Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Merlolta paljon uusia malleja

Italialainen kurottajavalmistaja Merlo taluttaa Baumassa esiin runsaasti uusia konemalleja. Panoramic-sarja täydentyy neljällä uudella mallilla; P35.11TT, P40.13 , P40.17 ja P120.10HM.

Merlo Panoramic P40.17

 

Merlo Panoramic P35.11TT

Mallimerkinnän ensimmäinen luku kertoo maksimi nostokapasiteetin, 35=3 500 kilogrammaa ja toinen luku nostokorkeuden eli 11=11 metriä. Suurimmassa mallissa on 125-kilowattinen moottori (Stage IV), muissa on 55-kilowattinen. Malliston uudet tukijalat tarjoavat vakaampaa toimintaa niiden ”tassunjäljen” suurentumatta. Tukijalat on kiinnitetty suoraan koneiden etuakseleihin, jotka nekin ovat vahvistuneet. Voimansiirtona uusissa Panoramic-koneissa on Merlon hydrostaattinen voimansiirto EPD eli Eco Power Drive. Sen myötä polttoaineenkulutuksen uskotaan alentuvan merkittävästi. ROPS/FOPS-hyväksytyssä ohjaamossa on kymmenen prosenttia enemmän lasipintaa edeltäjään verrattuna ja kaareva tuulilasi parantaa näkyvyyttä työkohteisiin. Käytön turvallisuutta parantaa päivitetty koneen MCDC-turvajärjestelmä. Se tunnistaa automaattisesti käytettävän työlaitteen, puomin ja teleskoopin asennot sekä käsiteltävän kuorman painon. Kuljettajalle tarjotaan näytöllä kaikki nämä parametrit helpolla tavalla graafisessa muodossa.

Merlo Roto 50.35 S hommissa.

Roto-sarjakin saa neljä uutta mallia; 40.16 S, 50.21 S, 50.26 ja 50.35 S. Ensimmäinen on Roto 400 -sarjan pienimmän koneen jousitettu versio. Siinä on myös jousittamatonta versiota suurempi moottori, nyt 88 kW. Keskimmäiset täydentävät Roto 600-sarjaa. Toinen on jousitettu versio ja toinen jousittamaton aiemmasta mallista. Roto Advanced -sarjan 50.35 S tarjoaa Merlo-koneiden suurinta nostokorkeutta 34,2 metrillään. Maksimi nostokapasiteetti on 4 950 kilogrammaa. Rotoissa on Panoramic-koneista tuttu hydrostaattinen EPD-voimansiirto. Samoin ohjaamojen uudistukset myötäilevät Panoramic-sarjaa. Suurimmassa mallissa on uudistunut kapasitiivinen joystick-ohjain, joka havaitsee automaattisesti käden läsnäolon. Ohjaimen vasemmalla sivulla ovat ajosuunnan valintanapit. Myös ylävaunun kääntö onnistuu kättä joystickistä irrottamatta. Siihen on koottu myös muitakin toimintoja hallittavaksi; tukijalkojen ja jousituksen käyttöjä. Roto-koneissa turvajärjestelmä on nimeltään ASCS. Se viestii kuljettajalle havainnollisen graafisen näytön välityksellä koneen toimintoja ja nostojen äärirajoja aina tukijalkojen asentoa myöden.

Merlo Roto 50.35 S

Merlo Cingo M12.3 Evo

Merlon pienikokoisin uutuus on kumitela-alustainen Cingo M12.3 Evo -pienkuormaaja. Sen omapaino on 720 kilogrammaa. Laite on niin sanottu perässä seisottava tai käveltävä malli. Nostokapasiteetti on 1 200 kilogrammaa. Moottorina on 15,5-kilowattinen Kubota. Maksimi siirtonopeus on viisi kilometriä tunnissa. Tela-alustaisena käyttö onnistuu haastavissakin olosuhteissa.

 

 

Ohjaamosimulaattori

Merlon uutuuksiin voi tutustua messualueen eteläisellä ulko-osastolta numero FS1108/3. Osastolla ovat esillä kaikki Panoramic- ja Roto-sarjojen uutuusmallit sekä paljon muita Merlon koneita. Tutustumisen arvoinen on varmasti myös osastolla oleva ohjaamosimulaattori. Se on meilläkin nähtyjen ralli- ja formulasimulaattoreiden kaltainen laite, jossa on uuden Roto-sarjan täysikokoinen ohjaamo. Laitteella voi simuloida kurottajan hommia ohjaamon kallistellessa, kuten ”oikeissakin töissä”. Konepörssi ainakin käy testailemassa vinoa päivää.

 

 

Näkymä Roto-sarjan koneen ohjaamosta.

 

 

Lue seuraavaksi