Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Suurin ja kaunein

Jos aiot ensi vuoden keväällä (11.-17.4.) suunnata Saksan Müncheniin ja Bauma-näyttelyyn, niin muista varoittaa jalkojasi ajoissa. Nyt tämä vuonna 1954 ensimmäisen kerran pidetty näyttely nimittäin kasvaa pinta-alaltaan jälleen. Kun vuonna 2013 käytössä oli 57 hehtaaria, niin nyt näytteilleasettajille on raivattu tilaa reilut kolme hehtaaria enemmän.

Tämä tarkoittanee sitä, että vuoden 2013 näytteilleasettajien määrä 3300 tullaan lyömään. Perinteisesti viimetipan varaajat ovat jääneet jonotuslistalle ja valitettavasti myös useimmiten Bauman ulkopuolelle.

Kyseessä on sen luokan kinkerit, että on syytä varata useita päiviä vierailuun. Monet viettävät Münchenissa viikonkin ja silti jotain jää vielä näkemättä. Näyttelyn mittakaavaa ei millään käsitä, ennen kuin on käynyt paikalla.

Vierailin ensimmäisen kerran Bauma-näyttelyssä vuonna 1989 (kuva), jolloin messukenttä sijaitsi vielä aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Paikka oli Theresienwiesenin aukiolla, missä nykyään pidetään Euroopan suurimmat olutbakkanaalit eli Oktoberfestit. Bauma kasvoi kuitenkin nopeasti ulos Theresienwiesenin nahkahousuista.

Uuteen messukeskukseen Riemiin, lähelle lentokenttää nykyiseen paikkaansa, Bauma siirtyi vuonna 1998. Näytteilleasettajia oli tuolloin ”vain” vajaat 2000 kappaletta. Uudessa osoitteessa alkoi samalla Bauman hillitön kasvu kohti nykyisiä mammuttimaisia mittasuhteita. Ensimmäisessä uuden ajan Baumassa kävi jo lähes 400 000 ihmistä. Noista ajoista luku on vakiintunut puoleen miljoonaan.

Tosin vuonna 2010 (kuvat) islantilaiset päättivät tehdä hieman kiusaa kaikille Baumaan matkaajille avaamalla Eyjafjallajökull-tulivuoren tuhkaluukut ja halvaannuttamalla lentoliikennettä. Minä, kuten monet muutkin pohjolan asukkaat, huristelin Etelä-Saksaan henkilöautolla. Kuka meni tuolloin Baltian, kuka Ruotsin kautta. Tuhkapilvi kuitenkin rokotti kävijämäärästä noin 100 000 ihmistä pois.

Messuorganisaation mukaan ensi kevääksi varattuna on noin 3000 osastoa. Lopullisen luvun uskotaan asettuvan noin 3400:aan.

”On hämmästyttävää, kuinka innokkaasti yritykset ovat varanneet osastoilleen tilaa. Toki haluamme tarjota mahdollisimman monelle yritykselle mahdolisuuden osallistua keväällä maailman suurimpaan rakennuskonenäyttelyyn. Valitettavasti rajallinen tila on saanut aikaan sen, että kaikille näytteilleasettajille ei ole pystytty tarjoamaan niin paljon neliöitä kuin ovat halunneet”, kertoi Messe Münchenin toimitusjohtaja Klaus Dittrich (kuva) elokuun 2015 lehdistötilaisuudessa Tukholmassa.

Bauma 2016 pitää sisällään enemmän kaivostoimintaa tarjoavia yrityksiä kuin aiemmin eli noin 700 näytteilleasettajaa tulee esittelemään kaivoksille sopivaa kalustoa ja palveluita. ”Mining Inside” on ikäänkuin näyttely näyttelyn sisällä. Yksi halli on pyhitetty kokonaan kaivossektorille.

Näytteilleasettajia on mukana useista eri maista, myös Suomesta. Lukumääräisesti eniten niitä on  Saksasta, Italiasta, Turkista, Alankomaista, Espanjasta, Englannista, Amerikasta, Itävallasta, Ranskasta, Ruotsista ja Sveitsistä. Yhdeksällä maalla tulee olemaan omat kansalliset paviljonkinsa.

Vuonna 2013 Suomesta paikalla oli 43 yritystä omalla osastollaan.

Bauma sattuu taloudellisesti epävakaaseen kohtaan, jos tilannetta tarkastellaan maailmanlaajuisesti. Kiinan nykyvaikeudet tiedetään. Pörssi on vaikeuksissa ja yuan (renminb) on devalvoitu rajusti kilpailukyvyn parantamiseksi. Maailman talousveturi yskii ja pärskeet leviävät koko maailmaan. Ensimmäisen vuosipuoliskon 2015 kappalemääräinen rakennuskonemyynti onkin Kiinassa pudonnut edellisvuoteen verrattuna peräti 37 prosenttia. Poliittisen maailman silmätikkuna olevan Venäjän konekauppa ei käy senkään vertaa, pudotusta peräti 72 prosenttia.

Myös Afrikan (-25%) ja latinalaisen Amerikan (-32%) kehitykset ovat alkuvuodesta olleet miinusmerkkisiä. Lähi-Itä (+13%), Pohjois-Amerikka (+10%) ja Eurooppa (+4%) ovat poikkeuksia alaspäin osoittavien käyrien joukossa.

Tällaisessakin vaikeassa tilanteessa Bauma lunastaa paikkansa ensi keväänä. Nykyteknologiaan on syytä tutustua, sillä paineet oman liiketoiminnan tehostamiseen ovat läsnä kaikkialla maailmassa.

Oheisessa videossa koko Baumaan tutustutaan alle kolmessa minuutissa. Ei onnistu vasta-alkajalta.

Matkan varaamisella on kiire ainakin hotellien suhteen. Kaupunki täyttyy ja huonehinnat ovat karanneet pilviin. Se on suuri ongelma myöskin Messe Münchenille. Lukuisia valituksia keränneestä asiasta on kuulemma neuvoteltu kaupungin hotellien kanssa, mutta turhaan. Euron kuvat vilkkuvat hotellien johtajien silmissä keväällä yhden viikon ajan, eikä mikään pyydetty hinta hotellihuoneen virkaa tekevästä siivouskomerostakaan ole heidän mielestään liikaa. Kahden tähden luukkuhotellissa voidaankin kiskoa kirkkain silmin 400 euroa yöltä. Siitä huolimatta hotellit tulevat olemaan täynnä. Taidan pakata teltan mukaan. Tietääkö kukaan saako Liebherrin osastolle leiriytyä?

Lue seuraavaksi