Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Metsola Group ja Tadano HTLJ

Metsola Groupin omistajat Pia ja Olavi Metsola sekä Joensuun Nostajat Oy:n toimitusjohtaja Jorma Määttä tutustuivat Tadanon osastolla Baumassa  uuteen tulokkaaseensa, 220 tonnin Tadano ATF 220G-5 –ajoneuvosnosturiin (68 m).

Uuden ajoneuvonosturin hankinnassa ei sinänsä ole Metsoloille mitään uutta, mutta uudentyyppinen lisälaite sen sijaan herättää erityistä mielenkiintoa.

Tadanon mukana Suomeen nimittäin saapuu lisälaite, joka kasvattaa ajoneuvonosturin käyttöominaisuuksia reilusti. Hydraulisesti pitenevä ja 60 astetta kallistuva (luffaava) teleskooppijatke HTLJ (Hydraulic Telescopic Luffing Jib) esiteltiin Baumassa jo vuonna 2013, mutta kyseessä on nyt ensimmäisiä Suomeen saapuvia HTLJ-jatkeita.

Jatkeen asentaminen onnistuu ilman toista nosturia, sillä kuljettajaa kytkee sen nostovaijerin ja jatkeen oman hydraulisylinterin avulla paikoilleen. Valmistajan mukaan kytkemiseen kuluu noin 30 minuuttia.

Perinteisen ristiikopuomijibin avulla taakan nostaminen aivan nosturin vierestä ei onnistu, mutta HTLJ:n avulla kyllä. Aivan ulos työnnetty teleskooppivarsi antaa 21 metrin lisäulottuvuuden.

https://www.youtube.com/watch?v=pzk32AHz5Ok

Uutuuslisälaitteen myötä ajoneuvonosturin käyttöön tulee aivan uusi ulottuvaisuus kun pääasiassa pystysuora geometria laajenee myös vaakatasoon. Taakan työntäminen varsin korkealle, rakenteilla olevan rakennuksen kerroksiin onnistuu.

Myös erilaisten esteiden alitse ja miksei myös yli kurottaminen luonistuu. Ja mikä parasta, tilantarvekin nostolle vähenee, kun teleskooppipuomin osat ovat vedettävissä nippuun

Oheinen video näyttää yksityiskohtaisesti, minkälainen operaatio HTLJ-jatkeen kytkeminen on.

Video: Tadano ATF220G-5 ajoneuvonosturi.

Suomessa Tadanoa edustaa Rotator Oy.

Lue seuraavaksi