Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: John Deerekin edustettuna

Moni taisi hieraista Baumassa silmiään Wirtgenin osastoa tutkiessaan. Keltaisten John Deere -merkkisten koneiden rivistö esiintyi ensi kertaa laajasti Euroopan maaperällä. Tänne ei tosin ole luvassa niiden invaasiota, vaan niitä esiteltiin John Deeren markkina-alueilta kuten Amerikasta tuleville asiakkaille myös myyntitarkoituksessa. Tiehöylät tosin ovat nyt myynnissä Saksassa ja Ranskassa. Syy, miksi nämä keltaiset JD-koneet olivat kattavasti esillä, on tietenkin se, että Deere & Company osti 4,6 miljardilla eurolla Wirtgenin vuonna 2017. Suomeen ei siis esimerkiksi näitä keltaisia kaivukoneita tarvitse odottaa.

Osastolta tavoitettu, Wirtgen Finlandin Ari Tulus esitteli Konepörssille uusia, kahden metrin työleveyden omaavia kylmäjyrsimiä. Tämä Wirtgenin vajaat 30 tonnia painava kokoluokka on Suomessakin erittäin suosittu. Niitä löytyy usealta eri asfalttitöihin erikoistuneelta yritykseltä.

”Näihin uusiin koneisiin on tehty noin 600 erilaista muutosta ja parannusta. On uudet hallintalaitteet, automatiikkaa on tullut rutkasti lisää ja ennen kaikkea myös rummun vaihto on nyt erittäin helppoa”, aloittaa Tulus.

Uusiin malleihin W 210 Fi, W 200 Fi ja W 200 F on saatavana 2,0, 2,2 ja 2,5 metrin levyiset rumpu-/rumpukoteloyhdistelmät. Maksimi jyrsintäsyvyys on 300 millimetriä. Rumpukotelo on kokonaan uusittu. Rummulle on kehitetty pikavaihtosysteemi, johon kuluu valmistajan mukaan nyt aikaa alle puoli tuntia ja kaikki toimenpiteet tehdään kaukosäätimen avulla.

”Sivulevy aukeaa hydraulisesti, kun se ennen oli pulttikiinnitteinen. Rummun kiinnitys on yhdellä mutterilla”, jatkaa Tulus.

Ari Tulus ja rummun vaihdossa käytettävä kaukosäädin.

Avain kiinnitetään mutteriin, tuetaan maahan ja rumpua eri suuntiin pyörittämällä hoituu avaus ja kiinnitys ilman lihasvoimaa. Vaihdettavan rummun alle työnnetään kelkka ja uusi rumpu on nopeasti paikoillaan. Jopa kiinnitysmomentti ruuville hoituu automaattisesti.

”Maanteillä käytettävä timanttiterärumpu kannattaa usein kaupunkimaisemissa vaihtaa perusterillä varustettuun rumpuun, kun esimerkiksi piilossa olevat kaivonkannet voivat katkoa teriä. Nyt rumpu tulee tosiaan myös vaihdettua, kun tarve on ilmeinen. Kaikki vanhat rummut sopivat uusiinkin malleihin”, valistaa Tulus.

Terät ja niiden kiinnitys on sekin pantu uusiksi. Piikkimalliset terät ovat uutta X2-mallistoa. Aluslevy on paksumpi ja kovempaa materiaalia. Aluslevyn uuden paremman kartion ansiosta piikinpitimelle luvataan pidempää käyttöikää. Myös veden suihkutukseen on tehty muutosta. Piirejä on neljä. Jos esimerkiksi lisäjyrsintä joudutaan tekemään vain metrille, säästyy vettä, kun veden ruiskutuskin voidaan säätää kapeammalle kaistaleelle.

Perämiehellekin on nyt tarjolla perus viiden tuuman näyttöpaneelin vaihtoehdoksi seitsemän tuuman näyttö. Perinteisen paneelista tehtävän jyrsintäsyvyyden säädön ym. lisäksi jalkamies näkee muun muassa moottorin ja hydrauliikan parametrit myös omasta näytöstään. Sama näkymä on käytössä tietenkin myös kuljettajalla. Lasermittauksen avulla saadaan nyt todellisesta jyrsintäpinta-alasta data talteen. Kapea lisäjyrsintä tallentuu oikein ja kaikki jyrsintään liittyvä informaatio kuten pinta-ala ja kuljettu matka tallentuvat muistiin ja myös pilveen. Tämä järjestelmä kantaa nimeä WPT (Wirtgen Performance Tracker).

Kuljettaja voi työpäivänsä päätteeksi lähettää nappia painamalla työsaavutuksensa eteenpäin. Tiedostoformaatti on XLS (Excel) tai PDF (Acrobat Reader).

Tiivistyksessä alustavaa säästävän, halkaistun rummun puolien synkronointi ei ole aiemmin onnistunut, mutta Hamm on kehittänyt ainoana valmistajana ainutlaatuisesta oskilloivasta valssista halkaistun version. Nyt tätä ainutlaatuista, itsestään säätyvää järjestelmää voidaan paremmin hyödyntää kaupunkiolosuhteissa. Jyriin DV70 ja DV90 saatavilla oleva järjestelmä oli ensi-illassa Baumassa ja jyrämallissa DV+ 90i VS-OS. Jyrissä operoidaan kahden erillisen, mekaanisesti toisistaan riippumattoman oskillointiyksikön avulla.

Jyrsimen rummun kiinnitys hoituu yhdellä mutterilla.

Myös jyrsimen veden suihkutukseen on tehty muutosta. Piirejä on neljä

Lue seuraavaksi