Uutiset

Työkoneet

Bobcat E17Z täydentää 1–2-tonnisten perheen

Bobcat on tuonut markkinoille 1,7 tonnin painoisen lyhytperäisen kaivukoneen (ZTS), joka tottelee mallimerkintää E17Z Zero Tail Swing. Kyseessä on turvakaarella varustettu malli, jonka alavaunu on levitettävissä tarpeen mukaan. Kun telat ovat kapeimmillaan, leveys on 980 ja levitettynä 1 360 millimetriä. Ylävaunu kääntyy alavaunun rajaamassa tilasa, kun telat ovat leveimmillään. Näin esimerkiksi seinien vieressä työskentelyssä kone on omimmillaan. Alavaunun leveyttä muutetaan sähköisellä katkaisimella kuljettajan paikalta.

Vaikka kyseessä on varsin pieni kone, on kuljettajalle tilaa kuitenkin suhteellisen mukavasti. Jalkapolkimet voidaan kääntää pois lattialta, silloin kun niitä ei tarvita. Myös puhtaanapito helpottuu. Vasen vipukonsoli nousee myös ylös kulkureitiltä isompien kaivukoneiden tapaan.

Valmistaja ilmoittaa maksimi kaivusyvyydeksi 2 249 millimetriä eli ainakin vajaaseen kahteen metriin todellisessa työssä on mahdollisuus. Koneen nostaminen työkohteeseen onnistuu helposti ylävaunun vahvojen nostolenkkien avulla. Kaivamisesta tekee miellyttävämpää sylinterien päätyvaimennukset, joita on totuttu näkemään vain isommissa koneissa. Hydrauliikassa öljyä syöttävät säätyvätilavuuksinen mäntäpumppu sekä hammaspyöräpumppu (41,3 l/min).

Koneessa on avaimeton käynnistys sekä päävirtakatkaisin akun mykistämiselle. Nämä vaikeuttavat koneen luvatonta käynnistämistä. Koneeseen saa normipuskulevyn, mutta myös levennettävä malli on saatavilla. Moottorina on Kubota D722 ja teholukema on 10,2 kilowattia. Kaksiportainen voimansiirto antaa nopeudet 2,5 ja 4,0 kilometriä tunnissa. Kuljetuspituus on 3450 millimetriä.

Bobcatteihin voit Suomessa tutustua Real Machineryllä.

Lue seuraavaksi