Uutiset

Työkoneet

Bauma China uuteen ennätykseen

Marraskuun lopussa Shanghaissa pidetty neljäpäiväinen Bauma China osoitti kaikilla mittareilla selvää parannusta edelliseen, vuonna 2012 järjestettyyn näyttelyyn verrattuna. Kävijöitä oli kaikkiaan 191 000, mikä osoittaa kuuden prosentin nousua. Kansainvälisten vieraiden osuus kasvoi 12 prosenttia. Näytteilleasettajia oli 41 maasta (+12 %) yhteensä 3104 kappaletta (+14 %).

Kiinassa konevalmistus on kiivasta, myyntimäärät käsittämättömiä ja valmistajien kirjo suuri. Paikallisten toimijoiden lisäksi kaikki suuret kansainväliset valmistajat ovat tulleet näille maailman suurimmille yksittäisille markkinoille. Useilla merkittävillä valmistajilla on omat tehtaat Kiinan maaperällä. Lähiaikojen uutisiin kuuluu muun muassa Volvon kaivurikuormaajien ja tiehöylien tuotannon siirtäminen Kiinaan.

Ja miksi kiinnostusta ei olisi, sillä markkinat ovat tosiaan valtavat. Vuonna 2013 maarakennuskoneita myytiin 22 miljardilla ja koko maailman konemyynnistä Kiina haukkaa nykyään noin 30 prosenttia. Pyöräkuormaajia Kiinassa myydään vuosittain noin 200 000 ja kaivukoneitakin, minit ja isommat yhteenlaskettua yli 150 000 kappaletta. Ei ihme, että tälle markkina-alueelle kaikki haluavat tunkeutua.

Tällä hetkellä Kiinan tehtaissa on ylikapasiteettia eli tuottamaan pystyttäisiin paljon nykyistä suurempia määriä. Kiinan markkinoiden kohdatessa mahdollisia vaikeuksia tulevaisuudessa , kertaantuvat ongelmat varmasti koko maailmassa.

Laillinen konevyöry Eurooppaan ei ole mahdollista, sillä CE-hyväksyttyjä koneita ei  Kiinasta vielä paljoakaan tule, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Esimerkiksi Liugong on saanut jalansijaa meillä Suomessa ja muuallakin Euroopassa.

Toisaalta esimerkiksi sellainen mahtimerkki kuin Sany on yrittänyt Euroopan valloitusta, mutta toistaiseksi tulokset ovat kait olleet melko laihoja. Moottorien päästömääräykset rajoittavat myös vientiä maailmalle, sillä  ne kulkevat reilusti esimerkiksi Eurooppan ja Amerikan jäljessä.

Bauma Chinalle sen sijaan on selvä tilaus olemassa, siitä pitävät huolen koneiden valtava kysyntä ja vilkas rakentaminen Kiinassa. Eniten ulkomaalaisia kävijöitä Shanghaihin matkusti nyt Venäjältä, Koreasta, Japanista, Intiasta, Malesiasta, Thaimaasta jne.

Venäjää lukuunottamatta muut Euroopan vierailijat olivat tänä vuonna vähissä, mikä johtunee pitkälti juuri markkinoiden eroavaisuuksista ja myös pitkästä matkasta. Suomen kansallinen paviljonki näyttelystä kuitenkin löytyi sekä näyttelleiasettajien joukosta tuttuja menestyviä vieniyrityksiämme.

Kiinan näyttelyllä ei ehkä niin hirveästi ole annettavaa meille eurooppalaisille, joten sitä oikeaa, vuoden 2016 Saksan  Baumaa odotellessa. Tosin ennen sitä pitää pistäytyä Pariisissa. Intermat 2015 on ajalla 20.-25.5.2015. Seuraava Bauma China on vuonna 2016 (22.-25.11.).

Lue seuraavaksi