Uutiset

Työkoneet

Bauma tulee taas

Ensi kevään Bauma-näyttelyyn osallistuneista näytteilleasettajista osa tarjosi maistiaiset tarjonnastaan, kun ammattilehdille tarkoitettu ennakkotilaisuus pidettiin Münchenissa tammikuun lopussa. Muutama teema nousee tulevassa Baumassa ylitse muiden.

Liebherr on yksi niistä, joka esittelee Stage V -vaiheen kaivukoneita Baumassa. Mallit R 922 (120 kW) ja R 924 (129 kW) ovat valmiit Euroopan valloitukseen.

Päästömääräyksissä Stage V -vaihe tuli voimaan 1.1.2019 teholuokissa yli 130 ja alle 56 kilowattia. Eri päästövaiheiden käyttöönoton historia on kuitenkin opettanut sen, että siirtymävaihe tulee nytkin olemaan pitkä. Varastossa olevat moottorit kun saa käyttää ensin loppuun. Ja epäilemättä niitä hyllyihin on mahdollisuuksien mukaan hamstrattukin.

Koska pienissä dieselmoottoreissa siirrytään suoraan Stage IIIB -vaiheesta V-vaiheeseen, niin uuden päästöluokan koneita nähdään ensivaiheessa juuri eniten pieneen päähän. Tämä tarkoittaa melko yleisesti partikkelisuodattimen tuloa myös minikoneisiin. Stage V -vaihe tulee vuoden 2020 alusta koskemaan myös kokoluokkia 26–130 kilowattia.

Digitalisaatio on yksi päivän kuumista puheenaiheista. Koneet ja laitteet integroidaan yhä tiiviimmin osaksi tietoverkkoja ja pilvipalveluita. Älylaitteiden ja niihin asennettavien sovellusten määrä on vahvassa kasvussa maarakentamisen sektorillakin.  Hurjimmat ideat tuntuvat kulkevan jo hieman ”maasta” irti. Tuoreissa visioissa työmaata katsellaan koneen ohjaamossa jo hologrammi- eikä tuulilasin läpi. Epäilemättä monenlaista ennennäkemätöntä virtuaalikeksintöä tuleekin olemaan tarjolla Münchenin keväässä.

Myös sähkö ja akut ovat tuloillaan erittäin vahvasti koneiden ainoaksi voimanlähteeksi. Varsinkin miniluokkaan tullaan näkemään usealta valmistajalta sarjavalmisteisia ratkaisuja, kun tähän asti on liikuttu enemmän tai vähemmän prototyyppiasteella. Akkujen kehittyminen ja etenkin nopeiden latauslaitteiden tulo markkinoille antavat eväät tehdä töitä akkukäyttöisesti ihan tosissaan koko työpäivän ajan.

Onko tässä koneohjauksen seuraava sukupolvi? Useiden eri tahojen kehittämässä järjestelmässä kuljettaja katsoo työmaata ohjaamosta päässä pidettävien hologrammilasien läpi. Läpinäkyvien lasien linssit muun muassa kertovat eri värein, mistä pitää vielä kaivaa, tai missä on jo menty liian syvälle. Näyttöön vilkuileminen jäisi siis tässä mallissa pois. Järjestelmä on ehdolla Bauman innovaatiopalkinnon saajaksi tutkimus- ja tiedekategoriassa.

Tulevissa Konepörsseissä julkaistaan ennen Baumaa tarinaa tulevista uutuuksista. Myös täällä Konepörssin uutispalvelussa kannattaa vierailla säännöllisesti.

Hollantilainen Tobroco-Giant tuo näytille uudet akkukäyttöiset pyöräkuormaajansa G2200E ja G2200E X-TRA. Niihin on tarjolla kolme eri akkuvaihtoehtoa ja näin neljän, kuuden tai kahdeksan tunnin työskentelyaika. Tehokkaimmalla latauslaitteella on valmistajan mukaan mahdollista saada 50 prosentin lataus puolessa tunnissa.

Lue seuraavaksi