Uutiset

Työkoneet

Bobcat Road Show 2009 – työlaitteet pääosissa

Turussa suurinta kiinnostusta herätti kaivukoneeseen asennettava ja hakettimen kanssa parina toiminut energiapuukoura sekä pienkuormaimen laserohjauksella täydennetty tiehöylä. Molemmat nähtiin myös työnäytöksessä.

Tiehöylä voidaan valmistajan mukaan kytkeä pienkuormainmalleihin S130-S330 sekä kuormaimeen A300. Myös tela-alustaiset mallit T140 ja T190 käyvät peruskoneiksi.

Bobcatin tiehöylää ohjataan joystick-vivuissa olevilla napeilla ja 2130 millimetriä leveää emäterää voidaan sähköhydraulisesti säätää kuuteen eri suuntaan. Oikealle ja vasemmalle terän kallistuskulma on 25 astetta ja työleveys täydellä kääntökulmalla 1933 millimetriä. Kuljettajan ei siis tarvitse irrottaa käsiään vivuista tasauksen aikana.

Höylän emäterässä on 330 millimetrin hydraulinen sivusiirtomahdollisuus, joka vähentää käsityön tarvetta rakennuksilla ja tietyömailla. Proportionaalisen hydrauliikkaventtiilin avulla terän laskua/nostoa voidaan tehdä kolmella eri nopeudella työn tarkkuudesta riippuen. Laserohjauksessa terä lähestyy nopeasti oikeaa höyläyskorkoa ja kulmaa hidastuen lähemmäksi päästyään. Etuakseli pyörineen on oskilloiva 12 astetta molempiin suuntiin, jolloin höylä mukautuu paremmin epätasaiseen maastoon. Emäterän leikkaava särmä on tylsistyttyään käännettävissä ja yläreunan jatkopalan avulla maata saadaan siirrettyä enemmän. Terän sivulle on lisävarusteena saatavilla myös pultattavat siivet, jotka niin ikään lisäävät maan siirtokapasiteettia.

Laserohjauksen avulla höylän korko ja kallistustoiminnot saadaan automatisoitua. Haluttu korkeus ja kallistus ohjelmoidaan laserille ja höylään sijoitetut kaksi vastaanotinta säätävät automaattisesti emäterää. Työnäytöksessä moni hämmästelikin tarkkuutta ja nopeutta, jolla höylä liikkui kytkettynä tela-alustaiseen T190 –pienkuormaimeen. Yhdistelmällä saakin ajaa täysillä eli maksimi moottorikierroksilla, jolloin hydrauliikasta saadaan täysi teho. T190 tapauksessa huippunopeus on 11 kilometriä tunnissa.

Laservastaanottimet ovat aivan uutta konstruktiota ja nykyään myös Bobcatin omalla logolla varustettuja. Valmistajan mukaan ne antavat nyt pehmeämmät terän liikkeet ja näin ollen vähemmän tärinää ja iskuja peruskoneeseen. Myös niitten asennus ja poisotto höylästä on entistä helpompaa.

Lue seuraavaksi