Uutiset

Työkoneet

Bobcatin oma moottori tulossa

Doosan Infracore Construction Equipment hankki lähes viiden miljardin dollarin kaupassa omistukseensa amerikkalaisen Bobcatin vuonna 2007. Maailman johtava liukuohjattujen pienkuormaajien valmistaja liittyi näin Doosanin maarakennuskonesektoriin ja täydensi kompaktien koneiden linjaa.

Samalla Doosanin asema maailman suurimpien maarakennuskonevalmistajien joukossa vahvistui entisestään. Yrityksen kulmakivituotteita eli liukuohjattuja kuormaajia valmistetaan paitsi Amerikassa myös Tšekeissä.

Doosan Infracoren liikevaihto on nykyään noin 14 miljardia euroa, josta Bobcatin osuus on 4,4 miljardia. Kyseessä on siis varsin merkittävä osa Doosanin maarakennuskonevalmistusta. Euroopassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa (EMEA) Bobatin osuus liikevaihdosta on jopa puolet.

Amerikkalaiskissan nimi ja väritys on säilytetty alkuperäisenä, sillä Bobcat on vahva, maailmanlaajuinen käsite pienkuormaajissa. Sillä on eri puolella maailmaa dominoiva markkina-asema, vaikka vuosien mittaan onkin saanut myös runsaasti kilpailijoita.

Kymmenisen vuotta sitten Bobcat juhli 500 000 valmistunutta pienkuormaajaa. Tänä vuonna jo miljoonan rajapyykki meni rikki.

Miljoonasta valmistetusta Bobcatista noin viidesosa on myyty EMEA-alueille. Eurooppa on aina ollut tärkeä markkina-alue ja liukuohjattujen pienkuormaajien käyttö on yleistä niin rakentamisessa kuin maataloudessa.

Euroopassa liukuohjattuja on myyty eniten Italiassa eli noin 20 000 konetta. Suosituin malli maailmanlaajuisesti taas on ollut S130, jota on toimitettu asiakkaille yhteensä 30 000 kappaletta.

Myös minikaivukoneet ovat suosittuja.

Bobcatin likuohjattujen pienkuormaajien perhe on varsin kattava eli siihen kuuluu kaikkiaan 17 mallia, joista viisi on tela-alustaista. Niiden osuus koko Bobcatin myynnistä liikkuu 30–40 prosentin tienoilla. Joillain alueilla jo puolet myynnistä on varsin maastokelpoisia ja kapasiteetiltaan suurempia telamalleja. Saatavana on myös yksi nelipyöräohjattu kone.

Kurottajavalikoimassa on 12 erikokoista konetta, joista kiinteärunkoiset tehdään Ranskan tehtaalla. Kolme on pyörivällä ylävaunulla. Minikaivukoneita on 13 tela-alustaista ja yksi pyöräalustainen.

Tulevia kurottajauutuuksia ovat kuuden metrin malli maatalouteen ja 13 metrin kurottaja vuokraamoille ja rakennusteollisuuteen.

Ensi vuonna myös Bobcat siirtyy tietyissä konemalleissa Stage IIIB -aikaan myös Euroopassa. Kubota saa väistyä Tsekin tehtaallakin muutoksen myötä ja peltien alle sovitetaan Bobcatin oma dieselmoottori. Doosan omaa noin 50 vuoden kokemuksen moottorivalmistuksesta, joten kyseessä on varsin luonnollinen valinta.

Common rail -moottorimalleja on kolme eli kolmisylinterinen D18 ja nelisylinteriset D24 ja D34. Päästörajat alitetaan EGR+DOC -järjestelmillä. Noin puolet Bobcat-minikonemallistosta tulee tulevaisuudessa saamaan lopulta Bobcatin oman moottorin.

Amerikassa uusi moottori esiteltiin jo ConExpo-näyttelyssä alkuvuodesta.

Toukokuussa tehtaalla eurooppalaiselle ammattilehdistölle vilautettiin uusia 1–2 tonnin minikaivukonemalleja (E17, E19 ja E20), joihin on istutettu suuremmista koneista tuttu ohjaamo. Silti ylävaunu pyörii täysin telojen sisällä. Koneet tulevat markkinoille loppuvuodesta.

M-sarjaan päivitetty, keskikokoa edustava 500-mallisto tuotiin markkinoille vuonna 2012 ja Suomeenkin on myyty näitä uudistettuja malleja. 500-sarjassa on viisi pyöräalustaista mallia: S510 (2686 kg), S530 (2815 kg), S550 (2841 kg), S570 (2900 kg) ja S590 (3054 kg) ja yksi kuvan tela-alustainen malli T590 (3570 kg). Suluissa on koneen työpaino.

Mallit S510 ja S550 ovat varustettu radial-puomilla, muut yhdensuuntaisuusnoston vertical-puomilla. Radial-malleissa nostokorkeus on pysynyt samana, muissa nostokorkeutta on tullut lisää 20 millimetriä. Moottoritehot ovat pysyneet ennallaan eli ovat välillä 44–69 hevosvoimaa mallista riippuen.

Tela-alustaisia Bobcat-pienkuormaajia myydään joissakin maissa jo yhtä paljon kuin perinteisiä liukuohjattuja malleja pyörillä. Eikä ihme. Euroopan tehtaalla Tsekin Dobrisissa havainnollistettiin kuinka paljon maastokelpoisempi ja vakaampi tela-alustainen kone on. Työskentely on huolettomampaa ja tehokkaampaa kuin pyörien päällä.

Kymmen prosenttia suurempaa ohjaamoa on siirretty 50 millimetriä eteenpäin, mikä lisää ja parantaa näkyväisyyttä työlaitteelle. Etuovi parantaa myös etunäkymää, sillä siinä on valmistajansa mukaan nyt 45 prosenttia enemmän lasipintaa kuin aiemmin. Ovikynnys on sen mukana madaltunut.

Takaikkuna on sekin nyt aiempaa suurempi. Tämä, sekä madallettu takasäleikkö ja jäähdytin, antavat kaivattua takanäkyväisyyttä. Sivuikkunoista näkymä on suurentunut sekin reilusti ja ikkunalasi on nyt ristikkosuojuksen ulkopuolella, jolloin lasit on paljon helpompi pitää puhtaana kuin aiemmin. Sivuikkunan salpa on jousikuormitteinen ja sen avulla lasi voidaan avata viiteen eri kohtaan.

Hydrauliikkajärjestelmästä on kyetty vähentämään liitoksien määrää sekä 45 ja 90 asteen liitoskulmia. Hydrauliikan painetta on nostettu 225 baarista 241 baariin. Kun virtaus on sekin lisääntynyt hieman, niin valmistaja lupaa 20 prosenttia enemmän hydraulitehoa kuin aiemmin. Tämä auttaa monien tehoa vaativien työlaitteiden käyttöä.

Huoltokohteiden sijoitteluun on todella panostettu 500-sarjassa. Reilusti avautuvan konepeiton taakse on koottu kaikki akusta polttoainesäiliön korkkiin.

Monipuolisten työlaitteiden avulla peruskone saadaan ympärivuotiseen käyttöön. Isojen puidenkin siirtäminen  onnistuu oikeilla laitteilla.

Bobcat on kehittänyt yhteistyössä Trimblen kanssa tiehöyläänsä Can Bus -väylällä ohjattavan järjestelmän. Höylävarustusta myydään eniten Saksaan ja Amerikkaan.

Lue myös: Katu-Karhu Oy – Bobcateilla asfalttipohjia.

Koko Bobcat-artikkeli on luettavissa Konepörssistä 7/2014.

Lue seuraavaksi