Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Wirtgen – kaikki tienrakennukseen

Wirtgen Groupin omistajaveljekset Stefan ja Jürgen Wirtgen kertoivat osastonsa Baumassa olevan toiseksi suurimman Liebherrin jälkeen. Muun muassa asfalttiasemia valmistava Benninghoven oli ensi kertaa nyt myös osa Wirtgenin osastoa. Veljekset ovat olleet yhtiön johdossa nyt lähes 15 vuotta ja tänä aikana kansainvälisen yrityksen liikevaihto on kasvanut  yli kahteen miljardiin euroon. Henkilökuntaakin on noin 7000.

Benninghoven liitettiin vuonna 2014 yrityskaupan myötä muiden yritysten tuotenimien eli Wirtgenin, Vögelen, Hammin ja Kleemannin seuraan. Nyt Wirtgen Group onkin niin sanottu “full liner” eli sen tuotevalikoimat kattavat tienrakennuksen eri sektorit alkaen maantiivistyksestä ja päätyen asfaltin valmistukseen ja levitykseen.

Hammin uudet runko-ohjatut DV+ -asfalttijyrät käsittävät painoluokat 7-9 tonnia. Mallistossa on kuusi jyrää kahdessa eri malliversiossa eli DV+ 70i (56 kW) ja DV+ 90i (75 kW). Molemmista on saatavilla verisiot yhdellä täryvalssilla+oskilloivalla valssilla (VO) tai kahdella täryvalssilla (VV) sekä niin sanottuna yhdistelmäversiona (VT), jossa on kumipyörät takana.

Uusiin jyrämalleihin on kasvatettu vesi- ja polttoainesäiliön kokoja. Molempien täyttäminen onnistuu maantasosta. Vesisäiliöt on yhdistetty putkella toisiinsa, joten niiden täyttö onnistuu yhdestä paineistetusta täyttöpisteestä maantasossa. Sen lisäksi vesisäiliöiden täyttö onnistuu myös perinteisesti yläpuolelta painovoimaisesti.

DV+ jyrissä on Hammin kehittämä uusi “easy drive” -järjestelmä, jota ovat olleet ideoimassa niin yliopistot, ergonomian ammattilaiset kuin jyräkuljettajatkin eri maissa. Vakioversiossa istuin voidaan kääntää 90 astetta puoleensa sekä siirtää tarpeen mukaan oikeaan tai vasempaan reunaan.

Optiona saa sähköisesti nostettavan istuimen 350 asteen kääntömahdollisuudella. Edelleen istuimen jousitus ja syvyys sekä molemmat käsituet ovat säädettävissä kuljettajan anatomian ja mieltymysten mukaan.

Hallintajärjestelmä on keskitetty uuteen hallintavipuun ja sen lähiympäristöön. Useimmin tarvittavat katkaisimet on keskitetty lähimmäs hallintavipua. Ohjauspyörästä tosin hallitaan edelleen runko-ohjausta.

Iso näyttöruutu ohjauspyörän oikealla sivulla on kielivapaa, sillä kaikki on toteutettu värikoodatuin symbolein.  Ohjaamosta on esteetön näkyväisyys rumpujen kulmiin. Lattiassa on myös lasilla peitetty tähystysluukku rummuille.

Moottoriteknologia on päästövaiheessa Stage IIIB ja peltien alla pakokaasuja puhdistaa partikkelisuodatin.

Jyriin on saatavana automaattinen pysäytystoiminto, joka sammuttaa moottorin, kun hallintavipuun ei ole koskettu asetettuna ajanjaksona.

Kompaktin pään jyräuutuuksista oli esillä mallit H 5i (4,8 t) ja H 7i (6,3 t). Kubotan dieseleillä varustetut mallit ovan niin ikään Stage IIIB-yhteensopivia.

Uusi kylmäjyrsin W 150 CFi  täydentää CFI-perheen neljäjäseniseksi. Mallisto kattaa nyt jyrsintäleveydet 1000-1500 millimetriä. Maksimi jyrsintäsyvyys on 330 millimetriä. Päästöluokka on Stage IV. Koneen työpaino on noin 20 tonnia.

Lue seuraavaksi