Uutiset

Työkoneet

Bauma tulee taas ja vieläkin laajempana

Kaikkien konenäyttelyiden isä ja äiti eli Bauma on jo nurkan takana. Ensi vuoden huhtikuun puolivälissä (8.-16.4.) maailman rakennuskoneväen askeleet suuntautuvat jälleen kerran Müncheniin. Viimeksi vuonna 2016 kävijämäärä oli 580 000 ja nyt järjestäjät uskovat tavoittavansa 600 000 ihmisen rajapyykin. Näytteilleasettajien käytettävissä on nyt kaksi uutta hallia eli C5 ja C6. Bauma mykistää mittakaavallaan ja rikkoo aina edelliskertojen ennätyksensä.

Bauman historia ulottuu aina vuoteen 1954 saakka ja ensi vuoden näyttely on jo järjestysnumerolla 32. Vuosien saatossa Bauma on kohonnut pinta-alaltaan maailman suurimmaksi messutapahtumaksi. Senhän jokaisen messukävijän jalat saavatkin konkreettisesti kokea. Tarpomista riittää ja kävelyreitin ennakkosuunnittelu sekä kenkäkaupassa käynti kannattaa molemmat suorittaa huolella.

Näytteilleasettajia tulee nytkin olemaan noin 3 500 eli suurin piirtein saman verran kuin edelliskerralla kolme vuotta sitten (3 423). Pinta-ala on kasvanut noin 9 000 neliömetriä ja kokonaisala onkin nyt peräti 614 000 neliömetriä (61,4 ha). Tästä alueesta 18 hallissa katon alla on 20 hehtaaria.

Klaus Dittrich.

”Bauma näyttää jälleen rakennuskoneteollisuuden koko laajuudessaan ja on ainutlaatuinen alusta näytteilleasettajille ja messukävijöille. Olemme jakaneet tapahtuman neljään aihealueeseen, jotka ovat rakennustyömaat, kaivosteollisuus ja raaka-aineiden louhiminen ja jalostus, rakennusmateriaalin valmistus sekä tavarantoimittajat/palvelut”, kertoi Messe Münchenin toimitusjohtaja Klaus Dittrich Tukholmassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Moni aiemmin Baumassa vieraillut on varmasti ajoittain ollut lievästi eksyksissä koneviidakon syövereissä. Messujärjestäjät kertovat helpottaneensa suunnistamista ryhmittelemällä saman alan tuotteita ja palveluita samoihin halleihin entistä tehokkaammin. Esimerkiksi moottorit ja hydrauliikkakomponentit on pyritty keskittämään halleihin A3 ja A4. Samanlainen ryhmittely jatkuu kautta koko alueen. Isot konevalmistajat ovat, kuten tiedetään, vuodesta toiseen samoilla paikoilla.

Vuoden 2016 Bauman suurin kone oli Komatsu PC7000, joka painaa 685 tonnia. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että maailman suurimman lentokoneen eli Airbus 380:n lentoonlähtöpaino on vähemmän eli 590 tonnia. Kaivosteollisuus onkin yksi tulevan Bauman tärkeistä osa-alueista.

Kaivosteollisuus kasvussa

Bauma osuu nyt ajankohtaan, jolloin lähes kautta koko maailman rakennuskoneiden kysyntä on vahvassa kasvussa. Kiina ja Intia osoittavat tämän vuoden alkupuoliskolla suurinta prosentuaalista kasvua. Molempien maiden markkinat näyttävät tammi-kesäkuussa noin 53 prosentin kasvulukua. Eurooppa kasvoi 13 ja Pohjois-Amerikka 21 prosenttia. Tämä tietää sitä, että valmistajilla on komponenttipulaa ja valmistuskapasiteeteissa mennään ylärajoilla. Loppukäyttäjälle tämä tietää pidentyneitä toimitusaikoja.

Kaivosteollisuus on elpynyt maailmanlaajuisesti ripeään tahtiin raaka-aineiden kysynnän kasvaessa. Tämä näkyy myös Baumassa. Nyt jo 20 prosenttia näytteilleasettajista on kaivosalalta eli lähes 700:lta osastolta voi löytää kaivosalaa sivuavia tuotteita ja palveluita. Tämä tietää sitä, että kaivosalan ihmisiä matkustaa kaukaakin juuri Baumaan. Vuonna 2016 noin 24 prosenttia messuvieraista edusti kaivossektoria.

Myös digitalisointi ja automatisointi tulevat näkymään vahvasti ensi vuoden Baumassa.

Sisähalleja Baumassa on ensi vuonna käytössä 18 kappaletta, kun uudet hallit C5 ja C6 vihitään käyttöön. Katon alla tutkimista riittää 20 hehtaarin verran ja ulkona näytteilleasettajien osastot kattavat 40 hehtaarin kokoisen alueen. Riittää siinä tallaamista.

Suomalaiset käyvät Baumassa myös ahkerasti. Jälleen alkaa olla kiire hotellihuoneiden varaamiseen. Etenkin suuret hotelliketjut nostavat hintatasonsa häikäilemättömän korkeaksi. Rehellisestä ryöstämisestä on siis kyse. Pienten perhehotellien toiminta on moraalisempaa ja kohtuuhintainen majoitus saattaa vielä löytyä maaseudulta, poispäin keskustasta. Kulkeminen muutamien kymmenien kilometrien etäisyydeltä näyttelyyn voi tosin olla tuskan takana, ainakin jos alla on henkilöauto.

Konepörssi raportoi tietenkin näyttelystä niin etukäteen, paikanpäältä kuin jälkikäteenkin.

Bauma eli Münchenin Mörinät on alan ihmisten tärkein kohtauspaikka ensi vuonna.

Ja tässä vielä video vuodelta 2014 miehestä, jolla oli kiire Hofbräuhausiin nauttimaan olutta.

Lue seuraavaksi