Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Merlo uudistaa

Italialainen kurottajavalmistaja Merlo esitteli Baumassa uuden, Turbofarmer 2 -kurottajistaan tutun ohjaamon nyt myös ympäripyöriviin Roto 45.35S (4500 kg/35 m) sekä Roto 60.28S (6000 kg/28 m) -malleihin.

Ohjaamo on kallistettavissa 20 astetta, joten kuljettaja näkee ylös nostoalueelle hyvin. Molemmista malleista on saatavilla myös hybridiversio.

Uusi ohjaamo liitetään jatkossa myös muihin ympäripyöriviin kurottajamalleihin.

Puomin hallinnan joystick on uusi, kuten myös kuormanvalvonnan näyttö. Kameranäyttö välittää kahden kameran kuvaa, koneen takaa ja puomin päästä.

Katkaisimia on keskitetty puomin hallintavivun oikealle puolelle, joten Merlo on aikalailla miettinyt ”käyttöliittymänsä” uusiksi.

Uusi kuormanvalvontanäyttö antaa visuaalisen viestin kuljettajalle muun muassa tukijalkojen paikoista, puomin kulmasta, pituudesta ja taakan etäisyydestä ym. Koneen painopiste on jatkuvasti analysoitavana ja sen sijainti näkyy näytöstä reaaliaikaisena. Järjestelmä tunnistaa automaattisesti työlaitteen.

Uutta on, että voimansiirtoon on molemmissa edellä mainituissa malleissa kaksi vaihtoehtoa. Perinteisessä versiossa on Nefin (Iveco) valmistama, nelisylinterinen Stage IV -dieselmottori (125 kW).

Päästöluokka Stage IV on toteutettu SCR/DOC -järjestelmillä. Hybridiversioissa on akkupaketti, joka antaa täydellä varauksella tunnin työajan ilman dieselmoottorin apua. Esimerkiksi sisätiloissa hybridimallit voidaan kytkeä sähköverkkoon, jolloin työskentely sähköenergian avulla on jatkuvaa.

Hybridimallien suorituskyky nostokorkeuksien ja kapasiteetin osalta on täysin sama kuin perinteisissä versioissa. Erot löytyvä maksimi siirtonopeuksista. Uudella Cvtronic -hydrostaattivoimansiirrolla varustetuissa dieselmalleissa se on 40 ja hybridikurottajissa 30 kilometriä tunnissa.

Myös polttoainesäiliö on hybrideissä ymmärrettävästi pienempi eli tilavuudeltaan 90 litraa, kun se dieselkoneissa on 220 litraa.

Edelleen esiteltiin uusi 10 metrin, tukijaloilla varustettu malli P 30.10. Kyseessä on esimerkiksi vuokrakäyttöön erinomaisesti sopiva kokoluokka. Täyteen kymmeneen metriin nousee tukijalat alhaalla kolmen tonnin kuorma.

Moottorina on 55 kilowatin Deutz (Stage IIIB). Henkilökori on kytkettävissä tähän malliin myös. Kurottaja on ulkomitoiltaan kompakti; korkeus on 2,12 ja leveys 2,1 metriä. Maksimi siirtonopeus on 40 kilometriä tunnissa.

Moni muistaa vielä MerloMannen, joka vuoden 2014 keväällä ajoi kurottajalla Italiasta Suomeen. Malli oli Merlon pienin eli P25.6. Nyt tämä malli siirtyy historiaan ja markkinoille tuodaan uusi P27.6 (2700 kg/6 m).

Ohjaamo oli jo edellisessä mallissa varsin tilava koneen kokoon nähden ja nyt komentosiltaa on kehitetty edelleen. Esimerkiksi tuulilasi on nyt kaareva. Maksimi nopeus on nyt aiempaa suurempi eli 40 kilometriä tunnissa.

Lue seuraavaksi