Uutiset

Työkoneet

Bobcateilla motocross-rataa

Ranskalainen, vuonna 1989 perustettu JLFO on erikoistunut erilaisten auto- ja moottoripyörätapahtumien järjestämiseen. Historiansa aikana se on ollut vastuullisena järjestäjänä jo yli 200 tapahtumassa ja saavuttanut erinomaisen maineen Ranskassa. Nyt JLFO rakensi suurimman Euroopassa koskaan valmistetun Supercross-radan Nanterreen Pariisiin. U-areena on uusi, avattu tänä vuonna, ja se tarjosi hienot puitteet ranskalaiset supercross-mestaruudet ratkovalle SX Tourin osakilpailulle. Sama kisa on vedetty läpi jo 30 vuoden ajan vanhalla Palais Omniports -areenalla Pariisin Bercyssä. Ja kolmen vuoden ajan ennen uuden U-areenan valmistumista oltiin Pierre Mauroyn Villeneuve d’Ascq -stadionilla.

Mararskuun 18-19 välisenä aikana pidettyä kisaa varten JLFO siirsi noin 4 000 kuutiometriä maata 10 000 neliömetrin kokoiseen halliin sisälle. Maa kuljetettiin kymmenellä 20 tonnin kuorma-autolla kuuden kilometrin päästä. Rakentamisessa käytettiin kolmea Bobcat T870 tela-alustaista liukuohjattua pienkuormaajaa, Bobcat E62 -minikaivukonetta sekä yhtä Doosan DX165W-5 pyöräalustaista kaivukonetta.

JLFO on luottanut Bobcat-koneisiin jo aiemmissakin projekteissa. Rata rakentuu yleensä kolmessa päivässä ja purku pitää tehdä yhden yön aikana kisojen loputtua. Sama aikataulu oli tämänvuotisessakin projektissa.

Nanterressa rakentamista tehtiin tosin kolmen yön, ei päivän aikana. Maan siirtämisen jälkeen muotoiltiin radan töyssyt, luiskat, mutkat ja esteet rutiinilla. Rata saatiin valmiiksi viikonlopun kisaa varten torstaina ja testikuskit pääsivät luukuttamaan ennen avajaispäivää perjantaina. Suurin haaste oli rakentajien mukaan kuitenkin purkaa rata yhden yön aikana. Kaikkiaan radan rakentamisesta ja purusta vastasi 70 ihmisen joukko.

”Tela-alustainen pienkuormaaja on paras kone vaihtelevan radan rakentamiseen. Sillä voi ajaa töyssyjen päälle tiivistämään ilman pelkoa kaatumisesta. Millään muulla konetyypillä ei radan rakentaminen onnistuisi tässä aikataulussa”, sanoi JLFO:n perustaja ja toimitusjohtaja Jean-Luc Fouchet. Tela-alusta antaa kapasiteettia paljon pyöräalustaa enemmän. Kun pyöräalustaisen S850-mallin kaatokuorma on 3 700 kiloa niin tela-alustalla päästään lähes 1 000 kiloa suurempaan lukemaan (4 526 kg).

5 700 kiloa painava T870 (Kubota 74 kW) on Bobcatin malliston järein tela-alustainen liukuohjattu pienkuormaaja. Supercross-radan rakentaminenkaan ei suju yksistään koneilla, vaan tarvitaan ammattitaitoista henkilökuntaa. JLFO käytti tela-alustaisten ohjaimissa kolmea erittäin kokenutta kuljettajaa, mikä osaltaan auttoi pysymään tiukassa aikataulussa.

Itse tapahtumaan tuli lauantain ja sunnuntain aikana 40 000 katsojaa. Bobcat kutsui myös asiakkaitaan paikalle. Pariisista karavaani kulki Lyoniin, missä alettiin rakentaa seuraavaa rataa.

Lue seuraavaksi