Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Rautakarnevaalit tulossa

Konepörssi tarjoilee täällä nettisivuillaan sekä tulevissa lehdissä kevällä Münchenissa (11.-17.4.) pidettävän Bauma-näyttelyn ennakkomaistiaisia. Jokainen Bauma rikkoo aina ennätyksiä ja tälläkin kertaa noin 60 hehtaarin alue myytiin hyvissä ajoin täyteen viimeistä osastoa myöten. Satoja ulkopuolelle jääneitä yrityksiä on myös jonotuslistalla.

Bauma vetää alan ihmiset yhteen, on sitten lama tai ei. Nyt Euroopassa ollaan lievästi kolmen vuoden takaista tilannetta paremmassa asemassa, mitä tulee rakennusalan suhdanteisiin. Tosin vuonna 2013 koko maailman konemarkkinat vetivät paremmin, johtuen suurelta osin Kiinan suuresta osuudesta. Se on sittemmin radikaalisti pienentynyt. Kun Bauma avaa porttinsa maanantaina 11.4., on porteilla kuhinaa. Tungos on perinteisesti jo heti startissa melkoinen.

Koko maailman rakennuskonemarkkinoille povataan Off-Highway Research –tutkimuslaitoksen mukaan 3,9 prosentin kasvua tälle vuodelle vuoteen 2015 verrattuna. Kappalemääräisesti se tarkoittaa noin 760 000 koneyksikköä.

Viime vuonna vastaava luku oli 730 000, eli kasvu on noin 30 000 kappaletta. Edelleen ollaan kaukana ennätysvuodesta 2011. Tuolloin myynti oli hieman yli miljoona koneyksikköä. Kasvua odotetaan Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Intiaan.

Maailman konemarkkinoiden monivuotinen veturi Kiina on kokenut kovia. Sen vuosia kestänyt valtava myynti huipentui vuonna 2011, kun kaikkiaan 435 070 konetta toimitettiin työmaille.  Kiina veti tuolloin koko maailmanmarkkinalukeman yli miljoonan. Nyt Kiinan myynti on pudonnut 70 prosenttia ollen vain 131 345 rakennuskonetta viime vuonna. Tämä kuluva vuosi asettunee Kiinassa samaan tasoon, suurta kasvua ei ole odotettavissa.

Samalla Kiinan valtava rakennuskoneteollisuus on ajautunut vaikeuksiin. Valmistuskapasiteettia on tarjolla reilusti yli todellisen tarpeen, mikä johtanee koneiden polkumyyntiin etenkin Aasiassa. Kiinan markkina tuskin nousee noihin ennätyslukemiin enää koskaan.

Euroopan kokonaismyynti oli viime vuonna reilut 125 000 kappaletta ja täksi vuodeksi luvun ennustetaan kasvavan noin 5000 yksikköä. Pohjois-Amerikka nousee nelisen prosenttia, mikä tarkoittaa 186 000 rakennuskoneen myyntiä.

Samansuuntainen kehitys tultaneen rekisteröimään Intiaan. Vuoden 2015 myynti (38 554 kpl) kiipeää yli 46 000 kappaleen ketterästi kuin rakennustyöläinen raudoitusverkossa.

Japani sen sijaan on alamäessä, mitä tulee konemyyntiin. Vajaan 80 000 koneen vuosimyynnin odotetaan tänä vuonna laskevan noin 6 000 yksikön verran.

Messujärjestäjät kutsuvat aina Bauma-vuoden tammikuussa Müncheniin ammattilehdistöä ympäri maailmaa tutustumaan näytteilleasettajien tulevaan tarjontaan. Eri valmistajien kanssa jutellessa päälimmäisenä oli lievä positiivinen odotus tulevaisuudesta. Riippuen kuitenkin sektorista, millä toimitaan. Monet isot maarakennuskonevalmistajat joutuivat viime vuonna supistamaan tuotantoaan ja jopa irtisanomaan henkilökuntaansa.

Poikkeuksiakin on. Jotkut konevalmistajat ovat toimineet kapasiteettinsa ylärajoilla. Hyvä kysyntä on ollut esimerkiksi tienrakennuksen koneilla ja laitteilla. Muutama  jyrävalmistaja hehkutti ennätysmyynnillään. Hamm on yksi nopeasti myyntiään nostaneista yrityksistä.

Kaivosteollisuuden vaikeudet sen sijaan jatkuivat. Hyvä mittari on perinteisesti kaivoskoneiksi luokitetujen, yli 250 tonnia painavien kaivukoneiden myynti. Muutaman vuoden takaisesta, yli 400 koneen vuosimyynnistä on pudottu hieman yli sataan.

Raaka-aineita ei maailmassa kuluteta entiseen tapaan, mikä on laskenut niiden hintoja ja samalla syönyt kaivostoiminnan kannattavuutta.

Moottorien päästörajojen tiukentuminen on sanellut viime vuosina koneiden kehitystä ja aiakatuluttanut uusien mallien esittelyä. Baumassa Stage IV on jo käytössä yleisesti ja uutuudet rajoittuvat mallisarjojen täydentämiseen.

Monet puhuvat nyt Stage IV-malleista, joissa on jo Stage V-vaiheen valmius. Se tarkoittaa sitä, että seuraava tulossa oleva vitosvaihe voidaan toteuttaa ilman suuria mutoksia koneen runko- tai muissa rakenteissa.

Bauma Münchenissa on kiistatta maailman suurin kansainvälinen rakennusalan näyttely. Harva kuitenkaan tietää, että vuoden 2013 näyttelyn messuvieraista 60 prosenttia (322 251) tuli edelleen Saksasta ja reilut 212 000 muualta maailmasta. Ulkomaisista vieraista suurinta ryhmää edustivat itävaltalaiset (35 374) ja sveitsiläiset (22 976). Suomi oli neljästoista 3 915 kävijällään ja jäi puolitoista tuhatta jälkeen Ruotsista (5 510), joka oli sijalla kahdeksan.

Näytteilleasettajissa Saksa ei edustanut ihan yhtä suurta osaa kuin kävijöissä. Noin 39 prosenttia osastoista (1347) oli saksalaista alkuperää ja loput 2075 ympäri maailmaa. Italia oli Saksan ulkopuolisista ykkönen 477 yrityksen voimin ja Kiina kakkonen 323 osastollaan.

Suomalaisia yrityksiä mukana oli 43 ja tällä heltisi 13. sija Ruotsin ollessa yhdestoista 54 osastollaan. Tänä vuonna suomalaisten yritysten lukumäärä on   kolmen vuoden takaista suurempi eli 48. Esimerkiksi kuvan Allu on mukana Baumassa jälleen.

Näytteilleasettajien kokonaismäärä on sekin hieman suurempi, sillä aluetta on kyetty suurentamaan vielä kolmisen hehtaaria.

Nyt ollaan kuuleman mukaan äärirajoilla alueen suhteen. Kasvua ei enää tulevina vuosina voi tulla kuin alas- tai ylöspäin. Mitä luultavammin edellä mainitut luvut pysynevät suhteellisesti samalla tasolla tulevassakin Baumassa.

Suurten messuosastojen kokoaminen vie aikaa. Liebherrin osaston keskellä olevaa kerrostaloa rakennetaan parhaillaan.

Siihen kuluu muun muassa 7 000 neliömetriä lasia, joiden yhteenlaskettu paino on noin 250 tonnia. Koko osaston pystyttäminen vie puolisen vuotta.

Ja vielä viimeksi viesti niille, joilla ei vielä ole matkaa varattuna. Asiaa annattaa edelleen tiedustella. Monet yritykset varaavat jo aina Baumasta lähtiessään tukun tuttuja hotellihuoneita. Peruutuksia voi näihin tulla eli majoitustilaa voi viimetipassa avautua läheltäkin messualuetta. Tosin tyhjällä lompakolla varustautuneena ei kannata liikkeelle lähteä.

Jokainen huoneeksi luokiteltava kolo maksaa maltaita. Perushotellihuoneesta voi helposti joutua maksamaan 400-500 euroa yöltä.

Hotellien omistajat kääntyvät häikäilemättömiksi ryöväreiksi Baumaviikon ajaksi. Messujärjestäjä kertovat yrittäneensä hillitä hotellihuoneiden hintojen nousua neuvottelemalla hotellien johtajien kanssa. Mutta turhaan.

Silloin isketään, kun on tilaisuus. Ja se tilaisuus on kaikkien maailman rautaa rakastavien ihmisten kohtauspaikka; Bauma 2016.

Lue myös: Bauma 2016: Suurin ja kaunein.

Lue seuraavaksi