Uutiset

Työkoneet

Case F -sarjan pyöräkuormaajat

Suomen Maanrakennuspalvelu Oy:n uusin hankinta on Casen uuden F-sarjan pyöräkuormaaja mallia 921F, jonka työpaino on rapiat 20 tonnia. Se sai Euroopan ensiesittelynsä viime vuoden Intermat-näyttelyssä. Muut tuolloin esitellyt nelosvaiheeseen päivitetyt mallit olivat 621F (13 t/121 kW), 721F (14,5 t/133 kW)  ja 1121F (27,3 t/212 kW).

Sittemmin raskaiden pyöräkuormaajien perheeseen on liitetty vielä mallit 521F (10 t/101 kW), 821F (18 t/154 kW) ja 1021F (26 t/195 kW), jotka täydentävät lukumäärän seitsemään. Case valmistaa pyöräkuormaajansa Italiassa. Nelosvaiheen päästörajat alitetaan ilman partikkelisuodatinta SCR-tekniikan avulla.

Uusien pyöräkuormaajien konepeittojen alla ei siis ole partikkelisuodatinta, jolloin konepeitto takana on matala ja näkyväisyys on säilynyt kohtuullisen hyvänä taaksekin päin.

Kyseessä on melkoisen uudistunut pyöräkuormaajasarja, pelkällä moottoripäivityksellä E-malleihin verrattuna ei ole menty. Mallit 921F ja 1121F (video) ovat jopa aivan uusia kokoluokkia. Malli 1021F sijoittuu 26 tonnin painoluokkaan ja on kolme tonnia painavampi kuin korvaamansa edellinen malli 921E. Voimansiirto on sekin kokenut uudistusta ja akselitkin on vaihdettu. Mallien 1021F ja 1121F runkorakenteet ja kuormaajan aisastokin ovat suunniteltu aivan uusiksi. Tappikoot kuormaajassa ovat kasvaneet. 1021F:n tappien läpimitat ovat kasvaneet keskimäärin 25 prosenttia edeltäjäänsä 921E verrattuna.

Kaikkiin malleihin saa Z-aisaston sekä suuremman kuormauskorkeuden ja ulottuvuuden tarjoavan XR-vaihtoehdon (Extra Reach Arm). Kolmeen pienimpään malliin on lisäksi saatavana yhdensuuntaisuusnostoon tarkoitettu, trukkitöihin soveltuva XT-aisasto.

Moottorien valmistaja on Fiat Powertrain Technologies ja merkki on NEF/Iveco. Pienimmässä mallissa 521F on 4,5 litran, malleissa 621F-921F on 6,7 litran ja kahdessa suurimmassa yhdeksän litran iskutilavuus. Case kertoo AdBlue-nesteen hävikiksi 4–6 prosenttia polttoaineen kulutuksesta.

Esimerkiksi mallissa 921F AdBlue-säiliön koko on 42 ja polttoainesäiliön tilavuus 288 litraa.

Järjestelmä on ohjelmoitu niin, että DEF-säiliön tyhjennyttyä tai jäädyttyä moottori toimii puoli tuntia normaalisti, jona aikana AdBlue-neste sulaa. Vasta tuon ajanjakson jälkeen kone hyytyy. Ensin on vajausta väännössä, sitten rajoittuvat moottorikierrokset ja viimeinen vaihe on, että järjestelmä sammuttaa moottorin. Silloin on viimeistään kipaistava AdBlue-nesteen täydennykselle.

Jäähdyttimet (viisi kennoa) on konstruoitu omintakeiseen kuutiomuotoon ja sijoitettu ohjaamon taakse malleissa 521F–921F. Jäähdytysilma otetaan ylhäältä ja sivuista. Kahdessa järeimmässä mallissa 1021F ja 1121F  ”jäähdytyskuutio” sijaitsee koneen takapäässä, aivan taka-akselilinjan ulkopuolella.

Edeltävässä 921E-mallissa takana olevat jäähdytinkennot olivat tiiviissä nipussa ja hankalat puhdistaa. Nyt avara rakenne sallii pääsyn kaikille kennoille. Tuulettimen siivistön kokoa on myös kasvatettu. Moottori on jäähdytysyksikön ajamana siirtynyt malleissa 521F–921F taaemmas ja näin on saatu edullinen painon jakauma. Se näkyy paitsi koneen hyvänä stabiliteettina, myös parantuneina kuormausominaisuuksina.

Viisiportainen proshift-vaihteisto on saatavana optiona niin ikään malleihin 521F–921F. Se pitää sisällään muuntimen lukituksen vaihteilla 2–5. Jarrutettaessa vaihteisto kytkeytyy automaattisesti irti. Neliportaisena maksimi nopeus on 36,6 ja viisiportaisella vaihteistolla varustettuna 37,6 kilometriä tunnissa.

Työalueita on valittavana kolme, Ne on Casen toimesta ristitty nimillä Eco, Normal ja Max. Eroa on siinä, miten automaatti vaihtaa vaihteita. Esimerkiksi Eco-valinnalla kakkoselta kolmoselle vaihtaminen tapahtuu 1300 moottorikierroksella, kun taas Max-tehoa haettaessa samaan pykälän vekslaamiseen tarvitaan 1600 kierrosta.

Akselit valmistaa ZF. Kolmessa suurimmassa valmiina on jo järeä ”Heavy Duty” akselisto ja pienempiinkin malleihin tämä tarjotaan optiona. HD-akseleille on saatavana myös 100 prosentin tasauspyörästön lukko. HD-akselistoa suositellaan jätteiden käsittelyyn sekä louhoksille ja purkuhommiin. Näissä myös jarrut ovat tehokkaammat. Jarrulevyjä on enemmän ja niiden materiaalina on sintrattu pronssi.

Kaikissa uusissa malleissa kuormaajan hydrauliputket ja -letkut on asennettu kotelon suojaan, kun ne aiemmin olivat näkyvissä aisojen välissä.

Ohjaamossa silmiinpistävin uutuus on lisävarusteena saatava peruutuskameran näyttö. Lisävarustelistalla varteenotettava hankinta on myös lämmitettävä istuin. Valoarsenaalia on valittavana myös reilusti. Näkyvyys etupyörille on parantunut yksiosaisen tuulilasin ansiosta.

Fintractor Oy edustaa Case-maarakennuskoneita Suomessa.

Lue seuraavaksi