Uutiset
Baumaan lähtijän ehdoton apulainen – Bauma App
Bauma-messuille Saksaan suuntaavan kannattaa ilman muuta ladata käyttöönsä messujärjestäjän tarjoama älykännykkäsovellus, Bauma 2019 App. Ohjelma toimii Android-kännyköissä ja -tableteissa sekä iPhone-puhelimissa ja iPad-tableteissa. Se on ladattavissa ilmaiseksi Google Play-kaupasta (Android) ja Apple Storesta (iPhone ja iPad). Hakusanana tulee käyttää ”Bauma”.
Lataus kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ja käyttöön kannattaa perehtyä, vaikka sohvalla lojuen tai viimeistään lentokoneessa matkalla messuille. Bauma on tunnetusti äärettömän suuri viidakko täynnä koneita ja laitteita. Suunnistaminen tulee tärkeään osaan. Harva ehtii käydä läpi kaikkia osastoja järjestelmällisesti, joten tällöin täsmäiskujen teko on ainut vaihtoehto. Kännykkäsovellus tarjoaa tähän verrattoman työkalun. Tietyt osastot löytyvät (search) helposti näytteilleasettajan (exhibitor) tai tuotebrändin nimellä. Kartta (map) näyttää sijainnin nopeasti suuressa mittakaavassa ja haluttaessa vaikka hallikohtaisesti. Hallejakin on tullut viimekertaisesta taas muutama lisää yhteislukumäärän ollessa nyt 18. Yhden hallin pinta-ala lienee lähellä Helsingin messukeskuksen kokonaisalaa, joten tallusteltavaa on enemmän kuin yllin kyllin. Ja jos hallit eivät riitä, on ulkotilaa tarjolla vielä sisätilaa runsaammin. Suunnistusapu on siis enemmän kuin tarpeen.
Sovellus päivittää tietokantansa käynnistyksen yhteydessä internetin kautta. Näin käytössä on aina viimeisin tieto. Suunnistukseen ja muuhun käyttöön ei verkkoyhteyttä välttämättä tarvita, ja kun messuilla saattaa olla kerralla satakin tuhatta ihmistä paikalla, voi signaalista olla hieman pulaa. Ei kuitenkaan hätää, sillä navigointi toimii ilman verkkoyhteyttäkin. Ensin annetaan kohdeosaston numero ja sen jälkeen osaston numero, jossa ollaan. Ohjelma reitittää ja pilkkoo kävelymatkan käännöksiin autonavigaattorin tavoin. Haluttu osasto näkyy kartalla ja ohjelma opastaa kävelymatkan käännös käännökseltä sekä kertoo matkan metreinä ja arvioidun kävelyajan kohteeseen.
Aina ohjelman käynnistyksen yhteydessä päivittyvä tietokanta pitää sisällään muun muassa kaikki näytteilleasettajat sekä paljon muuta tietoa. Ja jos verkkoyhteyttä ei ulkomailla aina ole käytettävissä, kannattaa tietokanta päivittää (käynnistää ohjelma) aina, kun siihen on mahdollisuus; lopuksi Suomesta lähdettäessä, hotellin langattomassa verkossa jne.
Sovelluksella voi valita näppärästi näytteilleasettajia vaikka maakohtaisesti. Viime viikonloppuna suomalaisia näytteilleasettajia oli 57 kappaletta. Eniten osastoja on saksalaisilla (1 306), seuraavana Italia (558) ja kolmantena Kiina (368). Muutamia yhden näytteilleasettajankin maita löytyy, kuten esimerkiksi Viro. Lähes kaikki hiihtomitalit rohmunnut Norja jää Suomeen verrattuna tässä lajissa selvästi toiseksi kolmella edustuksellaan. Maakohtaisen lajittelun lisäksi on tarjolla myös muita sorttauksia; halleittain, tuoteryhmittäin, postinumeroittain, kaupungeittain jne. Suomalaisia jälleenmyyjiä on tavattavissa päämiestensä osastoilla edellä mainittujen suomalaisvetoisten osastojen lisäksi.
Kartta näyttää koko alueen ja tarvittaessa voi näkymän zoomata johonkin halliin. Kartalla näkyvät nälän päästessä yllättämään myös kaikki ravintolat ja kahvilat. Samoin wc:t löytyvät nopeasti kartasta. Suosikkilistaan (Favorites) kannattaa etukäteen kerätä muistiin osastoja, joissa on tarkoitus vierailla. Suosikkiosastot saa näkymään myös ”isolla” kartalla, jolloin reittisuunnitelman teko helpottuu.
Information-osiosta löytyy kohta ”bauma Express”. Se on messujuna, joka kiertää ulkoaluetta nonstoppina. Sovelluksesta näkee ajoreitin sekä pysäkit. Ja kuten ohjelmakin kertoo: ”Bauma on maailman suurin näyttely. Jos haluat päästä kohteeseesi kätevästi ja nopeasti, käytä bauma Expressiä, messujunaa, joka kiertää koko ulkoalueen.”
Karttojen ja näytteilleasettajalistojen lisäksi sovelluksessa on paljon muuta tarpeellista tietoa; aukioloajat, pysäköintipaikat, kuljetukset messualueelle, tapahtumat päivien mittaan jne jne.
Ohjelman kieli on englanti, mutta sen käyttö onnistuu varmasti suppeallakin kielitaidolla. Kannattaa ehdottomasti ladata ja kokeilla. Eikä pelkästään kokeilla, vaan hyödyntää. Näin tossunpohjat säästyvät. Ja vielä kerran muistutettakoon, että messujalkineiksi ei kannata valita niitä uusia kiiltonahka- tai korkokenkiä. Hyvin sisäänajetut lenkkitossut olisivat ne kaikkein parhaimmat.