Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Kobelcon, Leican ja Engconin kimppakivaa

Kobelco SK210LC-10 -kaivukoneen ohjaamossa kuljettaja morjensteli oikealla kädellä tuon tuostakin. Se ei johtunut tuttavien suuresta määrästä yleisössä, vaan kaivamisen automatisoinnista, jonka kehitykseen osallisina ovat olleet Kobelcon ohella Leica ja Engcon. Työnäytöksessä kuljettaja hallitsi vasemmalla vivulla vain kauhanvartta, kaivupuomin sekä nyt myös kauhan pyörityksen ja kallistuksen hoiti automatiikka. Järjestelmän avulla kokemattomankin kuljettajan luvataan saavan aikaan siistiä, ennakkosuunnitelmat täyttävää luiskaa, kaatoa tms.

Katso äiti, melkein ilman käsiä. Kobelcon osastolla kuljettajalla oli osittainen oikean käden käyttövapaa. Kaivutapahtuman automatisoinnin herkkua ovat Kobelcon kanssa olleet leipomassa Engcon ja Leica.

Tämäntyyppiset järjestelmät lisääntyvät ja saa nähdä, milloin niitä näkee työmailla aivan oikeissa tositoimissa. Näytöksissä toki herättävät ihmetystä. Koneessa on Kobelcon lisävarusteena saatava erikoisventtiilistö ja Leican asentama Geosystem on kalibroitu myös soveltuvaksi kallistuvalle kauhanpyörittäjälle. Järjestelmä tulee saataville vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä ja vain Euroopassa.

Baumassa Kobelco ilmoitti myös, että 2D Trimble Earthworks -koneohjausjärjestelmä on saatavana tehdasasennuksena edellä mainittuun 21 tonnin koneeseen. Ja markkinoille sekin tulee niin ikään ensi vuoden alussa. 2D on myös päivitettävissä 3D-tasolle.

Osastolla nähtiin edelleen vuonna 2021 Eurooppaan lanseerattava akkukäyttöinen kaivukone 17SR. 1,7 tonnia painavan kaivukoneen sähkömoottorin valmistaja on Deutz AG. Jo ennakko-Baumoissa kerrottiin, että malliston suurin, reilut 80 tonnia painava SK850LC-10E on nyt saatavilla myös Euroopassa. Purkuversiokin on kehitteillä. Japanilaisvalmistaja tulee tulevaisuudessa tuomaan markkinoille vieläkin järeämmän, 100 tonnin mallin SK1000D. Aikataulusta ei ole tosin vielä tietoa.

Kobelcon akkukäyttöinen minikaivukone tulee markkinoille vasta kahden vuoden kuluttua.

Kobelcon kaivukonemallisto käsittää 22 mallia ja niistä on olemassa yhteensä 67 varianttia. Kuten jo ennakoissa todettiin, tämän vuoden mielenkiintoisiin uutuuksiin suomalaisesta näkökulmasta kuuluvat Stage V -mallit SK75SR/NSR-7 ja SK85MSR/NMSR-7. Kokoluokat ovat 7-8 tonnia.

Lue myös: Bauma 2019: Kobelcon suurin.

Myös Kobelco ajaa testeissä Japanissa sisään tulevia 5G-yhteyksiä hyödyntävää etäohjausta. Nimi on K-Dive concept ja Baumassa pääsi jo ottamaan tyyppejä. Tulevaisuudessa koko työmaa siirtyy monitoreille reaaliajassa.

Lyhytperäinen Kobelco SK75SR-7 osuu suomalaisittain mielenkiintoiseen 7-8 tonnin kokoluokkaan.

Lue seuraavaksi