Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Caterpillar, etähallintaan uusia työkaluja

Caterpillar on lanseerannut älylaitteilla käytettävän sovelluksen (Cat® App), jolla voidaan seurata oman Cat-kaluston dataa vaikkapa kaivukoneen ohjaamossa tai kuormaa odotellessa kuorma-auton ratin takana. Tutut etäseurantaan kuuluvat asiat kuten sijainti, huoltotiedot, vikatilanteet, käyttötunnit ym. aukeavat nyt siis helposti työmaallakin. Kännykän näytölle saadaan nyt samaa dataa kuin my.cat.com-palvelusta. Käyttö edellyttää tietenkin käyttäjätunnusten hankintaa.

Caterpillarin mukaan uusi sovellus on kehitetty asiakkaiden näkökulmasta tarjoamaan urakoitsijalle työväline kaluston helppoon seurantaan kentällä. Sovelluksen julkaisemista on edeltänyt 150 asiakkaan ja jälleenmyyjän yhdessä tekemä kehitystyö. Kaikilta kerättiin myös vinkkejä siitä, minkälaisia asioita he pitävät tärkeinä työmailla hallittavaksi.

Koneiden tarkat käyttötunnit ja sijainti, mahdolliset häiriöt tekniikassa ja huoltojen aikataulujen seuraaminen nousivat Caterpillarin kyselyssä johtaviksi teemoiksi. Kännykän avulla voidaan nyt myös tilata varaosia ja huoltoa. Jopa uusien koneiden käynnistys onnistuu tunnistautumalla oman kännykän ja henkilökohtaisen koodin avulla. Sovellus on saatavilla ilmaiseksi Apple iTunes- ja Google Play -kaupoista. Koneiden ylläpitoa helpottamaan ja tehokkuutta nostamaan Caterpillar on kehittänyt myös niin sanotun etäpalvelun (remote troubleshoot).

Käyttäjän antaessa esimerkiksi huollolle luvan kytkeytyä etäpalveluun, voidaan koneen ongelmatilanteita tutkia kenenkään saapumatta paikalle. Vikojen etsintä voidaan toteuttaa satojen tai tuhansienkin kilometrien päästä. Myös koneessa olevia ohjelmistoja voidaan päivittää tätä kautta, koneen ollessa normaalissa työssä (Remote Flash).

Kun koneen tekniikkaa voidaan nyt analysoida etänä, on asentajan helppo valita oikeat varaosat jo ensimmäiselle käynnille. Tämä Remote-huoltopalvelu on ensivaiheessa saatavana muun muassa uuden sukupolven kaivukoneisiin sekä muutamaan tiehöylä- ja puskukonemalliin. Teoriassa etäseuranta kuulostaa hienolta ja edistykselliseltä. Nyt ollaan kuitenkin palvelun alkuvaiheessa, joten tulevaisuus osoittaa kuinka suuren hyödyn loppukäyttäjä sillä lopulta saavuttaa.

Tulevaisuudessa työmaan asiat kulkevat yhä enenevässä määrin pilveen ja takaisin. Caterpillarin kännykkäsovellus auttaa työmaan koneiden hallinnassa ja löytyy ladattavaksi nimellä Cat® App.

Lue myös: Bauma 2019: Caterpillar laittaa säännöt uusiksi.

Etäyhteys auttaa, kun ongelmia ilmaantuu. Kuvan optimitilanteessa: 1. Asiakas soittaa myyjän huoltoon ja kertoo ongelmasta. 2. Huollossa avataan etäyhteys, jonka avulla päästään kiinni koneen tietoihin. Vika paikallistetaan työmaalla käymättä. 3. Jos nähdään tarpeelliseksi, asentaja saapuu työmaalle ja toivon mukaan oikeilla varaosilla varustettuna. 4. Etäyhteyden ollessa auki jälleenmyyjän henkilöstö tutkii, ovatko koneen ohjelmistot ajan tasalla. Mikäli päivitettävää on, otetaan käyttöön Remote Flash -sovellus ohjelmiston ajan tasalle saattamiseksi. 5. Kone on saatu täyteen iskuun mahdollisimman lyhyessä ajassa.

Lue seuraavaksi