Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Bell esittelee uuden kaksiakselisen dumpperin

Bellin dumpperiperhe saa uuden kaksiakselisen ja nelivetoisen mallin. Sen mallimerkintä on B45E 4×4. Isoveljensä B60e:n ja pikkuveljensä B30E:n tavoin uutuusmalli soveltuu kaivostoimintaan ja maarakennusurakointiin.

Bell B45E 4×4

Kaksiakselin mallin eturunko on sama, joka on käytössä vastaavankokoisessa kolmeakselisessa mallissa (6×6). Moottorina on MTU:n 390-kilowattinen, kuusisylinterinen diesel, vääntöä 2 460 newtonmetriä. Vaihteistona Allisonin seitsemänpykäläinen automaatti. Molemmilla akseleilla on märkäjarrut, jotka toimivat yhteistyössä moottorijarrun kanssa. Hidastumisvoimaa voidaan määritellä ennalta.
Ohjaamo on valmistajan tyyliin tilava ja näkyvyys kaikkiin suuntiin hyvä. Kuljettajan työympäristö on myös mukava tarjoten hyvät lähtökohdat tehokkaalle työskentelylle.
Takarungon ja 25 kuutiometrin lavan suunnittelu noudattelee Bellin kaksiakselisten lippulaivaa, B60E:tä. Konstruktio on tarkoitettu ankariin olosuhteisiin. 55-tonnin taka-akseli on peräisin saksalaiselta Kessleriltä. Takana on 21.00R35-paripyörät, jotka takaavat 41 tonnin kantavuuden. Etupäässä on hieman pienemmät, 29 tuuman renkaat. Ajomukavuutta voi parantaa lisävarusteena saatavan mukautuvan etujousituksen avulla (Bell Comfort Ride).

Bellin muiden kaksiakselisten mallien tavoin B45E:ssä on lavan alle sijoitetut kippisylinterit. Leveä rakenne ja tasainen pohja helpottavat kuormausta. Lisävarusteena saatava lavalämmitys helpottaa lavan tyhjentymistä kippauksissa, koska lämmitys vähentää materiaalien tarrautumista lavaan. Valmistajan mukaan kaksiakselisen lava tyhjenee paremmin kuin kolmeakselisen. Lavan tyhjennyskorkeus (max. kippauskulma) on ohjelmoitavissa. Lavan lyhyen rakenteen johdosta sen reuna nousee kippauksessa ylimmillään 6,4 metriin.

Tristan du Pisanie

”Bell B60E -dumpperi soveltuu suuren kokonsa ja tehonsa johdosta päärooliin suurilla avokaivoksilla ja louhoksilla maailmanlaajuisesti. Nyt esiteltävän B45E:n tehtävät tulevat olemaan toisaalla”, sanoo Bell Equipmentin markkinointipäällikkö Tristan du Pisanie. ”Se soveltuu pienemmille työmaille sekä paikkoihin, joissa maasto-olosuhteet ovat erittäin vaativat. Monet valmistajat ovat jättäneet 40-tonnisen koneen pois ohjelmastaan. Belliltä uskotaan uuden B45E:n tarjoavan tehokkuutta hankaliin ja liukkaisiin olosuhteisiin. Runko-ohjaus ja kiertyvä runkonivel tekevät koneen käytöstä turvallisempaa.
Nelivetoinen malli (4×4) soveltuu paremmin hitaisiin nopeuksiin ja lyhyempiin ajoihin, jossa se tarjoaa myös taloudellisempaa ajoa verrattuna kaksivetoisiin malleihin (4×2). Ne on yleensä suunniteltu suuremmille nopeuksille ja pidemmille matkoille.
”Alhaisemmalla polttoaineenkulutuksella on suora vaikutus tuottavuuteen. Toinen merkittävä seikka on renkaiden kuluminen”, jatkaa du Pisanie. ”Kokemukset ovat osoittaneet, että 4×4-dumppereiden takarenkaat kuluvat huomattavasti vähemmän kuin vastaavien 2-vetoisten (4×2). Sillä, että jokainen pyörä vetää ja runkonivel kiertyy, on näköjään merkitystä.”

Bell B60E 4×4

Bell B30E 6×6

Bell B45E 4×4 -koneita saadaan markkinoille jo heti kevään Bauma-messujen jälkeen. Uutta mallia tullaan valmistamaan muiden 4×4-mallien ohella Bell Equipmentin tehtaalla Etelä-Afrikassa. Ensimmäiset asiakastoimitukset tapahtuvat alkukesällä.

Bell on vahvasti mukana työkoneiden päästöjen alennuksessa. Dumppereissa käytettävät polttomoottorit tulevat päivittymään lähitulevaisuudessa Stage IV -päästöluokasta Stage V:een. Moottorit tulevat Mercedes-Benz/MTU:lta, jonka kanssa Bell on tehnyt pitkään yhteistyötä. Moottorin pakokaasujen jälkikäsittelyn tehostaminen on se tapa, jolla uudet päästörajat saavutetaan. Kaikki uudet jälkikäsittelyn komponentit sijoitetaan yhteen koteloon, ohjaamon taakse. Messuosastolla lisää näistä kiristyvistä määräyksistä ja Bellin ratkaisuista asiaan.
Osastolla voi tutustua myös Bellin satelliittipohjaisen kalustonseurantaohjelmiston (Fleetm@tic®) uusiin ominaisuuksiin. Perusohjelma itsessään täyttää jo kymmenen vuotta.

 

Bellin tuotevalikoima on esillä hallissa B5, osaston numero on 148.

 

Bell B20E -dumppereita jonossa kuljettimen alla.

Bell B30E 4×4

 

 

Lue seuraavaksi