Uutiset

Työkoneet

Bigabilla halli hiihtokuntoon

Kivikon Hiihtohalli on Helsingin kaupungin omistama liikunta- ja virkistyskeidas, joka sijaitsee suurten käyttäjämäärien äärellä vain vartin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta sekä Helsinki-Vantaan lentokentästä. Hallin talvimaailman koko on 14 000 neliötä ja hiihtoladun peruskierroksen pituus on noin 1200 metriä. Onkin siis selvä, että tämän kokoisen alueen kunnossapito vaatii paljon ja Helsingin kaupunki käyttääkin lumien vaihdossa Yrjö Tenkanen Oy:n maahantuomia kestäviä Bigab-koukkulavavaunuja.

Helsingin kaupungin liikuntavirastossa työskentelevä Toni Vartia on kokenut liikuntahallien ylläpitäjä. Hän tietää, että suurten hallien huollossa tehokkuus ja turvallisuus täytyy yhdistää mahdollisimman toimivalla tavalla. ”Tuhansien kuutioiden lumien vaihto ei ole mikään pieni prosessi ja yleensä aikaa ei ole koskaan tietenkään liikaa. Kaivukoneilla, kuormaimilla, traktoreilla ja Bigab-koukkulavavaunuilla saamme aikaan tehokkaan ketjun, jossa kenenkään ei tarvitse odotella turhaan omien työvaiheiden suorittamista.  Hämärissä ja kylmissä olosuhteissa konekannalta vaaditaan paljon ja Bigab-vaunujen avulla homma sujuu joustavasti ilman turhia katkoksia”, kertoo Vartia.

Kivikon Hiihtohallissa liikuntavirastolla on käytössä kaksi Bigab 15.19 -koukkulavavaunua. Vaunut ovat nähneet työelämää jo hieman enemmän, sillä toinen vaunuista otettiin käyttöön vuonna 2009 ja vanhemmalla vaunulla on takanaan jo 14 palveluvuotta. ”Kunnollisten perushuoltojen ansiosta Bigabit ovat mielestäni edelleen miltei uuden veroisia, eikä niiden toimintavarmuudessa ole ollut vuosien mittaan mitään moitteen sijaa”, jatkaa Vartia. ”Bigabeissa on selkeästi käytetty ainoastaan laadukkaita materiaaleja. Kun kuormaa voi olla 16 tonnia, on selvä, että mahdolliset heikkoudet olisivat näkyneet jo vuosia sitten”, lisää Vartia.

Vartia kiittelee Bigabien kattavaa perusvarustelua, johon kuuluvat esimerkiksi rumpujarrut, hydraulinen rungon ja telin lukitus, mekaaninen keinuteli sekä hydraulinen jarrujärjestelmä. Lisävarusteilla vaunun saa vielä muokattua hyvin tarkoin ja tarjolla on vaikkapa lisävalaistusta, alleajosuojia, jousitettu vetoaisa ja järeä työkalulaatikko.

Vartia on myös tyytyväinen Bigabien toimintavarmuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Vaunun voima soveltuu kippauskapasiteettiin mainosti ja koska hydrauliikkaan riittää kolme kaksitoimista liitintä, on sopiva traktorikin useimmiten saatavilla. Käytettävyyttä ja työtehoa lisää hydraulinen takalaita ja samalla myös työturvallisuus kasvaa, kun turhat ohjaamosta laskeutumiset jäävät pois. Myös valaistuksen määrä on riittävä ja näkyvyyttä ja turvallisuutta voi liikuntaviraston tapaan lisätä esimerkiksi ylimääräisten työvalojen kautta.

Vartia korostaa myös Bigabin monikäyttöisyyttä, sillä lumen- ja maansiirtoajojen lisäksi Bigabia työllistävät Helsingin kaupungilla runsaasti esimerkiksi lavettikuljetukset, kun vaikkapa kuormaimet ja latukoneet vaihtavat sijaintiaan. Tämän lisäksi vaunu on toiminut myös kuormausnosturin alustana ja kaikista näistä tehtävistä Bigab on selvinnyt ilman moitteita. Vartia on hyvin tyytyväinen myös Yrjö Tenkanen Oy:n palvelun tasoon ja neuvontaan. ”Tenkasella asiakkaan toivomukset on otettu aina tarkoin huomioon ja meille sopivat erikoisratkaisut on saatu aikaan nopeasti ja kustannustehokkaasti. Kaiken kaikkiaan olen ollut hyvin vakuuttunut Bigabien toimivuudesta ja luotettavuudesta, sillä nämä ominaisuudet ovat meidän nopeatempoisissa työtehtävissämme ensiarvoisen tärkeitä”, päättää Vartia.

Lue seuraavaksi