Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Komatsulta pientä ja suurta

Komatsu on tuttuun tapaansa Baumassa sekä ulko- että sisäosastolla. Ulos asetellaan suuremmat ja sisälle pienemmät koneet, joita yhteensä esitellään kuutisenkymmentä.

Komatsun Stage IV –vaiheeseen päivitety kaivukoneet ovat tunnistettavista tyyppinumeron luvusta 11. Konepörssissä 10/2015 oli artikkeli Maxpo-näyttelyssä esitellystä PC240LC-11 -kaivukoneesta (26 t/141 kW). Ensin on pävitetty isot kuusisylinteriset mallit ja siitä on nyt siirrytty päivittämään nelisylinterisiä koneita.

Yksi uusi 11-sarjalainen on kuvan lyhytperäinen, Komatsun omalla dieselmoottorilla varustettu PC138US-11 (13,4-14,5 t/69,7 kW). Päästörajat alitetaan AdBluen avulla eli EGR/SCR-teknologialla.

Koneessa on ensimmäinen Komatsun Komvision –järjestelmä. Kyseessä on niin sanottu ”lintuperspektiivin” 360 asteen kameranäkymä. Järjestelmä on jo usealla valmistajalla käytössä ja Komatsu listaa sen ainakin tässä vaiheessa lisävarusteeksi. On varmasti hyödyllinen kampe ahtaissa kaupunkioloissa työskenneltäessä. Kameroiden kuva välittyy seitsemän tuuman näytölle.

Näyttö tarjoaa kaikkiaan 26 eri kieltä ja sen kautta kuljettaja valitsee muun muassa sopivimman työalueen kuudesta vaihtoehdosta. AdBlue-nesteen määrä ja polttoaineen kulutuksen historia ovat myös luettavissa näytöltä helposti.  Ohjaamossa on vielä  ilmajousitettu ja lämmitettävä istuin uusituilla kyynärnojilla varustettuna. Kaivuvivuissa on proportionaaliset peukalopyörät lisähydrauliikan hallinnalle.

Edelleen näyttelyssä on esillä Komatsu PC170LC-10 varustettuna leveillä teloilla eli  matalan pintapaineen alavaunulla (LGP=Low Ground Pressure). Optiona saa raskaamman vastapainon, jolloin nostovoima lisääntyy 15 prosenttia.

Kyseessä onkin ihanneratkaisu suurta nostovoimaa vaativalle, pehmeillä alustoilla liikkuvalle urakoitsijalle.

Kone painaa 18,9-22 tonnia.

Uusi kaivospuolen kaivukone on PC7000, joka tulee olemaan ulko-osaston katseenvangitsija. Se painaa 677 tonnia ja kaksi Komatsun dieselmoottoria on takaamassa hurjat 2×1250 kilowatin tehot.

Pistokauhan koko on 36 kuutiometriä. Optiona saa myös kuokkakauhaversiona ja voimansiirtolinjakin voidaan rakentaa sähköisenä. Sopivat työparit PC7000 –kaivukoneelle ovat 240 ja 290 tonnin kiviautot, joita Komatsun mallistossa vastaavat tyypit 830E ja 860E.

Stage IV-tasolle päivitetty pyöräkuormaajauutuus on WA470-8 ja se korvaa vanhan mallin WA470-7. Valmistajan mukaan polttoaineen kulutusta on kyetty vähentämään kahdeksan prosenttia.

Komatsu-maarakennuskoneiden maahantuoja Suomessa on Suomen Rakennuskone Oy.

Lue seuraavaksi