Uutiset

Työkoneet

Bauma kävijäennätykseen

Jo maanantaiaamuna, ensimmäisenä messupäivänä se kävi selväksi. Nyt tullaan rikkomaan kävijäennätys. En muista, että aikaisempina vuosina heti alkajaisiksi messukäytävillä ja osastoilla olisi vallinnut nyt koettu tiivistunnelmainen ruuhka. Viikonloppua kohti tahti vain kiihtyi. Bauman 65-vuotisen historian aikana koettiin nyt siis kaikkien aikojen osallistujaennätys. Aikakirjoihin jää luku 620 000. Nousua vuoden 2016 Baumaan verrattuna oli 40 000.

Messe München GmbH ilmoittaa lopputiedotteessaan, että 250 000 ihmistä tuli Saksan ulkopuolelta eli ihmismassoissa saksan kieli oli se yleisimmin kuultu. Seuraavaksi eniten messuvieraita tuli Itävallasta, Italiasta, Sveitsistä, Ranskasta, Hollannista, Venäjältä, Ruotsista, Tsekistä, Puolasta ja Iso-Britanniasta. Vaikka Suomi ei TOP 10 -joukkoon sovi, oli härmäläisiäkin liikkeellä kiitettävästi. Näytteilleasettajia oli 3 700, jotka tulivat 63:sta maasta. Siinä sitä riitti ihmettelemistä.

Virtuaalitodellisuus on totta myös rakennusalalla.

Muutama selvä megatrendi oli nähtävissä. Digitalisaatio löi itsensä läpi lopullisesti ja lujaa. Erilaiset rakennusalan toimijat esittelivät työmaiden suunnitteluun, hallintaan ja varsinaiseen rakentamiseen niin saatavilla olevia, kuin tulevia ratkaisujaan. Dataa kerätään nyt reaaliaikaisesti eri työvaiheista ja siirretään pilvipalvelimeen analysoitavaksi ja prosessoitavaksi. Virtuaalitodellisuus on sekin tuomassa lisämausteensa työmaille. Koneiden kaikenlainen autonomia ja etäohjaus ovat kasvussa.

Koneet ja laitteet siirtyvät osaksi erilaisia tietojärjestelmiä. 2D- ja 3D-koneohjausjärjestelmiä asennetaan enenevissä määrin jo tehtailla. Itse koneissa sähkö ja akut lisääntyvät voimanlähteenä. Baumassa nähtiin jo muutamia biokaasullakin toimivia maarakennuskoneita, tosin prototyyppeinä.

Aamulla, juuri näyttelyn avauduttua, oli Caterpillarin osastollakin vielä tilaa kuvata. Kuvanottohetkestä tunti eteenpäin ja kyynärpäätaktiikka oli ainoa etenemismuoto.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Liikenteen takkuaminen, täpötäydet messujunat ja osastojen ylikansoittuminen ovat Bauman ongelmia. Valtava 60 hehtaarin alue nielaisee kitaansa ja ilman ennakkosuunnittelua muutamassa päivässä homma saattaa mennä epämääräiseksi massojen mukana vaeltamiseksi. Maailman suurin meganäyttely on tukehtumassa paineen alla. Toki kokemuksesta tiedämme, että seuraava lama kurittaa taas kävijä- sekä näytteilleasettajamääriä, joten paine hellittää samalla, kun Euroopan rakentaminen alkaa sakata. Nyt Eurooppa elää kuitenkin vielä taloudellisesti vilkasta aikaa ja Bauma osui jotakuinkin huippukohtaan.

Täällä Konepörssin nettisivuilla sekä painetussa lehdessä lisää Bauma-uutisointia lähitulevaisuudessa.

Katso tästä yli 400 kuvaa Baumasta.

Suomalaisia yrityksiäkin oli näytteilleasettajina runsaasti. Rodo Machinery oli yksi ensikertalaisista.

Kuljettaja istui vankasti Doosanin osaston penkissä, mutta kauha heilui noin 8 000 kilometrin päässä Etelä-Koreassa. Pieni viive tosin systeemissä oli, mutta tämä on silti yksi osoitus siitä, mihin ollaan menossa. 5G tuo aivan uuden ulottuvuuden etäohjaukseen.

 

Kubotan minidumpperi toimii akuilla ja minikaivukone biokaasulla. Sarjatuotannossa koneet eivät vielä ole.

Liebherrin kauko-ohjatussa puskukoneessa ei ole ohjaamoa, ja miksi olisikaan.

Tämä ei ole Transformers-elokuva, vaan Casen osasto Baumassa. Case esitteli aplodein ja fanfaarein säestettynä futuristisen pyöräkuomaajan, joka on osa Project Tetra -nimeä kantavaa projektia. FPT-moottorin polttoaineena on biokaasu. Hienoa ”paluu tulevaisuuteen” -meininkiä korostavat Michelinin tekemät, komposiitista valmistetut kotelorakenteiset umpirenkaat. Tällaisenaan pyöräkuormaaja ei tule sarjatuotantoon, mutta monia sen sisältäviä piirteitä tulee olemaan parin vuoden sisällä ihan oikeasti esiteltävässä pyöräkuormaajassa.

Messujen suurin osasto oli, kelläs muulla kuin Liebherrillä. Kuuleman mukaan neljättä kertaa osastolla ollut kerrostalo vaihtuu uuteen layoutiin vuonna 2022.

Ja toiseksi suurin John Deere-Wirtgenillä.

Hitachin oranssia rivistöä.

Wacker Neusonin vetonaulana oli maailmanpyörä, jonne jonotettiin innokkaasti.

Lue seuraavaksi