Uutiset

Työkoneet

Bobcat 60 vuotta

Bobcatin liukuohjatut pienkuormaajat juhlivat tänä vuonna. Bobcat Companyn edeltäjä Melroe Manufacturing Company esitteli 60 vuotta sitten ensimmäisen pienkuormaajamallinsa M-400. Se on nykyisten Bobcattien kantaisä. M-400 sisälsi jo monia ominaisuuksia, jotka ovat tuttuja nykypäivänkin malleissa.

Bobcat M-400

Kuuden vuosikymmenen aikana moni asia on kuitenkin myös muuttunut. Amerikkalaisherkun markkinaosuus on pysynyt kutakuinkin ennallaan vuosikymmenet, vaikka kilpailijoita on ilmaantunut. Nykyäänkin joka toinen maailmassa myyty liukuohjattu pienkuormaaja on Bobcat-merkkinen. Bobcat onkin yksi maarakennusalan vahvimmista ja tunnetuimmista brändeistä.

Tänään Bobcat-mallisto käsittää liuku- ja nelipyöräohjattujen pyörä- ja tela-alustaisten pienkuormaajamallien lisäksi minikaivukone- ja kurottajamalleja. Ja koska pelkän peruskoneen käyttömahdollisuudet ovat rajatut, on Bobcat-perheessä kattava lisälaitemallisto työhön kuin työhön. Euroopan toimintoja johdetaan Tsekeissä (Dobříš) sijaitsevalta pääkonttorilta. Vuonna 2007 alueelle avattu tehdas oli 10 vuotta sitten Bobcatin ensimmäinen tuotantolaitos Amerikan ulkopuolella. Tänään tehdas valmistaa 80 prosenttia EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-Itä ja Afrikka) myytävistä Bobcateista. Kurottajatehdas sijaitsee Ranskassa ( Pontchâteau).

Bobcat M444 työskentelemässä jossain päin Eurooppaa.

Vuonna 2008 Bobcat avasi toimistonsa Dubaihin ja kolme vuotta sitten varaosakeskuksen samaan paikkaan. Innovaatio- ja koulutuskeskus näki sekin päivänvalon Dobříšissa vuonna 2015. Se kehittää uusia tuotteita sekä kouluttaa niin huolto- ja myyntihenkilöstöä kuin asiakkaitakin. Harva tietää, että vuonna 2016 Bobcat esitteli uuden kaivurikuormaajien malliston Lähi-Idän ja Afrikan markkinoille. Vuotta myöhemmin niitä alettiin myydä myös Venäjällä. Eurooppaan sitä ei ole lanseerattu.

Intermat-näyttelyssä vajaan kahden kuukauden kuluttua on nähtävillä innovaatiokeskuksen viimeisimmän kehitystyön tulokset, nimittäin uudet 2-4 tonnin kokoluokkaan sijoittuvat minikaivukoneet. Bobcatin kurottajatehdas Ranskassa juhlii sekin tänä vuonna 55 vuotta kestänyttä konevalmistustaan. Uutta on, että Bobcat on nostanut kaikkien jäykkien kurottajamalliensa takuun kolmeen vuoteen.

Lue myös:Bobcat kauko-ohjauksellaDoosan Bobcat Demo Days – koeajoja koko päivä ja Intermat 2018: Bobcatin uudet minit.

Pienkuormaajista lisää: Unohdettu Amerikan herkku

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Läntisessä Euroopassa myytiin viime vuonna 3 759 liukuohjattua pyöräalustaista pienkuormaajaa, tela-alustaisia vastaavasti 1 032 kappaletta. Italia oli yksittäinen suurin markkina-alue Euroopassa. Saapasmaassa pyöräalustaisia meni kaupaksi 822 ja teloilla peräti 507 konetta. Suomessa vastaavat luvut olivat 26 ja seitsemän kappaletta. Itäisessä Euroopassa pyöräalustaisten myyntimäärä oli 1 870 ja tela-alustaisten 147 kappaletta.

USA ja Kanada ovat liukuohjattujen pienkuormaajien luvattuja alueita. Näissä maissa myytiin yhteensä huikaisevat 31 845 liukuohjattua pyöräalustaista pienkuormaajaa ja vastaavia tela-alustaisia peräti 56 949 kappaletta. Koko maailman markkinat olivat viime vuonna 51 982 (pyörä) ja 60 856 (tela). Amerikan huikean tela-alustaisten koneiden suosion ansiosta niitä myytiin enemmän kuin pyöräalustaisia.

Seuraavassa eri maanosien myyntimääriä pyörä/tela kpl

Länsi-Eurooppa: 3 759/1 032

Itä-Eurooppa: 1 870/147

Afrikka: 836/17

Lähi-Itä: 3 401/62

Kauko-Itä: 4 740/262

Oseania: 1 652/2 322 

Etelä-Amerikka: 2 999/24

Pohjois-Amerikka (USA ja Kanada): 31 845/56 949

Bobcat M200

 

Lue seuraavaksi