ulkopuolelta. Se on erittäin tärkeä ominaisuus kuljettajan turvallisuuden kannalta.

“Työskentelemme 24/7-periaatteella 365 päivää vuodessa. Meillä ei ole varaa pitää epäkuntoisia koneita. Koneiden pitää olla lujatekoisia, kestäviä ja erinomaisen luotettavia. Arvostamme sitä, että koneet toimivat ja jälkimarkkinointi pelaa”, toteaa käyttöpäällikkö Phil Lord.

Uudet Caset Suomessa, Fintractor.

Lue seuraavaksi