Uutiset

Työkoneet

Bobcat vesakkojen kimppuun

Bobcat on lanseerannut vesakkomurskainperheeseensä (forestry cutter) uuden, kolmannen mallin. Tyyppinumerolla FRC150ST merkattu murskain omaa puolentoista metrin työleveyden ja on sovitettavissa liukuohjattuihin pienkuormaajiin S630/H ja S650/H sekä tela-alustaisiin malleihin T590/H ja T650/H. Aiemmin esitellyt murskainmallit ovat FRC150HT ja FRC200HT. Niiden työleveydet ovat 1,5 ja kaksi metriä. Ne soveltuvat Bobcat-malleihin T770H, T870H, S770H ja S850H. Myös nelipyöräaohjattuun A770-malliin ne voidaan kytkeä.

Uuden FRC150ST-mallin kehitystyössä on käytetty hyväksi kerättyä asiakaspalautetta. Bobcatilta kerrotaan sen sisältävän useita uudistuksia vanhaan FRC150-malliin verrattuna. Melkein koko rakenne on nyt Hardoxia, mikä lisää kestävyyttä. Myös hydraulimoottori on uusi ja entistä tehokkaampi. Terärumpu on aiempaa kevyempi ja hampaat (30 kpl) on valmistettu paremmin kulutusta kestävämmästä materiaalista eli volframikarbidista. Hydrauliletkut on osittain linjattu uudestaan ja entistä paremmin suojaan ulkoiselta rasitukselta.

Bobcatin mukaan uusi murskain on noepampi kuin edellinen malli. Hydraulisesti säädettävän etuportin avulla murskattavan hakkeen karkeutta voidaan säätää tarpeen mukaan. Maksimissaan murskain kykenee tilapäisesti murskaamaan jopa 200 millimetrin runkoja. Jatkuvaan työhön suositellaan maksimissaan 120 millimetrin läpimittaista kasvustoa. Käyttökohteita murskaimelle on helppo löytää kaikkialta, missä vesakko on päässyt villiintymään.

Kun käytetään murskainta, pitää peruskoneeseen hankkia myös niin sanottu ”metsävarustus” (The Forestry Applications Kit). Se pitää sisällään muun muassa iskunkestävällä lasilla varustetun etuoven. Turvavarustukseen kuuluu automatiikka, joka pysäyttää murskaimen rummun heti kun kuljettaja raottaa ovea. Myös peruskoneen valojen ja hydrauliikkaliittimien sekä letkujen suojaus kuuluu metsävarusteluun.

Peruskoneen jäähdytin suojataan myös erillisellä verkolla, joka kerää suurimpia ilmassa liikkuvia epäpuhatuksia. Kaikkia murskaimen toimintoja ohjataan sormenpäillä, eikä kuljettajan tarvitse irroittaa käsiään ohjausvivuista murskatessaan.

Suomessa Bobcat-tuotteet myy Real Machinery Oy, Hannun Kone Oy, Kone-Viertola Oy ja Machine Center Kuopio.

Lue seuraavaksi