Uutiset

Työkoneet

Boart Longyear -edustus ADC:lle

Boart Longyear on kansainvälinen yritysryhmä, joka tarjoaa monipuolisen valikoiman kallioporaustuotteita. Suomessa sitä edustava ADC Oy on vielä varsin nuori yritys, mutta ottanut jo tukevan jalansijan kairausmarkkinoilla. Voimakkaan kasvuhakuiselle yritykselle tämä edustus sopi erittäin hyvin. Ideologinen tausta on molemmilla yhtiöillä samankaltainen – kumpikin toimii sekä laitevalmistajana että urakointiyhtiönä. Boart Longyearin toimiminen myös suurena urakointiyhtiönä antaa hyvän pohjan tuotekehitykselle.

ADC Oy:n päätoimipaikka sijaitsee Rovaniemellä, mutta Boart Longyear -tuotteiden myyntiä varten on perustettu myyntikonttori Lappeenrantaan. Technopoliksessa Vapaudenaukiolla sijaitsevaa myyntikonttoria isännöi Petri Naakka, joka vastaa alkuvaiheessa koko tuotevalikoiman myynnistä Suomessa. Naakalla on vankka kokemus Boart Longyearin valikoimista. Hän aloitti vuonna 2004 Boart Longyear Finlandilla vastaten koko repertuaarin myynnistä Etelä-Suomen alueelle ja timanttikairauskaluston osalta koko Suomeen.

Kun Boart Longyear teki vuonna 2007 Euroopan osalta strategisen päätöksen siirtää toiminnot edustajille oman organisaation sijaan, siirtyi Naakka liiketoiminnan kehityspäälliköksi alueenaan muun muassa Eurooppa, Pohjois-Afrikka ja Venäjä ja vastuualueena timanttikairauksen kehitys, tekninen koulutus, myynnin tuki ja tuotekehitys.

Paluu hoitamaan kotimaan markkinoita oli Naakalle mieluisaa. ”Ei tarvinnut miettiä, kun paikka aukesi”, toteaa Naakka. ”ADC:n työilmapiiri on positiivinen ja työntekijöitä kannustava. Yritys on innovatiivinen ja voimakkaasti kehittyvä, joten tässä on hyvä pohja rakentaa Boart Longyear -tuotteille toimiva myynti- ja huoltoverkosto. ADC:lla on myös kapasiteettia pitää varastoa, jossa on tarjolla tavaraa kattavasti”.

Kolme tuotelinjaa

Boart Longyear on tuotemerkkinä Suomessa tunnettu. Sen edustus Suomessa alkoi vuonna 1982 Boart Oy:n toimesta. Tuolloin pääpaino oli louhintakalustojen myynnillä ja ne ehtivät saavuttaa oman asemansa markkinoilla. Omana yhtiönään se toimi aina vuoteen 2002 asti, jolloin se sulautettiin osaksi Boart Longyear -yhtiötä. Suomen konttori suljettiin vuonna 2007, jolloin edustus siirtyi uudelle toimijalle ja se keskittyi vain timanttikairaustuotteisiin. Nyt edustuksen siirryttyä ADC:lle panostetaan jällen koko tuotevalikoiman markkinointiin. ”Vaikka louhinta­kalustojen kanssa ei ole oltu aktiivisia, niiden tuominen takaisin markkinoille on kuitenkin helpompaa kuin ennestään tuntemattoman merkin, varsinkin kun tuotteet tunnetaan korkeasta laadustaan”, toteaa Naakka.

Timanttikairaus

Timanttikairaustuotteissa Boart Longyear on edelläkävijä ja ne tunnetaan korkeasta laadustaan. Jatkuva tuotekehitys tuottaa markkinoille säännöllisesti uusia, entistä parempia tuotteita. ”Uusia hyviä tuotteita on taas lähiaikoina luvassa”, tietää Naakka. Nyt uusimpia tuotteita timanttikairaussektorille ovat kevyet V-Wall -putket sekä Stage 3 -timanttiterät.

V-Wall -putket ovat ohutseinämäisiä ja painoltaan noin 30 prosenttia perinteisiä putkia kevyempiä. Tämä mahdollistaa entistä syvempien reikien tekemisen ilman muita muutoksia porauslaitteistoon. ”Esimerkiksi LM75-kairakoneella päästään standardiputkilla 1200 metrin reikäsyvyyteen ja V-Wall -putkilla n. 1300 metriin asti”, vertaa Naakka. ”Kun tässä käytetään vielä Quick Descent-ominaisuutta, jolla saadaan nopeutettua sydänputken laskeutumisnopeutta ja siten parannettua kairauksen tehokkuutta”.

Timanttiterissä kulutuskestävyydessä omassa luokassaan on Stage 3 -terät. Niissä on 25 mm matriisi eli kulutusosa, jota on siten huomattavasti tavanomaista enemmän. Tämä tarkoittaa käytännössä kertakairauksella saatavan enemmän näytettä.

”Kaikki nämä ovat suoraan tuottavuutta parantavia ominaisuuksia, mutta lisäksi ne lisäävät kairauskoneen kapasiteettia. Tuotteet on tehty kovaan urakointiin”, täsmentää Naakka.

Kairauskoneista Suomessa käytetään yleisesti LM-sarjan koneita kaikissa laitteissa, vaikka ne ovat alun perin tarkoitettu maanalaisiin laitteisiin. ”Suomessa maasto asettaa omat vaatimukset kairausvaunuille. Niiden pitää olla hyvin maastokelpoisia ja suhteellisen pienen kokoisia. LM-sarjan koneet ovat pienikokoisia ja siten sopivia asennettavaksi esim. teladumpperin päälle”, perustelee Naakka. ”Maanpäällisiin koneisiin on tarkoitettu LF-sarjan porauskoneet, mutta maailmalla maanpäällisessä kairauksessa käytetään myös ns. multipurpose-tuotantomenetelmää, johon Boart Longyear tuotevalikoimasta löytyy KWL-tuotemerkillä yhdistetyt timanttikairaus- ja RC-porakoneet”.

”Tänä vuonna on tulossa myös kairauskoneisiin kaksi mielenkiintoista ja erittäin suorituskykyistä uutuutta. 4200 kairauskone on maanpäällisen timanttikairaukseen tarkoitettu, PC-käyttöjärjestelmäperusteinen ja CANBUS-teknologiaa hyödyntävä edistyksillinen kairalaite. Toinen uutuus tulee olemaan täysin hydraulinen ja hyvin vähäisillä sähkötoiminnoilla varustettu, kevytrakenteinen ja suorityskykyinen kone myöskin maanpäälliseen kairaukseen. Myös putkenkäsittelylaite on tulossa ja se tulee olemaan tulevaisuuden vaatimuksia”.

Uppoporaus

Uppoporaus on erityisesti porakaivojen teossa käytettävä menetelmä. Boart Longyear tarjoaa korkealaatuisista komponenteista (putket, vasarat, kruunut) lähtien laitteet täydellisiin uppoporausvaunuihin asti. Uppokalustot ovat standardin mukaisia ja sopivat yhteen myös muiden valmistajien tuotteiden kanssa.

Suomessa on käytössä useita Boart Longyearin uppoporausvaunuja. Muutaman hiljaisen vuoden jälkeen myös näiden markkinointi lähtee uudelleen käyntiin. Poravaunuista Delta Base 420 on tarkoitettu lähinnä vesikaivojen tekoon ja Delta Base 430 myös lämpökaivojen tekoon, koska viimeksi mainitulla on mahdollista tehdä myös kallistettuja reikiä. Vaunut on varustettu kumiteloin, jotka säästävät pihoja vaurioilta ja tekevät vaunuista hyvin maastokelpoisia.

Uppoporaustuoteryhmä on laaja ja se käsittää myös pohjarakentamiseen tarkoitetut ankkurointipora­laiteet. Näistä Delta Base 95 on kevyt laite kaksoispäällä, jossa on pyöritys ja iskuvasara erikseen. Tätä järeämpään tarpeeseen on malli Delta Base 102.

Louhintakalusto

Boart Longyear myi 90-luvun lopulla pääasiassa louhintakalustoja Suomeen, jolta ajalta ne ovat vielä louhintaurakoitsijan muistissa. ”Tuotekehitys on jatkunut noista ajoista ja uusien tuotantomenetelmien myötä laatua on siten saatu edelleen parannettua. Esimerkiksi poratankojen ja poraniskojen suoruus ja toleranssit ovat korkealla, laadullisella tasolla samoin kuin myös kallioporakruunujen laatu”.

”Tarvekiviteollisuudessa Boart Long­year on ollut ykkösmerkki, mutta on ollut nyt muutaman vuoden saamattomissa. Tähänkin tuli nyt muutos ja toimitukset pääsevät käyntiin”.

”Olemme tiedostaneet toimitus­ajat tehtaalta ja sen takia panostamme nyt varastoon. Toukokuulle päästyämme varastomme on jo varsin hyvällä mallilla, mutta käytännössä ensimmäinen vuosi tulee menemään varaston rakenteen hahmottamiseen vastaamaan kysyntää”, arvelee Naakka. Varasto toimii Rovaniemellä ADC:n muiden toimintojen yhteydessä.

Boart Longyear valmistaa myös poravaunuja pitkäreikäporaukseen sekä pultitukseen.

Huolto koko maahan

”Palvelu ja saatavuus ovat oleellisia kalustoissa, huoltopalvelu koneissa”, linjaa Naakka. ”Oma huoltopiste meillä on Rovaniemellä ja se palvelee Lapin asiakkaat. Koko Suomi tullaan kattamaan yhteistyökumppaneiden kanssa, mutta tältä osin verkosto on vielä rakenteilla. Neuvotteluja on käynnissä erilaisista vaihtoehdoista ja niiden tuloksista päässemme kertomaan vielä tämän kevään aikana.”

Lappeenrannan myyntikonttorissa Petri Naakka myy Boart Longyear -tuotteiden ohella ADC:n valmistamia kairausyksiköitä.

Arctic Drilling Company

Arctic Drilling Company (ADC) Oy on nuori, joustava ja nopeasti kasvanut kairausyritys. Toiminnan se on aloittanut vuonna 2004. Nuoret, itse koulutetut kairaajat ovat motivoituneita ja kannustavassa työilmapiirissä he pääsevät loistaviin työsuorituksiin. ADC on tehnyt muun muassa Euroopan ennätyksen Boart Longyearin NQ-kalustolla: 1256 metriä 40 päivässä.

Kalustoa ADC:lla on kuusi maanpäällistä ja kaksi maanalaista kairausyksikköä. Työnsä yhtiö on tehnyt tehokkaasti ja tuloksellisesti, josta syystä kapasiteettia on pyydetty kasvattamaan.

ADC panostaa voimakkaasti tuotekehitykseen ja se valmistaa itse kokonaisia kairausyksiköitä. Myös kairauskoneet ovat omaa valmistusta. Omaan käyttöön tulevien yksiköiden lisäksi näitä markkinoidaan maailmanlaajuisesti ja Suomeen esimerkiksi kaivosyhtiöille heidän omaa kairaustoimintaansa varten täydellisinä kairauskoneineen, -laitteineen, -yksiköineen ja tukiajoneuvoineen.

Yksiköitä valmistetaan sekä maanpäälle (K-sarja) sekä maanalle (M-sarja). Keskeistä yksiköissä on käyttäjäystävällisyys. Yrityksen johtohenkilöt Juha Säärelä ja Timo Kämäräinen ovat itsekin tehneet kairaustyötä, joten laitesuunnittelussa on luontevasti lähdetty kairaajan näkökulmasta. Luonteenomaista ADC;n valmistamille yksiköille on nopea liikkuvuus. Muun muassa ohjaamon ja kairaustilan sijainti samassa tilassa vähentää liikkumisen ja varsinaisen kairauksen väliin jäävää aikaa.

Omissa kairausyksiköissä ADC:lla on käytössä Boart Long­yearin kalustot. Tämä on erittäin hyvä testilaboratorio ja siitä saatavat kokemukset arvokkaita tuotteiden markkinointiin muille käyttäjille.

Boart Longyear -edustus tulee uudeksi osa-alueeksi ADC:n toimintaan, eli kairaustoiminta jatkuu ja kasvaa edelleen. Laadukkaat tuotteet sopivat tarjontaan ja tuote-edustus sopii hyvin laajenevan yrityksen strategiaan.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi