Uutiset

Työkoneet

Bobcattia Amerikanmaalla

Bobcatin pienkuormaajia ja minikaivukoneita on Amerikassa jo kentällä varustettuna Bobcatin omilla moottoreilla. Perheensä yli 30-vuotiaassa yrityksessä, Interstate Landscape co., Inc työskentelevä Tom Gardocki on kaivanut uudella E45-minikaivukoneella jo muutaman kuukauden ajan.

Kone on liisattu yhdessä Bobcat T750 pienkuormaajan kanssa, sillä töitä on Tomin mukaan enemmän kuin omalla kalustolla kyetään tekemään. Tom asuu ja työskentelee Londonderryssä New Hampshiressa, jossa kesät on kuumia ja talvet lumisia. Tomin isä Bill Gardocki on yrityksen toimistusjohtaja ja perustaja.

Yrityksen omaan kalustoon kuuluvat Bobcatin mallit A300, T300, 331, E50 ja 2410. Leasingkoneet aiotaan pitää talven tuloon asti. Interstate Landscape on keskittynyt pitkälti viherrakentamiseen sekä jalkakäytävien ja pihojen laatoittamiseen, istutuksiin, muurikivetyksiin ym. Tom on varsin taitava kuljettaja ja omilla Dirt Ninja Facebook-sivuillaan ja Youtube-kanavallaan hän esittelee paitsi kone- myös vidoeditointi ym. taitojaan.

Moottorista ei Tom löytänyt mitään kylttiä, mutta paikallinen diileri kertoi sen olevan Bobcat brändätty aito Doosan.

Uuden E45 –kaivukoneen puikoissa kuulemma viihtyy hyvin. Voimaa on tarpeeksi, nopeus hydrauliikassa on sekin kiitetävää tasoa ja kaivuhallinta on nopeillakin kierroksilla pehmeää, väittää Tom.

”Jos vertaan uutta E45-kaivukonetta vuoden 2010-malliseen E50-koneeseen, niin nopeutta on tullut lisää. Suurin muutos on ohjaamossa, joka on paljon hiljaisempi ja viihtyisämpi kuin ennen. Uusi paneli on sekin helppolukuinen. Etuikkunan rakennetta on muutettu ja sen ansiosta näkyväisyys on kohentunut. Pöly pysyy ulkona nyt aiempaa paremmin”, listaa Tom ajokkinsa etuja.

Tomin koneessa näyttöpaneli on vakiomallia (vas.). Lisävarusteena saa myös De Luxe -version, joka pitää sisällään muun muassa avaimettoman käynnistyksen ja henkilökohtaisella koodilla suojatun järjestelmän.

Koodeja voidaan asettaa yhdelle omistajalle sekä kahdeksalle eri kuljettajalle.

Kuvissa Tomin koneessa näkyy Amerikanmaalla suosittu kauhatyyppi, jota kutsutaan peukaloksi ”thumb”. Se on asennettu pysyvästi koneeseen kiinni eikä estä työlaitteen vaihtoa millään tapaa.

”Peukalolla on helppo poimia ja siirtää erilaisia tavaroita työmaalla. Sen suuri etu on, että sillä voi tarttua sellaisiinkin kohteisiin, jotka eivät sovi kauhaan. Minä en huolisi alleni kaivukonetta ilman tätä lisävarustetta”, päättää Tom.

Lue seuraavaksi