Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Liebherr Generation 8

Liebherr tulee esittelemään Baumassa uuden kaivukonemallistonsa, joka kantaa nimeä Generation (sukupolvi) 8. Se tulee käsittämään ensimmäisessä vaiheessa kuusi mallia työpainoilla 22-45 tonnia (120-220 kW): R 922, R 924, R 926, R 930, R 934 ja R 938. Näistä kaksi pienintä eli R 922 ja R 924 ovat saatavilla korkeimpien päästörajoitusten mukaan toimivissa maissa. Kolme viimeksimainittua ovat tarkoitettu alempiin päästöluokituksiin eli ne eivät koske esimerkiksi Eurooppaa.

Kaikissa malleissa on moottoritehoja nostettu työkierron nopeuttamiseksi. Vastapainoa on kasvatettu, jolloin kauhakoot ovat nekin aiempaa reilummat. Liebherr hitsaa tunnetusti puomistot tehtaallaan Colmarissa sekä sisältä että ulkosaumoista. Nyt onttoa puomia on onnistuttu entisestään keventämään ja näin kaivu- ja murtovoimat ovat valmistajan mukaan kohentuneet entisestään nekin. Alavaunussa käytetään kestovoideltuja osia entistä enemmän.

Edellisten mallien halogenit on korvattu led-valoilla. Ne ovat pitkäikäiset, antavat hyvän valotehon ja nostavat pimeän ajan työskentelyn tehokkuutta.

Ohjaamossa on ilmajousitettu istuin ja seitsemän tuuman kokoinen kosketusnäyttö. Edelliseen näyttöön verrattuna nyt on tarjolla paljon enemmän dataa. Kaikki nestetasot esimerkiksi ovat tarkistettavissa helposti uudesta näytöstä. Koneen kaivuvipujen herkkyyskin on säädettävissä nyt näytön kautta.  Kamerat taakse ja sivuille on vakiona. Oikean puoleinen sivuikkuna ja tuulilasi ovat tummennetut ja laminoidut kestämään iskuja. Uutta ohjaamossa ovat myös 12 voltin tupakansytyttimen pistoke sekä uusi tasku puhelinta varten. Paneli, missä sijaitsee suurin osa katkaisimista, on sekin uudelleen konstruoitu.

Mallit R 922 (120 kW) ja R 924 (129 kW) ovat siis ensimmäiset uuden malliston jäsenet, jotka koskevat Eurooppaakin. Tyyppimerkinnät ovat pysyneet täysin samoina kuin vuonna 2013 esitellyillä Stage IIIB -malleilla. Uudet kaivukoneet ovat saatavilla lukuisilla eri alavaunuilla, puomistoilla ja lisävarusteilla varustettuna.

Nyt päästöluokka näissä kahdessa on jo Stage V eli Liebherr on ensimmäisten joukossa esittelemässä tähän päästöluokkaan kaivukoneita. Baumassa tultaneen toki näkemään muiltakin valmistajilta samaa linjaa. Tehoa edellä mainittuihin kahteen Stage V -malliin on tullut lisää noin 10 prosentin verran. EGR:ää ei löydy peltien alta, mutta DOC/SCR -järjestelmän lisäksi siellä on nyt partikkelisuodatin maailmaa pelastamassa.

Valmistaja lupaa uusien R 922 ja R 924 vetovoimaan, käännön momentiin ja kaivuvoimiin 5-25 prosentin lisäyksen. Liebherrin myyntijohtajan Martin Schickelin mukaan uusiin kaivukoneisiin saatu tehonlisäys on merkittävä.

Suodattimiin on nyt pääsy maantasossa seisten. Eli polttoaineen suodattimet, moottoriöljysuodatin sekä ilmansuodattimet voidaan kaikki vaihtaa kiipeämättä koneen telojen päälle. Väljempi käynti laajenentulle huoltotasolle helpottaa sekin huoltotoimia. Uusi mallisarja tulee markkinoille siis tämän vuoden aikana ja alle 100 tonnin painoiset kaivukoneet valmistaa Liebherr-France SAS Colmarissa. Bauma 2019 tulee siis olemaan Euroopan ensi-ilta uusille kaivukoneille.

Lue seuraavaksi